Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '12

 
Kategori
Sosyoloji
 

Yine unutulduk!

Az önce okuduğuma göre Meclis 2012 Bütçesi kapsamında milletvekilleri için öngörülen zamların Cumhurbaşkanınca ‘veto’ edilmesi karşısında yeni bir düzenleme yapmış bulunuyor. Bu duruma göre önceki yasada yaklaşık 8.300-TL alması öngörülen emekli vekil bu ayla birlikte 6 bin 270 lira alacakmış. 

 
Ben kimseleri ‘vekil olarak’ tayin etmediğim ve kimselere de ‘dokunulmazlık zırhı giydirmediğim’ bu tür ‘kıyak’ durumlar karşısında oldu bitti karşı tavır almışımdır. On yıl kadar önce TBMM’e seçilerek gelen bir kaç arkadaşıma arada bir  ‘vekilim’ demiş olsam bile onların da yüksek siyaset gereği devre dışı bırakılmış olmaları bakımından kimi kararlar karşısında hiç de etkili olamayacakları çok açık. O güzel arkadaşlarımın söz konusu bu kararın çıkması konusuda ne bir sızlanma ne de kulis yaptıklarını duymadım. Bu zamlar için kamuoyu önüne çıkarak çetele çıkartanlar ile bu kararı can-ı gönülden destekleyenleri kamuoyu gerektiği biçimde cevaplayacaktır umarım.
 
Kaldı ki Milli Gelirin ‘adil paylaşımı’ yanında  ‘eşit işe eşit ücret’, ‘müktesep hak’, ‘biri yer biri bakar’, ‘kanun önünde eşitlik’ gibi değerlerimiz dururken bu zam olayının çok iyi irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Şimdi konumuza dönelim:
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 'kamu vicdanında rahatsızlık yarattı' gerekçesiyle iade ettiği milletvekili emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemeyi, maaşların katlanmasına neden olan yüzde 60 oranını yüzde 45’e çekerek kabul etmiş. Komisyonun dün sabah 1.5 saat süren oturumunda, Ak Parti’nin önergesiyle, milletvekili emekli maaşı cumhurbaşkanı emekli maaşının yüzde 45’ine endekslenmiş oluyor. Böylece emekli aylığı da alan milletvekilleri bu ayla birlikte her ay 18 bin liraya kadar çıkabilecekmiş. 
 
Aynı düzenleme ile vali, müsteşar ve genel müdür gibi temsil ve makam tazminatı ödenen üst düzey bürokratik görevlerden gelen vekillere, 2 yıl görev yapma koşulu aranmaksızın hemen emekli aylığı bağlanması da öngörülmüş. 
 
Bu değerlendirmeye göre:
2 bin 395 emekli vekilin maaşı zamlanıyor.
170 vekil yüksek emekli maaşını garantiliyor.
120 vekile yüksek emeklilik için prim desteği geliyor.
Vekilerin bakmakla yükümlü olduğu 15 bin kişi de iyileştirmeden yararlanıyor olacaklar.
 
Önümüzdeki günlerde TBMM’de yasalaşacak olan bu zam kararı, ilk biçimine göre biraz aşağıya çekilmiş olsa bile sanırım 'İleri Demokrasi' içine doğru sürüklenmekte olan kamuoyunda yine tepki ile karşılanacaktır.
 
Ak Parti oylarıyla geçen bu düzenleme haberi okuyan kişilerden bir bölümünce ‘haksızlık’, ‘vicdansızlık’, ‘eşitlik dışı’, ‘haram olsun’  ya da  ‘adaletsizlik’ nitelemeleri biçiminde eleştirilmeye başlanmış bulunuyor. Bilindiği gibi söz konusu zam konusunda gazeteler ‘Kıyak Zam’ ve ‘Ballı zam’ gibi başlıklar da atarak durumun vehametini kamuoyu ile paylaşmışlardı. Ne yazık ki çoğu köşe yazarları bu gelişmeyi görmezden gelerek; bir bakıma  çalışanlar, yoksullar ve emekliler ile ilgili ‘duyarlılık’ karşısında nerede durduklarını da açıklamış oluyorlardı.
 
Artık 'el insaf!' diyorum bu durum karşısında ben de. Asgari ücretli 701 TL alırken Yoksulluk Sınırı 1.500-TL'yi aşmış ve özellikle yıllık %6 ile %9 gibi zam alabilen emekliler, diyelim ki  en az 500'er yüz TL ‘bir zam’ beklerken eski ya da yeni vekillere bol keseden yapılan bu zam hangi vicdana sığar, bunu da birileri açıklasın lütfen.
 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..