Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '11

 
Kategori
Deneme
 

Yol Ayrımı

Yol Ayrımı
 

İnsanevlâdının kaplumbağalara göre çok çok kısa, kelebeklere göre çok çok uzun hayatında çeşitli evreler var. Bu evrelerin başlangıçlarını, birden çok yolun kesiştiği kavşaklara benzetebiliriz. 

Aslında, bu evrelerin ve yol ayrımlarının bir bölümü diğer canlılarda da var. Ancak, "canlılar dünyası, insan soyu ile en yüksek aşamasına sıçramış, hayvandan çok önemli bir kalite farklılığına ulaşmış, insan," diyebildiğimiz için, bunların çok daha karmaşığı, çok daha içinden çıkılması güç olanları gözlemlenir, insanevlâdında. 

Bu evrelerin başlıcalarına kısa başlıklar hâlinde göz atalım: İlköğrenim, üniversite, iş, evlilik ve emeklilik. Tabii, bunların içerisinde de ayrı ayrı evreler, ayrı ayrı yol ayrımları söz konusudur. Sıralaması da, bazen istisnaları görülse de, genel olarak aynıdır. Ancak, her insanın aynı evrelerden geçmediğini de görürüz.. 

Eğer "yol ayrımı"ndan söz edersek, "doğru" ve "yanlış"tan da söz etmek zorundayız, demektir! Çünkü seçeceğimiz yolun hangisinin doğru, hangisinin yanlış olduğunu bilmek zorundayız. Burada ancak, doğru soruları sorup, doğru cevaplar alabildiğimizde, doğru seçimi yapabilme şansımız güçlüdür! Bunun da tek yolu var: O yollardan bizden önce geçenlerin tecrübelerinden yararlanmak! 

Tabii "her zaman, yanı başımızda, tecrübelerinden yararlanacağımız kişileri bulacağız" diye bir şart yok! Hem zaten onların yaşadığı çağla, geçtikleri yollar farklı olabilir. "Kuşaklar arası çatışma" denilen olgu burada ortaya çıkıyor işte.. 

Yazının icadından sonra, pek çok kişi, kendi başlarından geçenleri, tecrübelerini çeşitli şekillerde kâğıda dökmüş, ileriki kuşakların yararına sunmuştur. İşte okuryazar olmanın en büyük avantajı budur! Bir yol ayrımında, ikilemde kaldığımızda, yanı başımızda tecrübelerinden yararlanacağımız kişileri bulamadığımızda; KİTAPLAR, yardımcımız olacaktır! Her ne kadar teknoloji gelişti desek de, sinema, televizyon, internet (hele internet!!) hayalmızda çok çok büyük yerler kaplıyorlarsa da; kitapların yerini tutacak düzeye ulaşamadılar, bence. 

Ancak, hiç bir kitap, hayatın bire bir kopyası değil. Bütün kapıları açacak sihirli bir değnek vermez, kimsenin eline! Birçok kitaptan elde edilecek düşüncelerin sentezidir, bizi yaşamın zorlukları karşısında güçlü kılacak olan! 

Burada belki; şans faktörü de söz konusu. Ama Paul Ehrilch'in sevdiğim bir sözü var: Şans, hazırlıklı kafalara güler.! 

***

"Yanlış" yol seçtinizse de, o kadar dert etmenize gerek yok! İlerde torunlarınıza anlatacağınız anılarınız olur. "Tecrübe" diye buna da diyorlar :). 

 

 
Toplam blog
: 92
: 521
Kayıt tarihi
: 01.01.11
 
 

Milliyet Bloga taşınmam kolay olmadı.. Varlığını aşağı yukarı başlangıcından beri bildiğim bu dev..