Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

03 Mayıs '08

 
Kategori
Hayvanlar Alemi
 

Yol Göstermeyen "Kılavuz Balığı"

Yol Göstermeyen "Kılavuz Balığı"
 


Köpek balığı ya da onun gibi bazı büyük balıkların, hatta büyük gemilerin dahi peşinden giden küçük balıklar vardır... İşte bu küçücük balık kılavuz balığıdır.


Uzun zaman, kılavuz balıklarının köpek balıklarına yol gösterdikleri ve avlarını bulmakta yardımcı oldukları zannedilmiştir. Hâlbuki kılavuz balıkları, büyük balıkların sadece ardından giderler.


Köpek balıklarının çevresinde hemen her zaman bazı küçük balıkların yüzdüğünü görmek mümkündür. Köpek balığının bu minik dostları, yol arkadaşlarının kuvvetli çenelerinden ve sayısız sivri dişlerinden hiç korkmadan ona yaklaşır, etrafında dolanıp dururlar.


Lâkin, zannedildiği gibi kılavuz balıkları köpek balığına yol göstermezler!.. Onlar sadece, köpek balığının avını parçalayıp yutarken etrafa saçtığı yiyecek artıklarından faydalanmak amacıyla peşinden giderler.


Hatta, kılavuz balıklarının en işini bileni olan "yapışkan balığı" (diğer isimleri vantuz ya da engel balığıdır), başının üzerindeki çekmenle köpek balığına tutunur ve kendisini akıllıca taşıtır. İşin ilginç tarafı, köpek balığı da bu duruma hiç ses çıkarmaz.


Fakat olayın bir de garip tarafı var ki, peşinden gittikleri köpek balığı aşırı süratli yüzerek bu refakât filosunu geride bıraktığı zaman, kılavuz balıkları hemen o an başka köpek balıklarına yem olurlar.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..