Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Fevzi Gültuna (Cavıldak)

http://blog.milliyet.com.tr/fevzigultuna

05 Mart '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Yozlaşma

Yozlaşma
 

Elimde kumanda kanallar arasında dolaşırken bir kanalda yayınlanmakta olan evlenme programına takılıp kaldım. Programa katılan hiç evlenmemiş gençlerin, eşinden ayrılmış hanımların, beylerin, dedelerin, ninelerin hepsinin derdi ayrı ayrı. En çok talep, evlenilecek kişinin maddi gelirinin yüksek olması, evinin ve arabasının olması, ahlaklı olması vs… Dikkat çeken bir başka husus “ kayınvalide, kayınpeder ile oturur musun?” sorusuna verilen cevap. Çoğunluğu kesinlikle hayır cevabını veriyor. Ek olarak ben hizmetçi miyim diyen de var. Dedelerin, ninelerin bir kısmı yalnızlıktan bıkmış. Hayat arkadaşı aradığını, bir kısmı evlatları tarafından bakılmadığını, bir kısmı da gelinlerinin yanında sığıntı gibi hissettiğinden dem vuruyor. Aman Allah’ım…

Ben burada bazı gençleri ikaz etmek istiyorum. Her insan hayatta anne ve babasına saygı göstermek mecburiyetindedir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus ebeveynlerin taleplerinin meşru olması gerekmektedir. Meşru olmayan talepler yerine getirmeme hakları vardır ( adam öldürmek, rüşvet vs.).

Anne ve babaya saygı dendiğinde kendi ebeveynlerimiz akla gelir. Kayınvalide, kayınpeder göz ardı edilir. Çoğu yerde bu kişiler anne, baba yerine geçen ebeveyn olarak algılanmaz. Hâlbuki isimleri üzerinde; eşimizin anne ve babası da kendi anne ve babamız hükmündedir.

Gelin, damat, kayınvalide ve kayınpeder arasındaki sevgi ve saygı bağları çeşitli kültürel programlarla bilerek veya bilmeyerek kopartılıyor. Birbirlerine zevk, anlayış, yaşam tarzı açısından tahammül edemez hale getiriliyor. Oysaki bugün gelin ve damat rolünü üstlenen insanlar yarını kayınvalide ve kayınpederi olacaklar. Bugün ortaya koydukları tavırları yarın kendi gelin ve damatlarından görecekler. Zaten etme bulma dünyasıdır bu dünya. Lafın özü: “ Ne ekersen onu biçersin.”

Kayınvalide ve kayınpederlerinde üzerine düşen görevler de var muhakkak. Gelin ve damatlarını öz evlatlarından ayırmayarak her zaman sevgi ve hoşgörüyle kucak açmalıdırlar. Edindikleri tecrübeleriyle kusurları affeden, doğruyu şefkatle gösteren anne, babalar olmalıdırlar.

Birbirini anlayan, seven ve saygı gösteren bir toplum olmak dileğiyle…

Saygılar…

 
Toplam blog
: 78
: 604
Kayıt tarihi
: 06.02.09
 
 

1957 Amasya' da doğdum.İlkokulu Amasya' da okudum. Ortaokul ve liseyi Sincan' da, yüksek okulu Samsu..