Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '17

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yumurtalı Sabahlar

Yumurtalı Sabahlar
 

   Her sabah kahvaltılarımızı süsleyen , birçok yemekte , sosta vs . kullanılan örnek protein kaynağı yumurtadan bahsedeceğim bugün . Eski çağlarda yumurta iyi şansı ve kıştan sonra baharın gelişini belirtirmiş .Şimdelerde de yumurtanın beslenme üzerindeki değeri paha biçilemez   Yumurtaya  beslenmelerinde özellikle sporcuların çok fazla yer verdiği sıkla görülen bir durumdur . Bunun sebebi yumurtanın örnek protein olmasıdır . Peki neden örnek protein? Çünkü yapılan deneylerde yumurtadaki proteinin %100 vücut proteinlerine dönüşebildiği görülmüştür . Şimdi yumurtanın biraz içine girecek olursak sarısında yağ kısmının bulunduğunu , demir , A vitamini , B vitamini içeriğinin zengin olduğunu söyleyebiliriz . Bazen sarısının daha koyu sarı bazen de daha açık olduğunu görürüz. Bu tavuğun beslenmesi ile ilgilidir . A vitamini aktivitesi gösteren moleküllerin yoğunluğuyla ilgisi yoktur . 

Bir başka konu yumurtanın tazeliği , bunu anlamak için farklı faktörler var fakat bence en kolayı belli yoğunluktaki tuzlu suda yüz üstüne çıkan yumurtalar bayat olduğunu gösterir.Ayrıca yumurtayı uzun süre pişirdiğimizde oluşan yeşil halka bayat yumurtalarda daha fazla olarak görülür.

Yumurta çok farklı şekillerde kullanılabilir . Bu da vücudumuz için gerçekten çok iyi avantaj . Kek , pasta yapımında kabartıcı özelliğiyle kullanılırken , çorbalarda katılaştırıcı özeliğiyle görülür . Bu on parmağında on marifet yumurta ile ilgili tarif olarak ise çok basit ve bilindik şekliyle sadece biraz daha renklendirebileceğiniz şeklinden bahsedeceğim . 

Çok az tereyağı ile yağladığımız tavada kırdığımız yumurtanın üzerine pul biber , karabiber , kekik ve lor peynir , maydanoz koyarak hem lezzetli hem de doyurucu bir kahvaltı hazırlamanıza yardımcı olabilir . 

NOT :  Koroner kalp hastalığı riski taşıyanlar yumurtayı sebze ve tahıllarla birlikte sıvı yağ kullanarak hazırlamalı ve et seçeneği olarak yemelidir . Ufak bir bilgi olarak da 4 yapraklı yoncanın yapraklarından birinde et ve yumurta birlikte bulunmaktadır . 

 
Toplam blog
: 2
: 62
Kayıt tarihi
: 27.07.17
 
 

Merhaba, ben Aylin, Kırıkkale Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yeni mezun olup diyet..