Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Yunanistan ve Italya, Ekonomik Kriz Girdabındaki Avrupa (II)

Yunanistan ve Italya, Ekonomik Kriz Girdabındaki Avrupa (II)
 

Eurozone Crisis


Sevgili Okurlar;

Gecen haftaki yazımızda Yunanistan'ın durumunu özetlemiş, ekonomik başarısızlığın ve devam eden mevcut krizin, siyasi aktörleri siyaset sahnesinden nasıl indirdiğini yazmıştık. Özellikle Yunanistan ile beraber İtalya’da yaşanan gelişmeler çok önem arz ediyor.

Konuya İtalya ile devam edelim.  

İtalya'nın temel problemi neydi ve nasıl birden alevlendi ?

İtalya’nın verilerinin yayınlandığı resmi rakamlar üzerinden değerlendirmelerimizi yapalım. Konu ile ilgilenenler http://www3.istat.it/fmi/ITALY-NSDP.htmladli linkten İtalya’nın önemli bazı ekonomik verilerine ulaşabilirler.

İtalya'nın 2011 II. Çeyrek Milli Gelir Rakamı 380 Milyar Euro olarak açıklanmış. Yıllık olarak 1.5 Trilyon Euro'luk Milli Gelire sahip bir ülke.

Kamu Borcu 2011 II. Çeyrek itibari ile yaklaşık 1.8 Trilyon Euro.

Kamu Borcu / Milli Gelir Oranı % 118 seviyelerinde seyrediyor.

Bütçe Açığı / Milli Gelir Oranı % 4.5 civarında seyrediyor.

Aşağıdaki Tablo 2004 ten itibaren İtalya’nın Kamu Borcunun Milli Gelire Oranını Gösteren Tablodur.

  

Ülke

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

İtalya

105.6

108.8

107.8

104

105.9

115.8

118.1

 

 

Tablo 1 : Kamu Borcu / Milli Gelir Oranı

İtalyan Parlamentosunda kabul edilen reform paketinde önemli maddeler var.

Bunlar neler ?

1. 60 Milyar Euro’luk bir tasarruf tedbiri olacak.

2. Kamu çalışanlarının maaşları kontrol altında tutularak 2014 e kadar zam yapılmayacak.

3. Emeklilik yaşı arttırılacak, 2026 yılında da 67 yaşına çıkarılacak.

4. Vergi Kaçakçılığı ile ilgili önlemler arttırılacak.

5. 15-24 yas arası istihdam yaratanlara özel vergi tevsikleri konacak. Buradaki amaç özellikle yaşlı işgücünü is piyasasından çekerek genç issizlere istihdam sağlamak olarak yorumlanıyor.

6. Katma Değer Vergisi düzenlemelerine gidilecek.

İtalya, Avrupa'nın Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü büyük ekonomisi. Avrupa’nın kurtarma paketlinden daha önce Yunanistan, İrlanda ve Portekiz yararlanmıştı. Su anda ortada yaklaşık 1 Trilyon Euro’luk bir yardım fonu duruyor. Ama İtalyanların zaten Kamu Borcu 1.8 Trilyon Euro seviyesinde.

İtalya’ya yardım yapılması mümkün değil. Tam tersine önemli ve ciddi reform paketi ile bunu atlatmak zorunda. Bu bir gereklilik ve şart. İtalya’nın cari açık rakamı önemli bir tehlike arz etmiyor. Zira sorun yine kamu borcunda yoğunlaşıyor. Limitsiz Borçlanma kavramı burada da karşımıza çıkıyor. İtalya'nın 750 Milyar düzeyinde borçlu olduğu iki ülke Almanya ve Fransa. Görüldüğü üzere adı geçen ülkenin düşmesi demek bu iki ülkenin de çok ciddi problemlerle karsılaşacağı anlamına geliyor.

Silvio Berlusconiismini hepimiz biliyoruz. 75 yaşında Seks skandallarını yaşaması ve Milan Spor Kulübü’nün başkanı olması dolayısı ile Kamuoyunda popüler bir isim. 1994-1995, 2001-2006 ve son olarak 2008-2011 dönemi boyunca İtalya’nın Başbakanlığı’nı yapmış unlu bir siyasetçi.

11 Kasım 2011 tarihinde Finansal İstikrar Yasası / Bütçe Tasarısı onaylandıktan sonra istifa ederek görevini biraktı. İstifasının ardından halk tarafından protesto edilerek Başbakanlık Binasından ayrıldı. Yerine bir teknokrat ve Yale Üniversitesi’nden Ekonomi Doktorası olan Mario Monti Başbakanlık görevine getirildi. Şimdi amaç bu reform paketlerinin çok kısa surede hayata geçirilerek bir ölçüde güvenin tekrar yerine getirilmesi. Yeni hükümet bunun için çalışacak.

Sonuç;

Bütün bu gelişmelerin ışığında sorulması gereken en temel ve kritik sorunun cevabini ne yazık kimse veremiyor. Ben bu soruyu gerçekten çok önemsiyorum ve cevabını merak ediyorum. Cevap verilmesi gereken en temel soru su olmalı :

Tüm bu limitsiz borçlanmalar ve harcamalar Avrupa Hükümetleri veya ülkeleri tarafından yapılırken, bunları kontrol etmekle görevli gözetim, denetim ve yaptırım mekanizmaları neredeydi ?”

Avrupa bu soruya ciddi ve dürüst şekilde cevap verebildiği müddetçe bundan sonrası için oluşması muhtemel krizlere daha dirençli ve akıllıca yaklaşabilir.

Yoksa bu borç sarmalının önüne geçilmesi imkânsız hale gelecektir.

 

Caglayan ATES.

www.caglayanates.com

info@caglayanates.com

caglayanates@yahoo.com

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 31
: 2620
Kayıt tarihi
: 06.05.10
 
 

İlk ve orta öğrenimimi yurtdışında yaptıktan sonra 1998 yılında IU İşletme Fakültesinden mezun ol..