Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '07

 
Kategori
Engelli Eğitimi
 

Yunus terapi

Yunus terapi
 

Umudunu kaybedip, herşeyin bittiğini zannettiğin zaman, bir yerden küçük bir ışık doğar.

Antalya Ruhbilim Okulu " Affetmenin önemini vurgulamak " amacıyla 2004 yılında İstanbul'daki Naturel Festivali'nde bir şampiyonluk düzenlemişti. Birincilik kazandığımda tabii ki çok sevindim. Ödülümün Antalya Hillside Su'da bir haftasonu tatilinin yanısıra Dolfinland'de yunuslarla yüzeceğimi biliyordum. Ama ödülün bir diğer güzel yanı orada engelli çocuklarla yapılan yunus terapi programına tanık olmam ve bu duyarlı programdan çok etkilenmem oldu.

Bilimsel araştırmalar yunuslarla yüzmek, dokunmak ve onları okşamanın zihinsel aktiviteyi % 70 gibi büyük oranda arttırdığını kanıtlıyor.
Yunuslar yüksek frekanslı ultrasonik sesler aracılığıyla insan beynini uyarırken, zihinsel aktivite beynin hem sağ , hem de sol loblarında çoğalıyor. Böylece beyindeki tüm sinir hücreleri dengeli biçimde uyarılıyor. Biliyorsunuz yunuslar fazlasıyla zeki ve insana çok yakın memelilerdir. Şöyle bir teoriden sözedilir :
Yunuslar insanları sever ve onlara yardım ederler. Ancak onların da önemli bir eksiği vardır. Onlar da insan gibi karada hareket edebilmek ve yürüyebilmek isterler. Ama ayakları olmadığı için karada ne kadar uzun kalabilseler de yürüme özürlüler ve tekrar suya dönmek zorundalar. İnsan gibi olamadıklarından kendilerini özürlü hissediyor ve bu nedenle yaydıkları titreşimler sayesinde kendilerini yakın hissettikleri özürlülere çok yetenekli oldukları suda yardımcı oluyorlar.

Şu anda içinde bulunduğumuz dünya şartlarına adapte olmakta zorlanan ve bizlerin özürlü veya engelli diye sınıflandırdığımız çocuklar da suda kendilerini yunuslarla daha rahat hissediyorlar. Kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneklerini geliştirirken bir yandan da sinir ve kas sistemleri güçleniyor.

Aslında yunuslarla yüzmek için ille zihinsel engelli olmamız da gerekmiyor.

Yunuslarla yüzmek, insanda bağışıklığı güçlendiren, neşe ve huzur uyandıran, dikkati, dış dünyaya ilgiyi ve farkındalığı arttıran, iradeyi güçlendiren, öğrenme sürecini hızlandıran, özgüveni pekiştiren ayrıca şefkat ve merhamet duygularını çoğaltan etkiler yaratarak tüm insanları ve dünyayı iyileştirebilen bir süreç. Sevgi, şefkat, merhamet, yaşama isteği ve yaratıcılık gibi birçok olumlu duyguyu da beraberinde canlandırıyor.

Eğer henüz yüzmediyseniz mutlaka gidin ve deneyin. Yunuslarla yüzdükten sonra göreceksiniz ki isteseniz de kimseye sinirlenemeyeceksiniz. Keşke insanlar yunuslarla çok değil yılda bir kez yüzse inanın dünyada savaşlar çok azalırdı.

Yunuslarla yüzmeye gittiğimde, doğuştan veya kaza sonucu bedensel ve zihinsel fonksiyonlarını kaybetmiş çoğu hiç yürüyemeyen, konuşamayan çocukları o gün ve diğer günlerde tek tek izleme şansım oldu.

Özellikle otistik çocuklar için, down sendromu, mikrosefali, serebral palsy, west , otaharo, angelman, williams, rett sendromu, epilepsi, muko-polisakkari-dosincontentia pigmenti olan çocuklarda da iyi sonuçlar gözleniyor.

Anne - babaları tarafından Dolfinland'e gelen bu çocuklar psikolog ve uzman kadro ve10 gün süren sistemli bir program eşliğinde tedavi görüyorlar. Her gün yaklaşık yirmi dakika yunuslarla yüzmek bu programın sadece bir parçası.

Bu terapi sırasında anne-babaya da eğitim veriliyor. Çocukla olan ilişkilerinde nasıl bir yaklaşım izlemeleri öğretiliyor, varsa eksik veya hatalı davranış modelleri inceleniyor. Terapi programında ayrıca kan dolaşımı, kas sistemi, sinir ve bağışıklık sistemine, üriner sisteme ve daha pek çok rahatsızlığa iyi gelen müzik terapi, atlarla terapi, masaj ve su parkı aktiviteleri de yer alabiliyor.

Yurtdışında ve Türkiye'deki diğer merkezlerde çok daha pahalı olduğunu bildiğimiz bu terapi en uygun fiyatlarla Dr. Murat Kemaloğlu tarafından 20O2 yılından beri Antalya'da yapılıyor. Bugüne kadar Almanya , İsviçre, İngiltere, Rusya ve daha bir çok ülkeden yüzden fazla engelli çocuk tedavi edilmiş.

Tüm araştırmaları yaptıktan sonra ağırlıklı olarak yabancı çocuklara hizmet veren ama ülkemizde az tanınan ve özürlü çocuklarla canla başla ilgilenen Yunus Terapi Merkezi'ni Türk ailelerine tanıtmak için internet web sitemde gönüllü olarak İstanbul Koordinasyon Merkezini kurdum. Buradan sizin Antalya merkezle olan bağlantınızı sağlıyor, Yunus Terapi hakkında bilmek istediklerinizi yanıtlıyor ve karar verdiğinizde Antalya'ya yapacağınız seyahat programını düzenliyor veya sizin adınıza terapi merkezi ve otel rezervasyonlarınızı gerçekleştirebiliyoruz.

Daha fazla bilgi ve kayıt için benimle temasa geçmek isterseniz web siteme bakabilirsiniz.

Mine Kavalalı

Yunus Terapi İstanbul Koordinasyon Merkezi

 
Toplam blog
: 103
: 2248
Kayıt tarihi
: 26.07.06
 
 

 Hacettepe Üniversitesi'nde Psikoloji okudu. İ.Ü. Gazetecilik mezunudur. Öğrencilik yıllarında İn..