Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '14

 
Kategori
Deneme
 

Zengin sayılmanın ölçüsü nedir; bir insan ne kadar malı parası olursa zengin sayılır

Zengin sayılmanın ölçüsü nedir; bir insan ne kadar malı parası olursa zengin sayılır
 

Bana göre ihtiyacından fazla malı parası olan zengin sayılır ama işte ihtiyacın da sınırı yok; bazılarına göre özel uçak bile ihtiyaç.

Literatürde zenginlik ölçüsü işte "şu kadar ve daha yukarı parası olan"şeklinde pek de ikna edici olmayan  bir argümanda verilmiş ama biz bizden fazla malı parası olan hali vakti yerinde herkese zengin diyoruz.

Öte yandan her istediğini (parayla satın alınabilen) alamayana da zengin denilemez. Kıyaslama zengini-Ahmet'ten daha zengin, Mehmet'e göre malı parası daha fazla- zengin değildir. Yine "zenginlik sağlıktır, önemli olan kalp zenginliğidir" gibi üfürükten sözlerin de realitede anlamı yoktur.

Zenginlik alt sınırı ve hele hele de üst sınırı olmayan bir varlık statüsüdür. İnsanları "Şu kadar parası olan zengindir" şeklinde sınıflara ayırabilirsiniz ama bu gerçek zengini tanımlamaz; yani istatistikten öteye gitmez.

Gerçek zengin kâinatta var olan ve para ile satın alınabilecek (örneğin Merkür gezegeni satılığa çıkarıldı) her şeyi satın alabilecek kimsedir ki böyle birisi olamaz. Yine de hani insanları ekonomik durumlarını ortaya koymak için sahip oldukları mal, mülk ve para durumlarına göre sınıflandırabilir ve belli bir çizginin üzerinde kalanlara kendimizce zengin diyebiliriz. Ama elbette bu sınıflandırma rasgele değil dünyanın genel durumuna bakılarak yapılır.

Dinen zenginlik bizim de dediğimiz gibi ihtiyaçlarını karşılayıp borcu olmama durumudur ki bu tanım değil kabuldür, din böyle kabul etmiştir;  zenginliğin tanımı yukarıda da anlattığımız gibi böyle olamaz.

30 milyon doların üzerinde serveti olanların zengin kabul edildiği dünya ekonomi literatürüne göre dünyada 8 milyona yakın zengin var. Bunların 2,5 milyonu Kuzey Amerika, 2,3 milyonu Avrupa ve 1,7 milyonu ise Asya'da. Fakir ülke Türkiye inanılmaz ama zengini bol ülkeler arasında. 2011 yılında geliri 30 milyon doların üzerinde 10 bin insanımız vardı. Türkiye ile ilgili bu durum çok normal; çünkü zenginler ülkenin %80'ine sahipler  ve bu gurur duyulacak değil utanılacak birdurum. Düşünün, Türkiye'nin bütün parasal varlığının %43'ü bu üst gurup zenginlere ait.

 

 

 
 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..