Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '18

 
Kategori
Blog
 

Zeus Amca'nın Aşkları, Dillere Destan

Zeus Amca'nın Aşkları, Dillere Destan
 

 

       Bodrum dönüşü, şöööööyle bir antik kentlere uğrayalım da, dinlenelim dedik. Ayran içe içe, içimiz mandraya döndü. Hiç olmazsa bu antik kentin ev yapımı şarapları vardır dedik.

       Milas-Bafa Gölü arasında, yoldan 50 metre içerideki ağaçlıklı dar yoldan  “Antik şehre” duhul eyledik. Çimenlere yatırılmışsıra sıra şarap testileri duruyordu. Onlara “Anfora” deniliyor.

       Kapıda “ Antik kent  EUROMOS’ a hoş geldiniz” yazılı. İçeri girerken, duhuliye parası istemediler. Zeus Amcayı tanıyoruz  mitolojiden. Ama  tanıştırılmadık. Ben gittim ayağına.

       Sıra sıra sütunlar. Zeus’ün memleketine gelmiştik. Karşıda sütunlar dikilmiş. Muazzam sütun başlıkları ile bir Zeus Tapınağı. Şu işe bakın. Adam dininde, imanında. Her memlekette  tapınakları var. Bizim zamanımızda olsa bu Zeus, onu bizde baş imam yaparlardı.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, açık hava

HERA, ZEUS' UN BİRİCİK AŞKIYDI. VE SONUNA KADAR DA KARISI OLDU.      

            Adam asırlar oldu göçeli, hala daha gündemde. Her  tarakta bezi var. En namlısı Bergama’daki Zeus Tapınağı. Şimdi Almanya’dan kulaklarımızı çınlatıyor Zeus. Sen,  bu topraklarda doğ, git Alamanyalarda yaşla. İş mi ? Zeus’u, komple taşılar ki, deme gitsin. Taş ocağından taş yükleyen müteahhit gibi. Osmanlıyı kandırdılar. Osmanlıda o kafa olsaydı,  vermezdi, bizde olurdu o tapınak. Velhasıl lafın kısası, Adamın tapınağı gitti, ismi kaldı yadigar:

      Bir kere bu Zeus, güçlü ve önemli bir tanrı. Onca asır, dini tapınakları elinde tutmuş, bir gün olsun vaız’la  saçmalayıp “ acıkınca, karınızı bile yiyebilirsiniz” diyenler gibi tek laf etmemiş. Çantamızdan çıkardığımız şarapları, “lık lık” usulü midemize indirirken de, anlatılanları dinliyorduk.  Zeus’un eşinin adı Hera. Ama, çoban kızına aşık. Gözdesi oymuş. Bir keresinde karısı Hera’ya yakalanacakken, bir kılık değiştiriyor, kuğu oluveriyor bizim Zeus.

        Ne marifetleri var di mi? Zeus’ü,  seçimlerde sandıkların genel başkanı yapmalı. Bir gecede evetleri, hayıra çevirir mi dersiniz? Baksanıza nasıl da kuğu oluveriyormuş.

        Bazı bazen boğa, bazen ateş olabiliyor. Ölümlü ölümsüz, kadın ve kızlara, perilere musallat oluyormuş. Tam 7 kere evlenmiş. Bu Zeus dedikleri şey, her taşın altında var. Bu çağda  olsaydı, görürdü ona buna sarkmanın ne olduğunu.  Bedelini çok ağır öderdi. Çürürdü mahpuslarda. Biz böyle diyoruz amma,  duvarları delip geçer miydi tül perdeden geçer gibi? Bilemiyeceğiz..

       Homeros; İlyada Destanında; Zeus ile Hera’nın, İda (Kaz) Dağındaki birleşme sahnesini, kutsal bir düğün olarak nitelendirmişti.

       Bizim Zeus’te marifetler çok. Herkese aşık olabilen Zeus, bir tek o çoban kızını elde edememiş. Sevgililerin göbeğine yazı yazıp, sonradan mürekkebi ile yalar mıymış, onu bilmiyoruz işte. Karısı Hera, delik gözün tekiymiş. Hem kindar, hem  de gaddar.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazı Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazıGörüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazı   ZEUS 'UN KARISI HERA,  KENDİSİNİ HEP ZEUS' E ADAMIŞTIR.. HERA, CESUR, GÜÇLÜ, EN GÜZEL OLARAK İSİM YAPMIŞTI. DENİLEBİLİR Kİ, GÜZELLİĞİ İLE AFROIDİT ' İ SOLLAMIŞTIR.

  Ön ve arkadaki sütunlarla koskoca Zeus Tapınağı sizi haşmetle selamlıyor yanı başınızda. Yerdeki taşlar da, bir kısmı yontulmamış. Demek ki o devirde, maliye, paraya sıkışıkmış. Yaptıramamış.  Bu, taşlara bakınca belli oluyor. Maliye sağlammış. Paraları kutu kutu kutucuklarda değil, taş kasalarda saklarlarmış.

        İftihar ettik. Böylesi mabetler, yurdumuzun topraklarında mevcut diye. Her yerde Zeus Tapınakları. Yerdeki sütunların oymaları eksik. Demek ki, parasızlık zamanına denk geldi. Bir tanesinin üzerinde zengin bir aile kızının ismi yazılı: “Tryphania” Ne güzel isim değil mi?  “ Tırpan”. Ben, “Çulpan” diye de bir isim duydum. Siz duydunuz mu? Bizde var mı böyle bir isim. Olsa  ne güzsel yakışıklı olur. Diyorum ki şimdi yaşasaydı Zeus Amca, onunla ne güzel maniler düzerdik. Bakla falı açardık,  Hacer’e lüzüm kalmadan:

        “A be ne güzel sülersin Efendi Zeus / Helena denen o karı sana biraz küs / Akıtsın sana gönlünü  kıvrak Niobe / Dizilsin sıraya Helena, Plüten Elektra / Sabiş’in melekleri de katılsın ekstra / At bi on’luk sikke de / Sonunu sülüyeyim. / A be sen ne güzelsin, ağzından öpülesin.

        Üflesin nefes Cafer, telli zurnayı,/ Sahneye çıkaralım biz, Athena’yı / Sülesin şarkılar, sabaha kadar  / Çalsın dümbelekleri Kel Haydar Oynasınlar /Athena, Artemis, Metis ve Hera / Fal açsın, bakla açsın / Ne kebap yansın, ne de şiş / Selena, Artemis, Metis / Çatır çatır çatlasın / Patır patır patlasın / Döktürsün Zurnacı nefes Cafer / Gübecikler attırsın / Kem gözler patlasın

        Çolak elli Şahande / Sekiz köşeden aşağı olmaz, / Atsın göbek Şaheste / Güllü, Gülizar, Güldeste / Maniler sülesin / Hırsız Bedir ayna tutsun zarf atsın / Mon amur'la başlasın Paris geceleri / Halimeyi samanlıkta bastılar diye bitirsin / Si tu save kombiyen jötemö ile devam etsin / Kapkaçcı babalık / Bakmasın öle alık alık / Spali Ahmet de sülesin "her yer karanlık"

         A be hem çalayım, hem sülüyeyim / “Bu bulok” iki buçuk lira / Hem kaynasın, hem oynasın / Bloğumuzun Muhtarı İlyas Bayram kapıda dursun / Bilet kessin, ahkam kessin  cukka kessin , video çeksin / Göklerin Hakimi Zeus Amca / Sarılsın Athena’ya / Göklerden savrula savrula,/ Bir o yana, bir bu yana / Masal bu ya / Çıkalım kerevetine / Kıskansın Niobe / Bakakalsınlar arkamızdan Hera, Athena / Heya mola heya mola"

       ”Ört ki, ölem !

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gökyüzü ve açık hava

GÖKLERİN HAKİMİ, TANRILARIN TANRISI ZEUS

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

ZEUS' UN DİLLERE DESTAN AŞKLARI ARASINDA "LO"  DA VARDI.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, oturan insanlar

Görüntünün olası içeriği: ayakta duran insanlar, gökyüzü, bulut ve açık hava

MİLAS YOLUNDAKİ ZEUS TAPINAĞI

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

EN GÖRKEMLİLERİ BERGAMADAKİ ZEUS TAPINAĞI  İDİ. ŞİMDİ ALMAN MÜZELERİNDE. TAM 2 BİN YIL EVVEL KAÇIRILMIŞTI.

Otomatik alternatif metin yok.

ANFORALAR. BİZ GİTTİĞİMİZDE ÇOKTAN BOŞALTMIŞLARDI.

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

HOMEROS' A GÖRE RESİMDEKİ DİONE  İSİMLİ KIZ , APHRODİT ' İN ANNESİDİR... E , PEKİ, AFRODİT'İN BABASI KİMDİR? BRAVO ! BİLDİNİZ NİHAYET.  KİM OLACAK, TABİİ Kİ, Z E U S  OLACAK  ZAMPARA.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi

ZEUS'ÜN  BİR DİĞER AŞKI  L E T O

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, gökyüzü ve bulut

BU,  M E T İ S

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

BU DA  L E D A

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..