Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Zeytinyağlı, limonlu, portakallı kereviz yemeği

Zeytinyağlı, limonlu, portakallı kereviz yemeği
 

Kerevizin kokusu çoğu kişiye hoş gelmez, o yüzden yemek bile istemezler ama kereviz başka malzemelerle birleşince kerevizin kimyası değişir ve zeytinyağlı kereviz yemeğinin tadına bakanlar kereviz müptelası olup çıkarlar. Hiç kereviz yemeyen tanıdıklarım bu tarifle yapılmış kerevizin tadına bakınca evlerinde kereviz pişirmeye başladılar. Sadece kerevizleri iyi seçmek gerekir. Biraz da saplarından ve yapraklarından koyarak kerevizi pişirmek tadını artırma açısından iyi olur. Az suyla ve kendi buharıyla düdüklü tencerede pişirmek lezzetini artırır. Bazı düdüklü tencereler çok hızlı pişiriyor, eski tip düdüklü tencerelerde 25 dakikada pişiyor.

Malzemeler:

1 kilo kereviz

Kerevizin sapları ve yaprakları(Hacmi doğranmış kerevizleri geçmesin)

3 limon, 1 portakal (Limonun birisi yıkama suyuna ilave edilecek)

2 tane iri kuru soğan

2 tane ufak havuç

6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

1 tatlı kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı toz şeker

1 çay bardağı su

Yapılışı:

Bir kabın içine su konulur ve içine 1 limonun suyu sıkılarak suya ilave edilir.

Kabukları ayıklanmış ve yıkanmış kerevizler kararmaması için limonlu suyun içine atılır.

Bu arada kerevizlerin sapları ve yaprakları iyice yıkanarak, doğranır.

 Soğanlar yanlamasına piyazlık doğranır.

İki limonun ve bir portakalın suyu sıkılır.

Limonlu suya atılan kerevizler çıkarılarak ince dilimler halinde veya iri küp biçiminde doğranır ve kararmaması için tekrar aynı limonlu suyun içine atılır.

Havuçların kabukları sıyrılarak yıkanır ve küçük yuvarlaklar halinde doğranır.

Daha sonra tencereye sırasıyla kerevizler, sapları ve yaprakları, soğan ve havuçlar konulur.

Üzerine 1 çay bardağı su, portakal ve limon suyu, zeytinyağı, tuz ve şeker konulur.

Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra ocağın altı kısılır ve tencerenizin sebze pişirme ayarına göre dakikayı ayarlamanızda yarar var. Benim düdüklü tencerem biraz daha ağır pişirenlerden ben 25 dakika tutuyorum.

Yemek piştikten sonra yavaşça kerevizin altı üstüne getirilerek yemeğin malzemelerinin birbirine karışması sağlanır. Yemek en az bir saat dinlendirildikten sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..