Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ocak '15

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Mercimek çorbası

Mercimek çorbası
 

Ben anlamam çorbadan, sofradan diyen, yemek yapma konusunda en beceriksiz erkeklerin bile yapabileceği bir çorba tarifi. Bol proteinli ve baharatlı bir çorba içmek istiyorsanız tavuk suyu karışımlı mercimek çorbası tam size göre. Bu çorba hasta iken veya çok yorgunken yapılabilecek en kolay çorbalardan biridir. Ne soğan kavurması var, ne sebze doğraması, ne de unu karıştırması var. Zira klasik mercimek çorbalarında soğan kavrulur ve un karıştırılarak çorbanın kıvamı sağlanır, bir kaç tane havuç, patates koyulur. Oysa bu çorba tarifinde mercimeğe sadece pirinç ilave edilerek çorbanın kıvamı sağlanır. İçindeki tavuk suyu, zerdeçal, pul biber, kurutulmuş otlar ve bol salça ise tam bir hastalık düşmanı. Mercimek çorbası kış günlerinde en çok ihtiyacımız olan çorbalardandır.

Malzemeler:

İki litre su, ayrıca salçayı eritmek için de 1 su bardağı su

1.5 tatlı kaşığı iri tuz

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 çay bardağı pirinç

1 çorba kaşığı salça(biber salça ve domates salça yarı yarıya karıştırılabilir)

3 çorba kaşığı donmuş tavuk suyu

4 çorba kaşığı zeytinyağı 

1 çorba kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı kekik

1 tatlı kaşığı fesleğen

1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı pul biber

1 çay kaşığı zerdeçal

Yapılışı:

Mercimekler ve pirinçler taşlarından ayıklanarak iyice yıkanır.

Bir tencerenin içine 2 litre su konulur, içine ayrıca 1 su bardağı suda eritilmiş salça, tuz ve donmuş tavuk suyu ve yağ konulur.

Su kaynayınca içine mercimek ve pirinç katılır ve tencerenin altı kısılarak çorba pişmeye bırakılır. Çorba taşmasın diye tencerenin kapağı yarım açık bırakılır veya özel çorba tencereleri kullanılır.

Mercimek ve pirinçler iyice yumuşayınca tencerenin içine tüm baharatlar atılır, bir kaşıkla karıştırılarak baharatlar çorbayla harmanlanır ve ocağın altı söndürülür.

Birkaç dakika sonra el blenderını çorbanın içine üstte kalacak biçimde koyarız ve 5 saniye aralıklarla etrafa sıçratmadan karıştırırız.

Taneler iyice parçalanınca çorbanız hazırdır, pirinçler çok hafif parçalanmadan kalıyor ama çorbaya güzel bir görüntü veriyor.

Afiyet olsun, sağlıklı günler sizin olsun.

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..