- Kategori
- Yemek - Mutfak
Zeytinyağlı biber dolması
Malzemeler:
- 2, 5 su bardağı pirinç
- 1 kilo dolmalık biber
- 1 yemek kaşığı salça
- 4 adet orta boy kuru soğan
- 1.5 çay bardağı zeytinyağı
- 2 çorba kaşığı kuru nane veya yaş nane , 2-3 diş sarımsak,
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 2 tatlı kaşığı dolma baharı
- 1 tatlı kaşığı tarçın, 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı kara biber
Yapılışı:
Dolmalık biberler ayıklanıp, iyice yıkanır. Pirinçler yıkanır, içine rendelenmiş soğan, zeytinyağı, salça ( az suyla eritilmiş), sarımsak ve baharatlar konarak, iyice harmanlanır ve 1.5 su bardağı su konularak bir tavada biraz pişirilir.
Daha sonra tavadaki pirinçler ılıyınca, biberlerin içine doldurularak, düdüklü tencerenin içine yerleştirilir ve üstüne 1, 5 çay bardağı su dökülür, bir de porselen tabak konulur. 25 dakika düdüklü tencerede pişirilir.
Şayet fırında dolma yapmak istiyorsak bir tepsiye veya borcam kaba konularak fırında pişirilir. Borcama dolmaları ters çevirip de koyabiliriz pişirirken, içi daha iyi pişer o zaman. Zeytinyağlı yemekleri soğuduktan sonra ve bir müddet dinlendirdikten sonra servis yaparsak daha lezzetli olur.
Resimdeki dolma henüz fırına sürülüp pişirilmeyen halidir.
,
Afiyet olsun.
Sibel Koçarslan