Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '10

 
Kategori
Güncel
 

"Demokrasi" ve "Özgürlük" bunun neresinde?

"Demokrasi" ve "Özgürlük" bunun neresinde?
 

"Hayır"


Anayasa Mahkemesi, iki maddede tırnak içinde yazılmış seçilmeyi ve oylamayı ilgilendiren bazı satırları maddelerden çıkardı, o kadar. İktidarın ve iktidar yandaşlarının aylardır "Özgürlükler getiriyor", "Demokrasi yerleşiyor" diye bağırdıkları anayasa değişiklikleri şimdi halka sorulucak.

Evet mi, hayır mı?

İyi de Allah aşkına bu değişikliklerin özgürlükle, daha fazla demokrasi ile ne ilgisi var? Tam tersi, bu maddeler rejimi tehdit edenlerin ekmeğine yağ sürecektir.

Siz bugüne kadar ister yargıda olsun, ister Türk Silahlı Kuvvetleri'nde olsun, bir kişinin Cumhuriyet yanlısı, Kemalist, demokrat diye görevden alındığını ya da atıldığını gördünüz mü? Atılanların büyük kısmının Cumhuriyet karşıtı olmak, lâik ve hukuk devletine karşı olmak, Kemalizme alenen hakaret etmek gibi suçları var. Bir de irticai faaliyetlerde bulunmaktan dolayı atılanlar var. Ancak, işi acıklı duruma sokmak isteyenler feryad ediyor "Efendim şimdi profesör olmuş kişinin hanımı türbanlı olduğu için ordudan atılmış."

Aynen bunun gibi örnek dolu. "Namaz kıldı diye ordudan atıldı." "Oruç tuttu diye ordudan atıldı."

Etmeyin ya! Ben de bu orduda yedek subay olarak görev yaptım. İsteyen namaz kılıyordu. Hâlâ, Tuzla Piyade Okulu'nun avlusunda koskoca cami var. Ramazan ayında isteyen oruç tutuyordu. Oruç tutanlara sahur vakti yemek hazırlanıyordu. İftar olduğunda onlar iftarını diledikleri yerde yapıyordu. Kantine de izin vardı, yemekhaneye de. Genellikle astsubay eşleri türbanlıydı. Kimse de karışmıyordu. Orduevlerinin bir kuralı vardı türbanlı da girilmiyordu, sakallı da. Ne olacak? Yıllar sonra bir tanıdığımın düğünü için orduevine gittim. Top sakalım olduğu için beni içeri almadılar. Ben de sakalımı kestirip öyle içeriye girdim. Ne olacak şimdi? Orduevinin kurallarına karşı mı geleyim? İyi de siz çalıştığınız şirket büyük bir kuruluşsa, dilediğiniz kıyafetle oraya gidebiliyor musunuz? Oraların da kendilerine göre kuralları var. O kurallara uyarsınız uymazsınız, ama o kurumun kurallarıdır ve uymazsanız içeriye adım atamazsınız.

Peki bu anayasa değişiklik paketinde ne var?

1- HSYK üyeleri seçimi

2- Anayasa Mahkemesi üye seçimi

3- Memura toplu sözleşme izni

4- HSYK kararı veya TSK kararı ile görevlerinden atılmış görevlilere kurumlarına dava açma hakkı ve eski görevlerine dönme hakkı.

5- Anayasa'ya bireysel başvuru hakkı

6- Vergi borcundan dolayı yurtdışı yasağı konulmaması

7- Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması

8- Genelkurmay Başkanı'nın yüce divanda yargılanması

9- HSYK ve Anayasa Mahkemesi üye sayısının değiştirilmesi.

12 Eylül'de bu anayasa değişiklik paketini oylayacak vatandaşa bunlardan ne? Hangi madde sade vatandaşa özgürlük ve daha fazla demokrasi getiriyor?

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi üyeleri seçim şekli ve üye sayısındaki değişiklikler, iktidarlardan yana olacak şekilde yapılan değişiklerdir. Yani, hükümetler, bütün yargı denetimlerinden kurtulmak istiyor. Oralara emir kulu seçmek ve seçtirmek istiyor. Hükümetlerin her dediğine "Eyvallah" diyecek eyyamcılar seçilmek isteniyor.

Memura toplu sözleşme hakkı veriyor ama grev hakkı vermiyor. İşçilere birden fazla sendikaya katılma hakkı veriyor ki yandaş sendikalar da nemalansın isteniyor.

Şeriat ve irticai faaliyetlerinden dolayı görevlerinden atılmış oldukları iddia edilen bütün eski devlet memuru, ordu, yargı mensuplarının yeniden görevlerine dönmeleri için dava açma hakkı tanınıyor. İnşallah hepsi açar da gerçek yüzleri meydana çıkar. Hiç birinin namaz kıldı diye, oruç tuttu diye, hanımı tesettürlü diye o görevlerden atılmadıkları bir bir ortaya çıkar. Tabi gerçek yüzleri ve gerçek nedenleri ortaya çıkacak diye bir çok kişi böyle bir dava açmayacaktır. Oysa, açsalar belki de geriye dönük bütün maaş ve diğer ödemelerini faizleriyle birlikte geriye alabilirler. Bu maddenin özeti şudur: Rejimi her ne şekilde olursa olsun tehdit edenlerin yeniden göreve iadesi. Kısaca, intikam!

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru. Merak etmeyin şimdi buna da öyle bir harç falan getirirler ki, o mahkeminin kapısından bile geçemezsiniz.

Ya vergi borcundan dolayı yurtdışına çıkamayan 70 milyon Türk evladı için anayasaya böyle bir maddenin konması ne büyük bir özgürlük ve demokrasi değil mi? Bu maddenin de kimler için konduğu açıkca belli. Sıradan vatandaş mahalle dışına bile çıkamıyor yol parası çok diye. Bu maddenin ne faydası var vatandaşa? Varsa da olanlar belli işte.

Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması ise, ordu mensuplarına, askeri mahkemelerce verilen cezaların sivillerce yetersiz bulunmasındandır.. Çünkü, askeri mahkemelere inanmıyorlar. Sivil mahkemeler daha ağır ceza verir diye mücadele ediyorlar. Bir de bu anayasa değişikliği ile iktidarlardan yana savcılar hakimler atanırsa yandı gülüm asker kişiler.

Genelkurmay Başkanları yüce divanda yargılanacakmış. Her halde sırada bilinen biri vardır. Mesela o ünlü nisan bildirisini yazan kişi olabilir mi? Yoksa, o seçimlerde iktidar oylarının artmasına neden oldu diye yargılanmaz da ödüllendirilir mi?

Bir de 12 Eylül darbecilerinin yargılanma yolu açılmış. Ya hu adamları bu saatten sonra yargılasanız ne olur. Ama, o dönemi yargılayın bakalım altından neleri, kimleri ve hangi amaçları bulacaksınız.

Anayasa değişikliği özgürlük, demokrasi falan getirmiyor. Rejimi değiştirmeye çalışanların önünü açıyor. Yani, bütün bunlar gelecek için de Cumhuriyet'e yapılan tehdittir. Bu hükümet gider, yerine yenisi gelir. Onun amacının ne olduğunu bilemeyiz. Yargı denetiminden yoksun ya da yargıyı yandaş hakimlerden, savcılardan yana seçmiş bir iktidar tehlikeli kararlar alabilir.

Eşinize, dostunuza tanıdığınız kim varsa lütfen söyleyin sandık başına gidelim ve bu değişikliğe HAYIR diyelim. Göreceksiniz bu hayır, hem Türkiye'ye, hem bizlere, hem de iktidarlara "hayır" getirecektir.

 
Toplam blog
: 278
: 3275
Kayıt tarihi
: 26.05.07
 
 

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde doğdum. Bir daha da Kadıköy'den ayrılmadım. İstanbul Üniversitesi, Ede..