Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '12

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe, Süper Final’e Trabzonspor galibiyetle başladı: 2-0

 Fenerbahçe, Süper Final’e Trabzonspor galibiyetle başladı: 2-0
 



Süper Final, dün Beşiktaş-Galatasaray maçıyla başlayacaktı.

Olmadı!

Yağmur engel oldu; maç, pazartesine ertelendi. Böyle olunca, Fenerbahçe-Trabzonspor maçı, ilk maç oldu. “İlk”ler de, doğal olarak bu maçta yaşandı.

Kuşkusuz, en önemli “ilk”, Süper Final’in “ilk galibiyeti”dir.

“İlk galibiyet”, Fenerbahçe’nin oldu. Hoş, Trabzonspor da, bir “ilk” yaşadı; Süper Final’de “ilk yenilgi” alan takım unvanı kazandı.

*****

Maçtan önce, Tarbzonspor’u “ortamı geren” açıklamaları, girişimleri maçı nasıl etkileyecekti?

Trabzonspor yönetimi, maçlardan umudu kesmiş olmalı ki, başka şeylerin peşinde. Öyle ki, kendini mahkeme yerine koymuş “hüküm” veriyor. Bunun taraftarı germeyeceğini kimse söylemez. Buna karşın, Fenerbahçe taraftarı, “Omuz Omuza Cadde’ye” adı verilen Bağdat Caddesi'nde yürüyüş düzenliyor, takıma/ tutuklu yöneticileri destek oluyor. Trabzonspor yönetimi ise, taraftarına “gaz veriyor”; taraftarın dikkatini kendi üzerinden çekiyor.

Unutulan ne?

Taraftarın takıma/ yöneticilere destek vermesi gereği...

“Şike iddiaları”yla başlayan süreç, nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Trabzonspor maçlarının öncesinde bir gerilim olacağı gün gibi aşikar. Süper Toto Süper Lig’de Trabzon’da oynan maçta futbolcular sağduyulu davranmış, futbolculardan  kaynaklanan olumsuz bir durum yaşanmamıştı.

Bugünkü maçta da futbolcular, Trabzon yönetimin aksine, yine sağduyuluydu.

Futbol emekçileri görevlerini yaptılar; ama Kadıköy’den “boynu bükük” ayrıldılar.

*****

Çok şey beklenen Stoch, 18 kişilik kadroda yoktu. Buna karşılık Alex ile Emre ilk 11’de sahadaydı. Zaten, Aykut Kocaman’ın Alex ile Emre’yi bu maça, dolayısıyla Süper Final’e sakladığı/ hazırladığı biliniyordu.

Alex de Emre de kendilerinden bekleneni verdiler sayılır.

Fenerbahçeli futbolcuların maça daha iyi hazırladığı, oynanan futboldan anlaşılıyordu. Galatasaray maçında olduğu, “toplu hücum” anlayışı yoktu; temkinli olma vardı. Zaman yapılan “top kayıpları” Trabzonspor’a fırsatlar veriyordu. Ancak, Trabzonsporlu futbolcular, ele geçirdikleri topları iyi kullanamadılar.

Zokora, “tatlı sert” girişlerle Alex’i durma görevini üstlenmişti.

Trabzonspor’un ilk yarıda kaleyi tutan şu yok. Buna karşılık, Fenerbahçe’nin Sow ile Gökhan Gönül’le yakaladığı üç önemli fırsat vardı. Sow, ilkinde topu, boş kaleye göndereceğine  kaleci Tolga’ya çarptırdı; ikincisinde, uygun durumdayken topu hava dikti.

Gökhan Gönül’e diyecek söz yok. Çünkü, top, kaleci Tolga’nın uzanamayacağı yere gitti; gel gör ki, direk, kalecinin yerini aldı.

Fenerbahçe, ilk yarıda, Trabzonspor’un dengesini bozan, temkinli/ pasa dayalı oyunuyla üstünlüğü elinde tuttu. Kanatlardan, özellikle Gönül Gönül’ün sürdürdüğü ataklar, etkiliydi. Mehmet Topuz, iyi mücadele etti. Spor Toto Süper Lig’de Trabzonspor’a gol armağan eden Bekir, bu kez dikkatliydi. Yine verdiği fırsatları, Trabzonsporlular tepti.

Trabzonspor’da “umut olan” Burak Yılmaz, ilk yarıda, kullanacağı top bulamadı. Olcan, sol kanatta Gökhan Gönül, zaman zaman da Mehmet Topuz karşısında etkisiz kaldı.

*****

Geri düşen takım ne yapar?

Trabzonspor’un ikinci yarıda yapamadığını. Bir bakıma, yapmaya çalıştı; beraberlik arında koşarken ikinci golü Sov’un ayağından yedi.

İkinci yarıda da süren karşılıklı “top kayıpları”ndan Trabzonspor yararlanamadı. Fenerbahçe, yararlanınca, ikinci gol böyle bir “top kaybı”ndan geldi.

Fenerbahçe, oyunu istediği gibi yönlendirdi; ilerisi için umut verdi. Çünkü 2-0 öne geçtikten sonra, geri yaslanmak yerine, başka gol atma mücadelesi gösterdi. Bir zamanlar, alışkanlık “haline gelen”, üstüne yatmak, bu maçta yoktu. Az da Trabzonspor, iş yapamaz olunca, Fenerbahçe’nin işi kolaylaştı.

*****

Fenerbahçe, Süper Final’in ilk galibiyetini aldı; Kadıköy’deki “yenilmezlik”ini sürdü.

Önceki maçlarda cezası nedeniyle Fenerbahçe karşı oynama fırsatı bulamayan Trabzonsporlu Zokora, bu maçta muradına erdi.

Zokora, Fenerbahçe’ye/ Alex^e karşı oynadığı için mutlu!

Ama asıl mutlu olanlar Fenerbahçe taraftarı ile Fenerbahçeli futbolcular oldu.

*****

Fenerbahçe-Trabzonspor: 2-0

Stat: Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu

Hakemler: Bülent Yıldırım, Mustafa Emre Eyisoy, Cem Satman

Fenerbahçe: Volkan - Gökhan Gönül, Yobo, Bekir, Ziegler - Mehmet Topuz, Cristian, Emre (Dk. 77 Selçuk), Caner - Alex, Sow (Dk. 77 Semih)

Trabzonspor: Tolga - Serkan (Dk. 77 Henrique), Giray, Mustafa Yumlu, Celustka - Olcan (Dk. 46 Cech), Zokora, Colman, Alanzinho (Dk. 69 Adrian) - Halil, Burak

Goller: Dk. 36 Cristian ve Dk. 61 Sow (Fenerbahçe)

Sarı Kartlar: Ziegler, Sow, Emre; Serkan, Olcan, Giray, Adrian, Burak, Henrique


TURGUT ÇELİK/ Mersin

Bu blog Canlı Maç Anlatımı sayfamızda da yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..