Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '10

 
Kategori
İzmir
 

"İzmir Fuarı", şöhret yetiştirme okuludur.

"İzmir Fuarı", şöhret yetiştirme okuludur.
 

Kocaoğlu kararlı konuştu.


İzmir B.Şehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, “Fuar’daki gazinolar kapandı diye ‘İzmir’de sanat yok’ saptaması yapmak, sağlıklı bir yaklaşım değil!” dedi

Belli başlı sanatçılar için İzmir Fuarının bir şöhret yetiştirme okulu olduğunu bu gün, her İzmirli, bilir. Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’e yapılan kültür ve sanat yatırımlarını, bu çerçevede hazırlanan projeleri bilenlerin, bu kente “kasaba” yakıştırması yapılmasını asla kabullenemeyeceğini söyledi.

İzmir Fuarı’ndaki gazinoların yaşatılamaması gerçeğinden yola çıkan bazı sanatçıların geçmişe özlem duyarak getirdiği eleştirilerin “günümüzün koşullarıyla örtüşmediğini” kaydeden Başkan Kocaoğlu, “İzmir Fuarı, televizyonların olmadığı dönemlerde ülkemizde yetişen tüm sanatçıların meşhur olduğu doğal bir sahneydi.

Bugün bu sahnelerin neden kurulamadığı gerçeği gün gibi aşikar. Televizyon kanallarının çoğalması bir yana, yaşam koşullarının giderek zorlaşmasıyla gazinolar birer birer kapanmaya başladı. Starları izlemek için para vermek yerine, vatandaşlar evlerinde ‘beyaz cam’ karşısına geçip izlemeyi tercih etti. Halen de bu böyle… Gazino patronlarının, geçmişteki o muhteşem kadroları kurmaları da ayrıca bugün ekonomik olarak mümkün değil! Bu gerçekleri görmezden gelerek, Fuar’daki gazinolar kapandı diye ‘İzmir’de sanat elden gidiyor’ saptaması yapılmasını hiç de sağlıklı bir yaklaşım olarak görmediğimi açıkça söylemek istiyorum” diye konuştu.

Gazino kültürü sona erdi. Göl Gazinosu'nda başlattıkları ve 4 yıl fuar süresince devam eden Nostalji Gazinosu'na, “sembolik bilet ücretlerine rağmen” izleyici çekmekte zorlandıklarını da hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Fuar'la özdeşleşen ünlü solistlerimizi getirdik. Hem eski günleri yaşatmaya çalıştık hem de sanatçılarımızla kucaklaştık. Ama arzuladığımız ilgiyi maalesef göremedik. Burada suçlu aramak doğru değil! Özel televizyon kanalları ve ekonomik sıkıntılar, gazino kültürünü bitirmiş” dedi.

Benzer bir durumun tiyatrolar için de geçerli olduğunu kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Biz tiyatro yıkmış değiliz. Aksine, Kültürpark alanı içindeki İsmet İnönü Sanat Merkezi’ni dev bir tiyatro salonu haline getirmek için çabalıyoruz. Değerli tiyatrocularımız Fuar süresince 3 bin kişilik Açıkhava Tiyatrosu’nu doldurabileceklerse, ben yer tahsisi yapmaya hazırım” diye konuştu.

Kültür Çalıştayı yapan ilk kent İzmir. Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti: “İzmir’e ‘büyük şehir taklidi yapan kasaba’ eleştirisini getirenlere hatırlatmakta yarar görüyorum: Biz İzmir’in bir kültür-sanat kenti olabilmesi için peşpeşe pek çok projeyi hayata geçirdik. Kültür stratejisi ve politikalarının oluşturulmasına yönelik gerçekçi hedeflerin belirlenmesi amacıyla, Türkiye’de ilk kez bir ‘Kültür Çalıştayı’ düzenledik. Kentimizi ‘kültür, sanat ve tasarım metropolü’ haline getirebilmek için kültürel seferberlik projesinin ilk adımlarını böylece attık. Türkiye’nin bir numaralı, Avrupa’nın da en nitelikli konser salonlarından birini inşa ederek kültür ve sanatta kalite çıtasını yükselttik.

Şimdi de toplam 25 bin metrekarelik alan üzerinde, 1200 kişilik opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salona sahip dev bir opera binası yaparak İzmirlileri uluslararası nitelikte bir opera salonuna kavuşturmaya hazırlanıyoruz.

1800’lü yılların sonunda Alsancak’ta kurulan Tarihi Havagazı Fabrikası’nı restore ederek kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığı bir Gençlik Merkezi haline getirdik. Kent merkezine uzak tam 21 mahalleye her biri 1 milyon liralık çok amaçlı salonlar yaparak kültür ve sanat etkinliklerini tabana yayma konusunda Türkiye’ye örnek bir proje ortaya koyduk. Bornova’daki 5 bin kişilik anfitiyatroyu da sonbahardan itibaren kültür ve sanatın hizmetine sunacağız.

Başta İzmir Festivali olmak üzere uluslararası pek çok festivali ciddi anlamda destekliyoruz. Merkeze uzak mahallelerimizdeki hemşehrilerimizi kültür ve sanatla buluşturuyoruz. Bazen onları salonlarımıza taşıyıp konser keyfi yaşatıyor, bazen de gezici sanat otobüsü ile TIR’ı biz onların yanına gidiyoruz. İzmir’i kültür-sanat yatırımları konusunda örnek kent yapma kararlılığımızı da sonuna kadar sürdüreceğiz.”

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..