Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ağustos '07

 
Kategori
Edebiyat
 

“Kim çoğaltacak kanatlarımı”

“Kim çoğaltacak kanatlarımı”
 

“Açıklara açıldım

Açıklara

Beni bütün dillerle çevirdi dalgalar

Ve kırdı

Dize

Dize

Açıklara açıldım

Açıklara

Gemim açık denizlerde kudurdu

Kendi vatanında aramakta vatanını

Kalmak

Kalmak için

Kitapta sancılanan nağmelerle

Kapıya üşüşen sineklerle

Yalnız başıma kaldım

Kim öğretecek bana okumayı yazmayı

Bir kelebek gibi rüzgârda

Kim çoğaltacak kanatlarımı açıldığım bu yolda

Bir ömür boyu bu yerde

Kitaplarla yaşamak

Bekçilerle yaşamak

Taş kesilmiş bir ağızla yaşamak

Açıklara açıldım

Açıklara

(….)”*

Filistinli şair Muin Bessiso'nun şiiri, emperyalistlerin, petrol tröstlerinin, diktatörlerin, bağnazlığın, şeriatın, çölün, sıcağın ve cehaletin kuşatması altındaki Arap dünyasının sessiz haykırışından bir örnek... “Kuşatma altındaki Arap alemi” derken sadece İsrali işgali altındaki Filistin ya da ABD’nin yakıp yok ettiği Irak gelmesin akla. Bugün toplam nüfusu üç yüz milyona yaklaşan Araplar her şeyden önce kendi diktatörlerinin esareti altında. İşin acısı, o diktatörlerin muhalifi durumundaki güçler de Arap halklarına daha aydınlık, daha özgür bir gelecek vaat etmiyor. Çürümüş diktatörlüklerin alternatifi şeriat cumhuriyetleri, Saddamların alternatifi Usame Bin Ladin’ler olabiliyor ancak. Arap aleminin ruhu kadınlarının üzerindeki ağır giysiler gibi baskı altında. Parmağını kımıldatsa bir yerlere çarpıyor; Tanrının sonsuz yasaklarına, ABD işgaline, İsrail’in duvarlarına, petrole, petrolle beslenen krallarına, düşmana, cetvelle çizilmiş devlet sınırlarına, gencecik çocuklarını intihar eylemcisi olmaya iten çıkmaz sokaklara, büyüklü küçüklü kendi tiranlarına, cehaletin yoğun karanlığına…

Şiir bu kuşatılmışlığı çok iyi anlatıyor. Şair, “Bir ömür boyu bu yerde/Kitaplarla yaşamak/Taş kesilmiş bir ağızla yaşamak/Bekçilerle yaşamak…” derken bunu vurgulamak istiyor.

“Kim çoğaltacak kanatlarımı?”

Kanadı yok ki çoğalsın. Elleri var sadece… “Her yerde” olan bir Tanrıyı hep gökyüzünde arayan uzanmış eller. Oysa gökte B-52’ler, Cobra’lar var sadece. Ve bombalardan başka bir şey düşmüyor, duaya açılan ellerine. Çöl yakıyor ayaklarını, eğer bomba yüklü bir kamyon yakmazsa.

Ve “kendi vatanında aramakta”lar vatanlarını. Vatan bildikleri, üstünde gezindikleri topraklar ayaklarına takılan tel örgülerle, sınır muhafızlarıyla ve petrolün kendilerine pek de yar olmayan lanetli bereketiyle çevrili.

Ve “Kitapta sancılanan nağmelerle” konuşuyor Arap şair, başka dil de bilmiyor. "Taş kesilmiş bir ağızla" yaşıyor.

<ı>*Muin Bessiso- "Kaside"/Çağdaş Arap Şiiri Antolojisi/ <ı>Çeviren: Metin Fındıkçı/Toros Kitaplığı

 
Toplam blog
: 431
: 3853
Kayıt tarihi
: 30.06.06
 
 

Anahtar kelimeler: Antep, İstanbul, Haziran, İkizler, Beşiktaş, MÜ İletişim Fakültesi, Gazetecilik. ..