Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

23 Mayıs '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

‘Kriz varsa çare de var’

‘Kriz varsa çare de var’
 

‘Kriz varsa çare de var’
Bu sözü söyleyenler kimmi? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde Hak-İş Türk-İş, TESK, TİSKve Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD, MÜSİAD. Önerileri de hayli ilginç. Aslında kimsenin aklına gelmeyecek müthiş öneriler.

Hisarcıklıoğlu, milli gelirin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan hane halkı tüketimini canlı tutmanın krizin etkilerini hafifletmek için önemli olduğunu, rekabet içinde oldukları birçok ülkenin küresel krizle mücadele önlemleri alırken kendi iç pazarlarını canlandırma ve başka ülkelere kaptırmama mücadelesi verdiğini, Türkiye’nin de bunu yapması gerektiğini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
“Kriz, alım için bir dizi yeni fırsat ortaya çıkarıyor. Tüketiciler olarak bu fırsatları dikkatle analiz etmeliyiz. Şimdi tüketimi kesme değil, bilinçli tüketim zamanındayız”

Sayın Hisarcıklıoğluna hak vermemek elde değil. Bilinen bir gerçek var. Türk halkı paraları yastık altında saklıyor. Herkes zengin. Sırf sanayiciler zarar etsin, hükümet zor durumda kalsın diye alışveriş yapmıyor.

Kimse aklımı yitirdiğimi sanmasın. Bu anlı şanlı örgütlerimizin yaptığı kampanyadan bu anlam çıkıyor. Son yıllarda adeta zorla dağıtılan, bol keseden yazılan yüksek limitleri olan kredi kartlarının hepsinin limitleri doldu. Zaten nakit parayı çoktan unuttuk. Peki nasıl alışveriş yapalım? Son günlerde camında kefilsiz, kredi kartsız taksitli satışlar yazan mağaza sayısı habire artıyor. Sizin anlıyacağınız iflaslar, hacizler, buna bağlı depresyonlar, intaharlar artarak devam edecek demektir.

Son aylar içinde hükümet habire sanayiciyi güçlendirecek önlemler aldı. Yanlış diye bağırdık ama dinleyen olmadı. (sakalımız olmasına rağmen) Mantıklı olan tüketiciyi güçlendirmek ve güvenini tesis etmektir. TÜDEF başkanı Ali Çetin’e göre Mevcut kriz, ham madde yetersizliğinden, kapasite yetersizliğinden, sermeye yetersizliğinden değil 'tüketicilerin alım gücünün düşmesinden', sürekli tüketim için yönlendirilen tüketicilerin borçlanarak yaptığı tüketim nedeniyle aldığı kredi borçlarını ödeyememesinden, 'yani tüketicinin iflasından' doğmuştur.

Bu nedenle krizden çıkmanın en temel çözümü tüketicinin alım gücünün artırılmasıdır. Tüketicinin alım gücünün artırılması ise maaş, ücret ve emekli maaşlarının artması, işten atılmaların durarak tersine istihdamın artması, çalışma yaşına gelen genç nüfusa iş yaratılması gibi önlemlerle mümkündür. Bu asıl önlemlerin yanında diğer önlemler ise ana politikaya destek olacak önlemler olmalıdır.

Oysa beş sermeye örgütü ve diğer üç örgütün bu yönde anlamlı bir talebi yoktur. İşin hazin yönü ise sermeye örgütleri dışındaki üç örgütün tabanının asıl özelliğinin tüketici olmasıdır.

Krizden çıkış için önerilen çözümlerden birinin ise 'bu da gelir, bu da geçer ağlama' olması traji-komik bir çözüm önerisidir.

Tüketiciler krizin geçerken 'delip geçtiğini' çok iyi bilmekte, delip geçen krizin sonucu olarak cinnet, cinayet ve aile facialarını günlük yaşamlarında hissetmektedirler.

''Maaş ve ücretlere en az enflasyon oranı kadar zam yapılmalıdır. Kamunun sattığı mal ve hizmetlerdeki KDV oranı düşürülmelidir.

Bütçe gelirlerinin çok ciddi bölümünün IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası kuruluşlara faiz ödemesi olarak aktarıldığı gerçeği göz önüne alınarak uluslararası sermayeye olan borçlanma tasfiye edilmelidir.

Ekonomik bağımlılığın , siyasi bağımlılığı da doğurduğu gerçeği unutulmamalıdır. Tüketicilerin evrensel haklarından olan temsil edilme hakkı hükümetçe ve herkes tarafından kabul edilmeli ve ekonomi politikaları ve tüketici politikaları belirlenirken tüketicilerin temsilcisi olan TÜDEF'in görüşü alınmalıdır.''

Tekrar ediyoruz; Ne kriz teğet geçti, ne sürtündü az hasar verdi gibi sözler, ne de sermaye kesimine çeşitli yollarla para aktarmak krizi çözmez. Tüketiciyi güçlendirmek gerekmektedir. Hem de acilen…

Cumartesi, Mayıs 23, 2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara