Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '12

 
Kategori
Güncel
 

"Laik hukuk devleti" anlayışına sığar mı?

"Laik hukuk devleti" anlayışına sığar mı?
 

laik hukuk devleti T.C. vardır, var olacaktır...


Geçen hafta  Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN'ın "Dindar gençlik yetiştirmek istiyoruz." açıklamalarının alevlendirdiği dindar nesil tartışmasını Laik Hukuk Devleti anlayışı içinde aydınlatıyorum.

Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'e göre, din, insanların vicdanlarında yer alması gereken kutsal bir kavramdır. Bu anlayıştan yola çıkan Gazi Mustafa KEMAL sözlerine şöyle devam ediyordu.

Herkes ibadetinde serbesttir. Kimsenin düşüncesine, ibadetine engel olunamaz. Dini düşünce, inançlara saygılı olmak, öteden beri doğal ve genel bir anlayıştır.

Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN'ın; "Dindar nesiller yetiştirmek istiyoruz" doğrultusunda ortaya çıkabilecek  ortalama muhafazakar T.C vatandaşını irdelemek yerine ERDOĞAN'ın söylemi ile Mustafa Kemal ATATÜRK'ün söylemini karşılaştırıyoruz.

Laik Hukuk Devleti anlayışına göre, insanlar, ebeveynler, veya anneler, babalar çocuklarını "dindar" olarak yetiştirmek isteyebilir; bir İktidar Partisi Genel Başkanı olarak Recep Tayyip ERDOĞAN da T.C. Vatandaşı  Sünni  bir  Müslüman  baba olarak çocuklarını  "dindar nesiller" olarak yetiştirmek isteyebilir.

Bugün ülkemizde sade bir T.C. Vatandaşı ebeveyn, ben çocuklarımı dindar yetiştirmek istiyorum, diyebilirken, bir diğeri ben ateist nesiller yetiştirmek istiyorum. bir başka anne-baba ise, bir başka din veya mezhepte insanlar yetiştirmek istiyorum diyebilir mi?

Bu konuda elimizde bilimsel bir çalışma veya veri olmadığına göre benim kanaatim şudur ki; diyemez...

Daha bu ülkenin tüm vatandaşlarını çok yakından ilgilendiren "kronik" bir hal almış olan Kürt Sorununun  sosyo-ekonomik olarak tüm boyutlarıyla çözümlendiğini kim söyleyebilir ki? Burada Kürt Sorunu Terör Örgütünü de içermektedir.

Sözün kısası; Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN, bu ülkenin Başbakan'ı olarak 10 yılı geçen iktidar gücüyle  gelecek ile ilgili beynindeki "potansiyel projeler" hakkında ağzına geldiği gibi konuşuyor.

Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN; her dindar vatandaş iyi bir insan mıdır ki; tüm nesilleri de "dindar" yetiştirmek istiyoruz diyebiliyor. Arkadan sırayla şu sorular akla gelebiliyor; Her dindar iyi vatandaş mıdır? Kötü vatandaş mıdır? Her dindar vatandaş aynı hasletlere sahip midir? 

Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN; tüm dinlerin ortak paydası temel insanlık ilkesine sahip "vicdanlı nesil yetiştireceğiz" diyebilir mi?

Görüşüme göre hedeflenen "iyi bir T.C. Vatandaşı" ise, diyebilmelidir.

"Vicdanlı gençlik" tüm ruhani dinlerin içerdiği, adalet, doğruluk, dürüstlük, merhamet  ve adil paylaşım gibi "olmazsa olmaz" insanlık ölçülerinin bileşkesidir diye  tanımlanabilir.

SAYIN BAŞBAKANIM, "DİNDAR NESİL" yetiştirmektense "VİCDANLI GENÇLİK" yetiştirmeye ne dersiniz?  

 
Toplam blog
: 392
: 908
Kayıt tarihi
: 27.11.11
 
 

1951 Muğla doğumluyum. Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'ni 1974 yılında bit..