Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '11

 
Kategori
Güncel
 

"Renkler Herkes İçindir"

"Renkler Herkes İçindir"
 


Bir an için gözlerinizi kapatın ve bir süre öylece kalın. Sonra da bunun sürekli olabileceğini düşünün. Onlarla empati yapmanın yolu bu çünkü.

Onlar, aramızda yaşayan ama varlıklarını çok da fark etmediğimiz görmeyen insanlar yani körler. Çok fark etmiyoruz çünkü Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok'un ifadesine göre bugün Türkiye'de tam yedi yüz bin görme engelli yaşıyor ancak bunların sadece yetmiş bini topluma karışabilecek düzeyde eğitim alma şansına sahip olabilmiş. Geriye kalan altıyüz otuz bin kişi ise evinde yaşamaya mahkum. Bu da şu demek; bu insanlar yaşamak için destek almaya mecburlar.

Murat Demirok hepimizin de tahmin edebileceği gibi destek çağrısında bulunuyor. Görmeyenlere kitap okumak ya da onlar için cd'ler hazırlamak gibi herkesin yapabileceği şeyler bunlar. Devletten de beklentileri var. Bastonlarını bile kendilerinin aldığını söylüyor Demirok.

Bir yıl kadar önce üç genç yazılımcı derneği ziyaret ederek Demirok'la görüşüyor ve yapılabilecek şeyler üzerinde konuşuyorlar. Demirok onlara bir proje gerçekleştirmek istediklerini ama çok pahalı olduğunu söylüyor. Bir yazılım projesi bu. Körlerin cep telefonuna yüklendiğinde onlara renkleri söylüyor. Evet, telefonu nesnenin üzerine tuttuklarında bir ses onlara nesnenin rengini belirtiyor. Bu görenler için belki de çok önemli bir ayrıntı gibi görünmeyebilir ama onlar hiç görmüyor. Sonsuz bir karanlık içindeler. Genç yazılımcıların çalışmış olduğu Kompüter firması projeyi üstlenip gerçekleştiriyor. Bir başka firma, Jotun Boya ise projeye sponsor oluyor. Ancak bu yazılımın telefonlara yüklenmesi çok masraflı, fiyat yüz ile yüz elli bin civarında. Başka bir proje gündeme geliyor. Sosyal paylaşım sitelerinde görebileceğiniz bir film çekiliyor; "Renkler Herkes İçindir" Bu film her tıklandığında bir görmeyen yazılıma kavuşacak. Sizin bir dakikanızı ayırıp filmi izlemeniz karanlıklar içinde renklerin belirmesi anlamına gelecek. Projenin başarıya ulaşması ileriye dönük ümitlerin de gündeme gelmesi demek. Çünkü görmeyenlerin internet kullanabilmesini sağlayan bir başka yazılım var ama çok pahalı olduğu için şimdilik bekliyor.

Bir sosyal sorumluluk projesi bu. Onlara yardım etmek bir tık kadar ötemizde...
www.renklerherkesicindir.com/

Gül Sina

 
Toplam blog
: 12
: 7515
Kayıt tarihi
: 24.05.10
 
 

22 yıl eğitimcilik yaptım. Ege'nin güzel kenti Denizli'de yaşıyorum. Evliyim ve iki kızım var. ..