Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '15

 
Kategori
Güncel
 

"Vurulduk ey halkım unutma bizi ! "

"Vurulduk ey halkım unutma bizi ! "
 

netten alıntı


**Kimse kimseyle aynı fikirde, aynı zikirde olmak zorunda değildir. Herkesin kendi fikirleri doğrultusunda doğruları da vardır elbet ama gerçek doğruları saptırarak yanlış görmek, bilmek ya cahiliyet, ya “ben” olma bencilliği ya da hastalıklı ruh halidir.

**İnsan  gelişimi bebeklikten başlayıp, çocukluk-ergenlik ve olgunluk dönemi olmak üzere ayrılır.İnsan üzerinde etkili olan faktörlerin başında genler gelir ki buna, kalıtım faktörü diyoruz. Bu faktör bedensel ve zihinsel gelişim olmak üzere iki şıkka ayrılır. Sosyal çevre, yaşam şekli çocuğu şekillendiren önemli faktörlerdendir. (bu konuda ele alınabilinecek ana faktörlerin içinde ayrıca şıklara ayrılan faktörler vardır)

**Geleceğe  şekil vermek beynimiz yoluyla olduğuna göre; aklını iyi yönde kullanamayanlar için, ikinci bir akıl ile şekillenmeleriyle, kin hırs ve öfkeyle beslenerek farklı bir kişiliğe dönüşmesi kaçınılmazdır.

Karşıdakinin farklı düşüncesine hastalıklı bir biçimde bakan ve buna tahammül edemeyerek şiddet eylemine başvuranlar hep vardı ve son olarak Gazeteci Ahmet Hakan örneğinde olduğu gibi hep var olacaktır sanırım.

Kaç gazeteci-yazar, kaç aydın gitti bu yolda.

******

Lâikliğin savunucusu İlk İlâhiyatçı kadın öğretim üyesi Bahriye Üçok’ un kargoyla yollanan bomba ile haince katledilmesinin bugün 25.inci yıldönümü. Yaradan’ın rahmeti üzerine olsun.

Kitap paketi olarak gelen  bombayı açan Üçok patlama ile ağır yaralanmış, iki kolu ve bir bacağı kopan Üçok kaldırıldığı hastanede ameliyata alınamadan ölmüştü. Cinayeti İslami

Hareket adlı örgüt üstlenmiş Cumhuriyet Gazetesini telefonla arayarak İslami Hareket Örgütü adına konuştuğunu bildiren bir kişi Üçok’u “tesettür konusundaki düşünceleri yüzünden” cezalandırdıklarını söylemişti.

 **  Önemli bir İslam uzmanı olan Üçok 6 yaşındayken Kuran’ı hatmetmiş olup, ölümünden iki yıl önce kendisiyle yapılmış bir söyleşide dinine bağlı olduğunu; ancak. İslam dininin yanlış yorumlanmasına karşı çıktığını belirtmişti.

    **Mehmet ve Nadire Bektaşoğlu’nun kızı olarak 1919 yılında Trabzon’da  Bahriye Üçok, ilk ve ortaokulu Ordu’da okuduktan sonra İstanbul’a gelir ve öğrenimine Kandilli Kız Lisesinde devam eder.

**  Bahriye  Üçok, daha sonra  Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümüne girer ve bir yandan da Devlet Konservatuarı Opera Bölümüne devam eder ve bu    okulları başarıyla tamamlar.

** Samsun ve Ankara illerinde toplam on bir yıl süren lise öğretmenliğinden sonra, 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyesi olur. Aynı zamanda da bu fakültenin ilk kadın öğretim üyesi sıfatını alır.

** 1971 yılında dönemin cumhurbaşkanı Cevdet Sunay  tarafından kontenjanla, siyasi yaşamı başlar ve1983 yılı seçimlerinde Ordu milletvekili seçilerek TBMM’ye girer.

Fransızca, Arapça ve Farsça bilen Bahriye Üçok’un, “İslam’dan Dönenler”, “Yalancı Peygamberler” ve “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlar” adlı üç kitabı yayımlamıştır.

(Gazetelerden derlenmiştir)

Aramızdan ayrılan diğerleri;  gazeteci, aydın yazar ve meslek görevi nedeniyle katledilenleri de rahmetle anıyorum.

******

Hâdiye KAPTAN

 
Toplam blog
: 467
: 145
Kayıt tarihi
: 16.05.11
 
 

Güzel Sanatlara tutkulu, Türk sanat müziği hayranı,  deniz ve İstanbul âşığı şiiryazar bir fâni....