Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ekim '13

 
Kategori
Güncel
 

'Yeşil Zaho'da askeri birlikte kalıyor'

'Yeşil Zaho'da askeri birlikte kalıyor'
 

Ayten Öztürk 1992'de Tunceli'de faili meçhul bir cinayete kurban gitmişti


'Kızımın faili Yeşil' dedi, öyküsünü kaleme aldı

'Yeşil, Zaho'da askeri birlikte kalıyor'

1992 yılında faili meçhul bir cinayete kurban giden Ayten Öztürk'ün öyküsü, kızının Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürüldüğüne inanan Hıdır Öztürk'ün katkısıyla kitap haline getirildi. Kitapta dönemin emniyet görevlileri ve Yeşil ile ilgili de çarpıcı iddialar var.

BURAK ERSOY

Türkiye'nin, kızının faillerinin ortaya çıkarılması için verdiği mücadele ile tanıdığı Hıdır Öztürk, 1992'de faili meçhul bir cinayete kurban giden kızı Ayten Öztürk'ün öldürülüşüne giden süreci “Ayten'in Acıklı Akıbetini Anlattılar” adlı kitapta derledi. Aralarında CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Yazar Orhan Miroğlu ve Oya Baydar gibi isimlerinde bulunduğu 44 kişinin tanıklıklarıyla katkıda bulunduğu kitapta, dönemin kamu görevlilerinin portreleri de yer alıyor.

Ölümünden önce Yeşil'le tanıştırdılar

Önümüzdeki günlerde yayımlanması beklenen kitabın dönemin Tunceli Alay Komutanı Mustafa Sabri Yazganarıkan ile ilgili bölümünde önemli iddialara yer veriliyor. Hıdır Öztürk kendi ağzından aktardığı bölümde, 1992 Mayısı'nda kendisi ve 3 kızının Yazganarıkan tarafından karargaha çağrıldığını ve Yeşil'le tanıştırıldıklarını anlatıyor.. Öztürk, Yazganarıkan'ın kendisine, “Sizin kızlardan biri dağa çıkmış. Diğerleri de dağa çıkacak diye haber aldık. Bir tanışalım istedik” demesinin ardından kızlarıyla birlikte “Mahmut Bey” olarak tanıtılan Yeşil'le tanıştırıldıklarını ifade ediyor. Kitaptaki ifadelere göre; Mahmut Yıldırım o gün Ayten Öztürk'ün bilgilerini, öldüreceği isimleri kaydettiği “siyah defter”ine kaydediyor.

Dönemin valisi Yeşil'e cip verdi

Eski PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın beyanlarına atıfta bulunularak anlatılan olayda ise Ayten Öztürk'ün ölümüne ilişkin detaylar paylaşılıyor. Dönemin OHAL Bölge Valisi Ünal Erkan'ın Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'a RangeRover marka bir cip hediye ettiği, Yeşil'in de cinayete kurban giden Ayten Öztürk'ü Tunceli'deki iş yerinden bu araçla aldığı anlatılıyor. İddiaya göre; Öztürk 27 Temmuz 1992'de o ciple işinden alındıktan sonra 3 gün Jitem'e ait binalarda kalıyor ve 8 Ağustos 1992'de cesedi bulunuyor.

'Yeşil Zaho'da kalıyor'

Kitabın hazırlanmasında Hıdır Öztürk'e danışmanlık yapan damadı araştırmacı Selim Çürükkaya ise Yeşil'in yaşadığı iddialarını doğruladı. Beş ay önce bir gazeteciye Kuzey Irak'ta yaşayan bir peşmergeden “Yeşil Zaho'da askeri bir birlikte kalıyor” bilgisinin geldiğini aktaran Çürükkaya, “Konuyu Cumhurbaşkanlığı'na kadar ilettik. İddia sahibi peşmergeden bilgiyi alan gazetecinin ifadesi alındı. Ancak bir daha ses çıkmadı” şeklinde konuştu.

Hıdır Öztürk komisyona ifade vermişti

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan ‘Terörden Kaynaklı Yaşam Hakkı İhlalleri’ Alt Komisyonu 17 yaşındaki kızı Ayten Öztürk ’ü işkenceden tanınmaz halde bulan Hıdır Öztürk’ü dinlemişti. Öztürk, komisyonda kızının kaçırılmadan önce Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı’na çağrılmalarını ve Ayten Öztürk’ün fabrika çıkışından sonraki nasıl kaçırıldığını anlatmıştı.

 
Toplam blog
: 7
: 326
Kayıt tarihi
: 16.07.12
 
 

Gazete demek haber demekti, haber demek halk demekti ve halk demek de halka en iyi haberi vermek ..