Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

1-7 Nisan Kanser Haftası ve Kansere karşı ileri teknolojiler

1-7 Nisan Kanser Haftası ve Kansere karşı ileri teknolojiler
 

1- 7 Nisan Kanser Haftası olarak kutlanmaktadır.

Kanser nedir?

Kanser özetle vücuttaki hücrelerin kontrolsüz biçimde büyümesi ve çoğalmasıdır, yani vücudun anarşik hücreleridir. Her hastalıkta olduğu gibi vücudumuzun bağışıklık sistemi çökerse, vücudumuz bu anarşik hücrelerle ve bu anarşik hücrelerin yarattığı kanser hastalığı ile başa çıkamaz. Kanser vücudumuzun tüm organlarını tutabilir ve diğer organlara da yayılabilir.

Eski zamanlarda kanser bu kadar yaygın değildi. Günümüzde grip hastalığı gibi gayet normal karşılanır hale geldi. Gerçi grip hastalığında da yeterli önlem alınmazsa, hastalığı oluşturan virüsler ve virüslerin yanında gelişen bakteriler de insanların başına büyük belalar açmaktadır. Kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, kan zehirlenmesi, bronşit, pnömoni, idrar yolu enfeksiyonları gibi. O yüzden doktor kontrolünde, zamanında antibiyotik alınmasında yarar vardır.

Kanser hastalığında teknolojinin gelişmesiyle ve teknolojik aletlerin de yardımıyla tedavisi eskiye oranla büyük aşama kaydetmiştir fakat bir çok kişi bu teknolojik gelişmelerden habersizdir.

Dünya Kanser Haftası nedeniyle Acıbadem Sağlık Grubu'nun uzman doktorlarıyla kanserde erken tanının önemi ve tedavi yöntemleri için önerileri:

Kansere karşı ileri teknolojiler nelerdir?

IORT (İntra-operatif Radyoterapi), Cyberknife, Gamma Knife, da Vinci… İsmini belki de ilk kez duyduğunuz ileri teknoloji ürünü bu cihazların ortak noktaları, kanserin tanı ve tedavisinde çok önemli katkılar sağlaması. Kimi ışınla kanserli tümörleri öldürüyor, kimi robot kollarıyla çok küçük tümörlerin alınmasını sağlıyor… Biz de sizlere, Dünya Kanser Haftası nedeniyle teknolojileriyle dikkat çeken bu cihazları tanıtmak istedik. Kanser görülme sıklığı nedeniyle günlük hayatta çok sık duyduğumuz sağlık sorunlarının başında geliyor. Tabii bu sorunların yanı sıra bizlere umut veren hikâyeler de bir o kadar fazla…  İleri teknoloji alanında yaşanan gelişmeler sayesinde kanser vakalarında önemli başarılara imza atılıyor. Peki, az önce bahsettiğimiz başarıların ve hikâyelerin ardında uzman doktorların yanı sıra hangi ileri teknolojik cihazlar var ve bu cihazlar ne işe yarıyor?

CYBERKNIFE (Uzay Neşteri) ile Tümöre Noktasal Darbe

Cyber Knife, tüm vücutta milimetreden daha hassas doğrulukla kanser tedavisi yapmak için tasarlanmış, dünyadaki ilk ve tek robotik radyocerrahi sistem. Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, bu sistemde radyasyon demetlerinin, beyin ve vücuttaki kanserli bölgelere odaklanabilen ışınlarla tedavi edildiğini belirterek, “Aynı zamanda, normal dokular radyasyonun etkilerinden maksimum oranda korunabiliyor.” diyor.

Kullanım alanları: Beyin tümörlerinde, akciğer, prostat, baş boyun ve pankreas kanserleri ile diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen sayıca az olan metastazlarda, solunum ya da bağırsak hareketleriyle tümörün yer değiştirdiği akciğer ve karaciğer tümörlerinde, ışınlanmış bölgelerde tekrarlayan tümörlerde kullanılıyor.

GAMMA KNIFE: Beyin Tümörlerinin Radyocerrahi ile Tedavisinde Altın Standart

GammaKnıife ile 3.5 cm’den küçük olan beyin tümörleri, riskli cerrahi işleme gerek kalmadan, ağrısız ve hızlı bir şekilde, tek bir seansta tedavi edilebiliyor. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr.Selçuk Peker, yüksek dozdaki ışın demetlerinin sadece kafatasındaki hastalıklı bölgeye odaklandığını, böylelikle normal beyin dokusuna zarar vermediğini belirtiyor.

Kullanım alanları: Çoğunlukla beyin tümörlerinde kullanılsa da damarsal bozukluklarda, fonksiyonel hastalıklarda, uygulama yapılıyor.

RAPIDARC: Tedavi süresini 2-4 dakikaya indiriyor

Hastanın ışın tedavi süresini kısaltan, yüksek teknolojiyle üretilmiş bir cihaz. Görüntü eşliğinde yapılan 15-30 dakikalık  radyoterapi süresini 2 dakikaya kadar indirebiliyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar,  Rapidarc cihazı sayesinde hastaya verilen dozun üçte bir oranında düşürüldüğünü ve bunun da radyasyona bağlı ikincil kanserin oluşma riskini azalttığını söylüyor.

Kullanım alanları: Vücuttaki her türlü tümörde kullanılabiliyor.

TRILOGY: 3’ü bir arada teknoloji

Trilogy, radyoterapi tedavisinde kullanılan bir tür lineer hızlandırıcı. Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr.  Enis Özyar bu cihazın görüntülemeden tedaviye kadar, radyoterapide farklı yöntemler olarak kullanılan 3 yeni teknolojiyi içinde barındırdığını söylüyor. Bu yöntemler şunlar; IGRT: Görüntü kılavuzluğunda radyoterapi, IMRT: Yoğunluk ayarlı ışınlama , SRT/SRC: Noktasal ışınlama. Diğer aletlerde tek tek bulunan özelliklerin Trilogy’de bir arada bulunması, uzmanların doğru müdahaleyi, daha kısa zamanda ve en ideal oranda yapmasını sağlıyor.

Kullanım alanları: Kötü huylu tümörlerin tedavisinde başvuruluyor.

 Robot Da Vinci: Operasyonun başarı oranını artırıyor

Da Vinci ile gerçekleştirilen operasyonlar, bugüne kadar duymaya alıştığımız, ‘açık ameliyat’ ve ‘laparoskopik  ameliyat’ın  yanında yeni geliştirilmiş bir ameliyat yöntemi. Acıbadem Maslak Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Rıza Kural, robot da Vinci’nin imkanlarını şöyle sıralıyor:

“Zor laparoskopik operasyonlarda başarı oranını artırıyor, kanama oranını azaltıyor, hastanın daha az ağrı çekmesini sağlıyor, ciltte büyük bir yara izi bırakmıyor, iş ve sosyal yaşama hızla dönülmesini sağlıyor ve az bir hasta grubunda gerektiğinde kemoterapiye hemen başlanmasına imkan tanıyor.”

Kullanım alanları: Prostat başta olmak üzere vücuttaki birçok organın tümörlerinin alınmasına yönelik ameliyatlarda kullanıldığı gibi, idrar kanalı darlıkları, idrar kesesi sarkmaları ve obezite ameliyatlarında da başarıyla uygulanıyor.

PET / BT: Hızlı ve güvenli tanı için

İnsan vücudundaki organ ve dokuların fonksiyonlarını metabolik düzeyde gösteren PET (Pozitron Emisyon Tomografi) ile detaylı anatomik bilgi sağlayabilen BT’nin (Bilgisayarlı Tomografi) güçlerini birleştirdiği bir görüntüleme tekniği. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Erkan Vardereli,  bu cihazın etkin bir şekilde birçok kanser çeşidini belirlediğine dikkat çekiyor.

Kullanım alanları: Özellikle onkoloji alanında tümörün saptanması, tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun  belirlenmesi amacıyla kullanılıyor.

IORT (İntra-operatif Radyoterapi): Operasyon sırasınde tek doz ile radyoterapi

Meme kanserli olgularda ışın tedavisi, radyasyon onkolojisi departmanlarında bulunan “lineer hızlandırıcı” olarak adlandırılan, özel korumalı odalarda yer alan foton ve elektron üreten özel cihazlar ile gerçekleştiriliyor. LIAC  cihazı ameliyathanede bulunan sadece elektron üreten bir cihaz. Radyoterapi tek doz olarak  operasyon sırasında tamamlanıyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nuran Beşe yöntemin imkanlarını şöyle sıralıyor: Işın tedavisi cerrahi sırasında tamamlanmış oluyor. Yüksek doz ışın sadece tümörlü bölgeye verildiği için sağlam dokular korunmuş oluyor. Cerrahiden sonra yaranın iyileşmesi için bekleme, planlama ve her gün tedavi için hastaneye gelme zorunluluğunun olmaması hastaya önemli bir imkan sağlıyor.

Herkese sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Sibel Koçarslan

resim www.avrupagazete.com dan alıntıdır.

 

 

 

  

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..