Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

12 Temmuz '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

ÇAMAŞIR SUYUNUN ZARARLARI

ÇAMAŞIR SUYUNUN ZARARLARI
 

görsel netten alıntı


ÇAMAŞIR SUYUNUN ZARARLARI

 

Bu günümün büyük bölümünü hasta hanede acil serviste geçirdim. Zira çok sevdiğim komşum, çamaşır suyundan zehirlendi. Banyosunu ovmak için önce kireç sökücü döküp arkasından çamaşır suyu dökmüş. Çok kesif bir kokunun içinde kalınca hemen suyu açmış ama o kokuyu kısa bir müddet de olsa solumuş. Kendisini banyodan dışarıya atmış bahçede temiz hava solumuş ama ciğer ve nefes borusu etkilenmiş, devamlı öksürüp balgam çıkarmaya başlamış. Eşi telefonla arayıp haber verince hemen koştuk ve komşumuzu aldığımız gibi hastanenin acil servisine götürdük.

Orada kendisine su buharı ve oksijen verildi, iki çeşit serum bağlandı, akciğer filmi çekildi. Çok şükür akciğerlerde pek bir şey çıkmadı, eve getirdik. Doktor şayet herhangi bir şey olursa derhal götürmemizi söyledi.

Komşum yanlış bilinen bir şeyi yapmış süt, su içmiş ve yoğurt yemiş. Aslında bunların yapılmaması gerekirmiş.

Sağlığımız büyük hazine değerini bilelim. Aşağıda bu konudaki bilgileri aktarıyorum, selam ve saygılar.

NAHİDE ÇELEBİ

çamaşırların beyazlaması, mutfakta hijyenin sağlanması için tezgah ve lavabo temizliğinde sık kullanılan bir madde olan çamaşır suyu yakıcı bir maddedir.. Kimyasal adı sodyum hipoklorit olan sıvı, kadınların temizlik ve hijyen amacıyla en çok kullandığı kimyasal maddelerin başında gelir. Evlerde tuzruhu (hidroklorik asit) gibi asitler ve çamaşır sodası gibi güçlü alkaliler de temizlikte kullanılan  yakıcı maddeler arasında yer alır. Bu zararlı kimyasal maddeler kokuları ile ve içilmeleri sonucu zaman zaman ölüme kadar varan zehirlenmelere neden olabilir. Bu kimyasal maddelerden solunum yoluyla gerçekleşen zehirlenme durumunda hasta hemen açık havaya çıkarılmalı, soğuktan korunmalı ve hareket edip yorulması önlenmelidir. Zehirlenmeyi ağırlaştıracak bir akciğer hasarına yol açmamak için hastanın yürütülmemesi gerekir. Solunum ileri derece güçleşmişse, hemen yapay solunum uygulanmalıdır. Hastayı en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna götürmek gereklidir. Nitrik asit içeren Por çöz çamaşır suyu ve benzeri baziklerle karıştırılırsa zehirli klor gazı çıkışına neden olur. Aynı durum çamaşır suyu tuzruhu kullanımında da meydana gelir. Çamaşır suyu ve tuz ruhu karıştırılarak kullanıldığında ortaya çıkan klor gazları, solunum depresyonu yaparak ölüme bile neden olabilecek  zehirlenmelerine neden olabilmektedir. Özellikle tuvalet, banyo gibi kapalı, havalandırması yetersiz dar alanlarda bu ikililerin birlikte kullanımında çok şiddetli zehirlenmeler, solunum depresyonları oluyor. Kusturmayın, Ayran Veya Süt İçirmeyin Bu tür kimyasal maddelere maruz kalarak yaşanan zehirlenmelerden sonra birçok yanlış müdahale yapılmaktadır. Özellikle sindirim kanalıyla korozif etki gösteren maddeler alındığında hastaların kusturulması çok yanlış bir etki yaratır. Halk arasında bu tip zehirlenmelerde hastayı kusturmaya çalışarak ilk yardım yapılıyor. Bu yanlış bir etki yapıyor. Bu durumda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Zehirlenen kişi korozif etki gösteren maddeyi yuttuktan sonra aynı şekilde çıkarırken de ikinci kez doku zedelenmesi olmaktadır. Halk arasında zehirlenen kişiye yapılan bir başka yanlış ise zehirlenen kişiye ayran, süt içirilmesidir. Süt içirmek böyle zehirlenme durumlarında kurtarıcı gibi görülse de yararsız bir uygulamadır. Onun için ağızdan başka hiçbir şey içirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekmektedir.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara