Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ekim '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

1 USD, 0,80 YTL...

1 USD, 0,80 YTL...
 

Ülkemin akıllı insanının -bankalarını yabancıya satan patron- bir sene önce yaptıkları aklıma geldikçe yüzümde bir tebessüm oluşuyor. 99 yılında tasını, tarağını, arsasını, tarlasını, altınını, ziynetini satıp borsada hisse alan insanımın öcü alınıyor çünkü. Hemde ne öc öyle böyle değil. Şu an yarı fiyatına satabilse kendini şanslı hissediyor bu akıllı(!) alıcılar.

Dolar iki milyon olacak, üç milyondan dönecek lafları arşı aşmış durumda. Hele hele hissesini satmış olan yurdum insanı aklından dört milyonda geçiriyor ama biz başka bir yönden bakalım.

Kimileriniz biz iki liradan bahsediyoruz adama bak USD 80 kuruşdan bahsediyor diyebilir. Petrol 70 dolarda iken 100 doları aşacağınıda böyle bir zamanda söylemiştik. Ve yaptığım bu tahmin hiç ama hiç imkansız değil.

Şu an krizin tam ortasındayız. Yani dünya olarak krizi yaşıyoruz. Aslında yaşadığımız bir mortgage balonunun sonucu, fakat bir şeylerin başlangıcı. Bu krizin sonucunu ileriki zamanlarda göreceğiz. Avrupa'da, özellikle Amerika'da devletleştirme operasyonlarının maliyeti ileriki günlerde ortaya çıkacak. Söylerken çok basit telaffuz edilen yüz milyarlarca dolar o ülkede yaşayan insanların ceplerinden çıkacak. Bu daha da ağırlaştırılmış vergi ödemeleri, sıkı maliye politikaları ve kemer sıkmayla daralan ekonomiler anlamına geliyor. Bankaları kurtarma ve güveni sağlama operasyonları bu ülkelere eksi büyüme olarak yansıyacak. İşsizlikler artacak, ekonomiler sıkı maliye politikaları, durgunluk ve eksi büyüme sarmalı içerisinde kalacak. Yani görünen köy Avrupa ve Amerika için hiç de güzel olmayacak.

İhracatının büyük bir bölümünü Avrupa ülkelerine gerçekleştiren Türkiye için yapılması gereken en önemli husus dünyada yeni pazarlar araştırmasına girmek. Petrol zengini orta doğu ülkelerine açılımlar yapmak durgunluktaki Avrupa pazarının olası ihracat eksilerini karşılayabilir. Durgunluktaki bir ülkeye mal satmak çok ama çok zordur.

Türkiye eğer bu yeni pazarlar ile ileride gerçekleşecek olası Avrupa ekonomik durgunluğunu aşabilirse ve büyümesini yıllık % 3, 5 üzerinde tutabilirse iki yıl içerisinde yukarıda yazdığım USD kuru hayal olmaktan çıkacaktır.

Şu an reel olarak USD bir kağıt parçasından öte bir şey değildir. 99 yılında ülkemin insanına en tepeden satılan hisse ne idiyse şu an USD o konumdadır. Karşılarında o zamanki gibi bir halk olmadığına ne kadar seviniyorum bir bilseniz.

Bas bas parayı karşılıksız, bas bas parayı dolara(!)...

 
Toplam blog
: 7
: 824
Kayıt tarihi
: 22.03.07
 
 

Şebinkarahisar doğumluyum. Pertevniyalli olmaktan, İTÜ'lü olmaktan, Şebinkarahisarlı olmaktan gur..