Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '08

 
Kategori
Spor
 

100 Yıllık İki ÇInar Beykozspor 1908 - Vefaspor

100 Yıllık İki ÇInar Beykozspor 1908 - Vefaspor
 

100 Yıllık İki Çınar


Türk sporunun iki devi, 2008’ in ikinci yarısında 100.yıllarını sessiz sedasız kutluyor.. Biri İstanbul Boğazı’ nın nerdeyse en uç noktası sayılabilecek Beykoz semtinin sarı-siyah takımı, taraftarlarının deyimi ile “Boğazın Hakimi” Beykozspor 1908. Bir diğeri de isimdaşı Vefa Lisesi’ nin yeşil-beyaz renklerine bürünmüş Vefaspor’ u..


Türk sporunu üç İstanbul kulübü’ nün dışında görmeyen, tanımayan medyamız, sayfa altlarında, satır aralarında iki üç kelime ile bile 100 yıllık bu iki çınarıdan, ya bahsetmeyecekler, ya hatırlamayacaklar, ya da kuru bir kuruluş tarihçesiyle okurlarını yasak savacaklar. İleriye dönük yaşamanın geçerli olduğu günümüzde, geçmişin değerlerinin “hatıraaltı” edilmesi, biz nostalji severleri asıl kahreden. Aldığımız her nefes, bir dakika fazla yaşayabilme refleksimizin uzantısı kabul, ama tecrübelerimiz ve geçmişteki birikimlerimize sahiplenmemiz bizi tanımlayıp ve tamamlayarak geleceğe taşıyan köklerimiz.


Bu iki kulübümüzün 100 yıllık tarihçelerine baktığımızda, karşılaştığımız kişilikler, tarihin karanlığında bizi selamlıyorlar bir aydınlık. İşte o tarisel yapılarıyla iki 100 yıllık çınar


BEYKOZSPOR 1908


Beykoz Spor Kulübü Derneği 28 Eylül 1908 yılında (Rumi 1325 Salı günü) kurulmuş, Kurucuları, ünlü edebiyatçı Ahmet Mithat Efendi, Mustafa Nizamettin Bey, Eczacı Ferit Bey, Şair Ahmet Cevdet Bey'lerdir. Forma renkleri ise güneşin doğuşu, ışık ve medeniyetin ifadesi sarı ile muhteşem Lale Devri'nin ihtişamı olan siyah lalenin anlamında siyah renkten oluşan sarı-siyah renklerdir. Beykozspor, Ahmet Mithat Efendi önderliğinde "Mümeresat-ı Bedenye Şubesi" olarak kuruldu. Önceleri jimnastik dalına ağırlık vererek faaliyet gösterdi.


1911'de Beykoz İdman Şark Yurdu adını aldı. Faaliyet gösterdiği spor dallarının sayısını arttırdı. 1921'de kurulun Beykoz Zindeler Yurdu Kulübü ile bu kulübün kürekçilerinden Nedim Bey'in girişimleri sonucu 1922'de birleşme kararı aldı.


Futbol da 1923 yılında İstanbul Ligine katıldı. 1925'de İkinci Lig Şampiyonluğunu kazanarak Birinci Lige yükseldi. 1931 - 1932'de üçüncü oldu. Bu tarihten sonra İstanbul birinci liginde ve Türkiye liginin kurulmasından sonra 1966 yılına kadar Türkiye birinci liginde yer aldı.


Beykoz Spor Kulübü Türkiye’de bir kez Adalet’in bir kez de Beykoz’un kazandığı 200 kiloluk 2 mt.’lik Atatürk Kupası’nın da sahibidir. Bu muhteşem kupayı görmek isteyen meraklılar varsa Beykozz' da kulüp girişinde tarihe tanıklık edebilirler.


Futbol takımımız 1999 yılında şirketleşme yoluna giderek Beykoz 1908 AŞ adını aldı. Şirketleşme basketbolda başarıya giden yolun açılmasını sağladı.


Beykoz Basketbol Takımı 1987-88 1.lige çıktı ve iki sezonluk mücadelenin ardından 2.lige düştü. Ayrıca 1960 Sezonunda Clev Cristy isimli, Türkiye’de forma giyen ilk ABD’li oyuncuyu Türkiye’ye getirdi. Beykoz Spor Kulübü, 10 Kasım 2001 tarihinde yapılan Genel Kurul’da dönemin Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler’e karşı seçimi kazanarak göreve Zeki Aksu’nun gelmesiyle basketboldaki makus talihini yendi.Basketbol takımını, göreve geldiğinin ilk senesinde, bölgesel ligden ikinci lige çıkaran; ikinci senesinde ise 36 takım arasından ligi 9.sırada tamamlarken; 2003-2004 sezonunda final grubuna kalarak sezon sonunda Ted Koleji ile birlikte ligi aynı puanı alarak ligi 4.sırada tamamlayarak 1.lige çıkma şansını kaybetti. 2004-2005 sezonunda ise final grubunu 3.sırada tamamlayan sarı siyahlılar Panasonic Samsun Spor’un maddi imkansızlıklar neticesinde ligden çekilmesi üzerine 1.lige davet edildi. Ligin başlamasına 1 ay gibi kısa bir zaman kalmasına rağmen bu davete olumlu yanıt veren boğaz ekibi ilk sezon kümede kalmayı başardı .


1946 yılında kurulan Basketbol Liginin de ilk şampiyonu da olan sarı siyahlılar da hedef 100. yılında yeniden şampiyonluğa oynayan bir takım yaratmak.


Basketbol’ da yaşadığı bu olumlu gelişmeler, uzun süre alt kümelerde mücadele eden futbol takımının 2008-2009 sezonunda 2.lig de mücadele edecek olması, gelecek için bir umut ışığı.


VEFASPOR


Bir zamanlar adına plaklar yapılan Vefa Spor Kulübü, İstanbul'da Türk futbolu yasalaştıktan sonra 1908 yılında kurulan bir kulüptür.1908 yılında Vefa ve Fatih çevresinde, Vefa Terbiyeyi Bedeniye kulübü kurularak bu bölgede faaliyet göstermeye başladı.Aynı tarihte Saim Turgut Vefa İdadisinde 'Vefa İdadisi' takımını, Zeki Baban Vefa çevresinde 'Vefa Mürebbi Beden' ve Mebuszade Hamit Tevfik Kut ve Kemal Şirvani Fatih çevresinde mukav vi beden kulüplerini kurdular.Daha sonra bu kulüpler Vefa İdadisi çatısı altında birleşerek Vefa Spor Kulübü adını aldı ve Yeşil Beyaz renkleri benimsedi.Vefa futbolun yanısıra atletizm , izcilik , kürek gibi sporun farklı alanlarında faaliyet gösterdi.1909 tarihinden itibaren Vefa İdadisi müdür ve hocalarının çabalarıyla , ayrıca Edirnekapılı ve Fatihli sporseverlerin desteği ile günden güne daha geniş bir kitleye ulaşır oldu.1959'da Millî Lig kurulana kadar İstanbul Ligi'nde oynadılar.


Özellikle 1970'lerde İstanbul nüfusunun çoğu 3 büyükleri (Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş) tercih ettiğinden düşüşe geçtiler ve büyük kent takımlarıyla başedemez oldular. Vefa 1962-1963 sezonunun 2. liginde küme düştü. Ama, 1964-65 sezonunda şampiyon olmayı başarmıştır. 1973-74 sezonunda tekrar küme düştü. 1986-87 sezonunda küme düşmeden önce 2. lig kulübüydü. 1993-94 sezonunda 3. ligden küme düştü. Tekrar 1998-2000 yılları arasında 3. ligde oynamıştır. Bugün İstanbul süper amatör liginde mücadelesine devam etmektedir ve 2006 - 2007 sezonunda grubunu ikinci sırada tamamlayarak 3.lige yükselme grup maçlarında oynamaya hak kazanmıştır. Vefaspor maçlarını bir zamanların ünlü kramponlarının yetiştiği, 6000 kişi kapasteli Vefa Stadı’ nda oynamaktadır.


Aynı zamanda bir kültür yuvası olan Vefa’ dan yetişen ünlüler ve Vefaspor’ un bugün yaşadığı ekonomik sıkıntılar arasındaki çelişkiye üzülmemek elde değil.


Devlet Adamları: Şemsettin GÜNALTAY, Hasan Ali YÜCEL , Abdülhalik RENDA, Cengiz TUNCER Tınaz TİTİZ, Prof.Dr. Tunca TOSKAY, Ahmet TAN, Aytekin KOTİL ,

Edebiyat ve Fikir Adamları: Mehmet Akif ERSOY, Yahya Kemal BEYATLI, Hüseyin Cahit YALÇIN, Peyami SAFA, Prof. Dr. İsmail Hakkı BALTACIOĞLU, Prof. Dr. M.Şekip TUNÇ, Yusuf Ziya ORTAÇ, Dr. Adnan ADIVAR, Ahmet ALTAN, Nihat Sami BANARLI , Mithat Cemal KUNTAY, Ahmet ŞUAYB, Feridun Fazıl TÜLBENTÇİ, Turan OFLAZOĞLU, Celal Sahir EROZAN, Ayhan DOĞAN, İsmet Zeki EYÜPOĞLU, Refik Ahmet SEVENGİL Tevfik KUT, Şevket RADO

Sanat Adamları: Elif NACİ, Nazmi Ziya GÜRAN, Emin ONAT, Ekrem Hakkı AYVERDİ
Zeki Faik İZER, Hikmet ONAT

Basın ve Medya Mensupları: Uğur DÜNDAR, İslam ÇUPİ, Abdülkadir YÜCELMAN
Sadettin TEKSOY, Orhan ERTANHAN, Bülent ÖZVEREN Doğan YILDIZ İlham EROĞLU

Sinema & Tiyatro ve Müzik Adamları: Küçük KEMAL Zeki Arif ATAERGİN Kemal SUNAL, Şener ŞEN, Müjdat GEZEN, Tevfik GELENBE, Gazanfer ÖZCAN, Erol BÜYÜKBURÇ, Ersan ERDURA, Yusuf KURÇENLİ, Ruhi AYANGİL Fehmi KOPUZ
Fahri KOPUZ , Çetin KÖRÜKÇÜ, Metin ERSOY, Memduh ÜN, Abdullah OĞUZ Serhan ARSLAN, Mehtap BAYRIN, Aybike ÜREGİL

İş Adamları: Fuat MİRAS (Eski TOOB Bşk.), Vefa KÜÇÜK (İnşaat-Müteahhitlik), N.Ekrem BASMACI (İst.Tic.Bor.Bşk.), Dr.Oktay DURAN (Cem Ofset), Yusuf ÖZTİRYAKİ (Öztiryakiler), Dr. Vasıf TOPÇU (Deva Holding), Hulki ALİSBAH (Koç Grubu) Doğan ŞAHİN (Hacıbekir Lokum.) Ali Fethi AĞRALI (YKM) Şemsettin GÖKBAYRAK (Kuru Gıda) Saim İÇİN (İdil Reklam) Şaban ÇAVUŞOĞLU (ÇBS) Sururi GÜDE (Güneş Otel)
Çetin Yıldırım AKIN (Türk Kalp Vakfı) Rüstem EYÜPOĞLU(Özel Okul.Der.Bşk.
R.Osman KARADENİZ (Karadeniz Hold.)

Bilim Adamları: Ord. Prof. Dr.Sıddık Sami ONAR, Ord. Prof. Dr. A. Süheyl ÜNVER, Ord. Prof. Dr. Kazım İsmail GÜRKAN, Prof. Dr. Ekrem AKURGAL , Prof. Dr. Ali Nihat TARLAN, Prof. Dr. Ahmet KARADENİZ, Prof. Dr. Haluk ALP, Prof. Dr. Turan YAZGAN
Prof. Dr. Orhan OKAY, Prof. Dr. Aynizade Hasan TAHSİN, Prof. Dr. Rasim ONAT
Prof. Dr. Mithat ÖZHAN, Prof. Dr. Esad KILIÇHAN, Prof. Dr. Şefik KAYAHAN, Prof. Dr. Rasim ADASAL, Prof. Dr. Cevat BABUNA, Prof. Dr. Tarık MİNKARİ Prof. Dr. Haluk YAVUZER, Prof. Dr. Sabahattin ZAİM, Prof. Dr. Toktamış ATEŞ, Prof. Dr. Erol MANİSALI, Prof. Dr. Hikmet ÜÇIŞIK, Prof. Dr. İnan Turantan, Prof. Dr. Lütfü Telci, Prof. Dr. Tarık Terzioğlu, Prof. Dr. Atilla Arıncı, Prof.Dr. Ömer Türel, Prof.Dr. Kerim Güler

Bütün bu tarihsel birikime sahip her iki kulübümüzün de 100. yıllarının nice 100 yıllara başarılar ile taşınmasını dilerim.

 
Toplam blog
: 8
: 3914
Kayıt tarihi
: 17.04.08
 
 

1967 Gölcük doğumluyum İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Düzce Meslek Yüksekokulu' ndan 1988 senesin..