Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ağustos '08

 
Kategori
Spor
 

Hacettepe Spor Kulübü 1945

Hacettepe Spor Kulübü 1945
 

Hacettepe Spor Kulübü 1945


1941 yılında gayri federe olarak Yeşildere ismi ile kurulmuştur. Hacettepe ismi, Hacettepe parkında bir akasya fidanının dibinde yapılan ilk toplantıda konuldu. Hacet; iş, yoksulluk, ihtiyaç anlamında olması kulübün kurulduğu yerin sosyo-ekonomik çizgisini de göstermektedir. Kuruluşuna Fahri Kabadayı, Kadir Ertaç, Suat Kıymir ön ayak olmuştur. Kulübün kuruluşunda mahallenin gençleri özellikle Fahri Kabadayı’ yı hareketlendirmişlerdir. Dönemin valisi Nevzat Tandoğan’ ın mahalleyi yıkacağını açık açık söylemesine rağmen, Fahri Kabadayı önderliğinde heyet valiyi makamında ziyaret eden, mahalleyi düzeltmek istediklerini söyleyince, valinin desteğini almışlar ve kulüp yeşil-beyaz olan kulüp renkleri, bölge renklerinin kullanılamayacağı gerekçesiyle efsanevi Mor-Beyaz renkleri ile kurulmuştur. Mor-Beyaz renklerin Hacettepe Parkı’ ndaki beyaz taşlardan ve mor menekşelerden geldiği de söylenir. Vali Nevzat Tandoğan’ ın mahalleden rahatsız olmasının nedeni, mahalleyi Ankara’ nın eşkiyalık, seğmenlik ve ağalıkla devam eden kültürüne sayısız kabadayılar katmış olmasıdır. Kulüp 1945 senesinde resmen kurulur.

MOR BEYAZ HACETTEPE UNUTULMAZ

1946 – 1947 sezonunda Ankara Mahalli Ligi’ mavi grupta Demirspor, Atıfbey, Akalar, Işıkspor, Dışkapı, Hilalspor ve Tekelispor ile lig macerasına başlar, grubu 2.olarak tamamlar. 1953 - 1954’ te Ankara Mahalli Lig şampiyonu olan Hacettepe, 1954 - 1955 yılında diğer Ankara kulüpleri ile beraber profesyonel kadro kurar, hemen o sezon profesyonel lig şampiyonluğunu kazanan Eflatun – Beyazlı takım 1957-1958 sezonunda da Ankara Profesyonel Lig şampiyonu olur.

Türkiye’ de Milli Lig oluşturulmuştur. Hacettepe Milli lig’ in ilk yılında kırmızı grupta mücadele eden Hacettepe, ligi bu sezon 6. Olarak bitirdi. Bir sonrakli sezon ligi 19.olarak tamamlayarak 2.lige düşer. 1961 – 1962 sezonu sonrasında 2.ligde baraj maçlarına kalır, burada başarılı olarak tekrardan 1.lige çıkar. 1968 – 1969 sezonun kadar 1.ligde mücadele eden Ankara’ nın temsilcisi Hacettepe, şehrin diğer temsilcisi Ankaragücü ile birlikte tekrar 2.lige düşer.

ENGELLENEMEYEN DÜŞÜŞ – BİR MAHALLENİN KAMULAŞTIRILMA SÜRECİ

1968 – 1969 sezonunda 2.ligin yolunu Ankaragücü ile birlikte tutan Hacettepe, hemşehrisi Ankaragücü gibi kendini toparlayamıyacak ve 1971 sezonunda 3.lige düşecektir. Hacettepe mali krizlerle uğraşırken, en büyük felaketi 1959 senesinde başlayan istimlak hareketinin 1971 senesinde tamamlanmış olmasıdır.Kamulaştırma sonucunda tam 7 mahalle, 4 büyük cam, medrese, mescitler ve tarihi konaklar yıkılmıştır. Söylendiğine göre o yıllardaki Ankara’ nın dörtte biri haritadan silinmiştir. Bu tarihten sonra, daracık sokaklardan, kahvelerden oluşan mahalle tamamen ortadan kalktı ve yerine koskoca bir hastane kuruldu. Mahalle takımı olan Hacettepe’’ nin kaderi de mahalle ile aynı oldu.

HACETTEPE’ NİN KEÇİÖRENGÜCÜ’ NE TERCÜMESİ

Bir mahallenin takımı olarak Hacettepe’ nin kaderi de mahalle ile aynı oldu. Liglerde Hacettepe olarak mücadele eden takım Camuzoğlu ön adını alarak mücadelesini sürdürdü. Fakat bu suni günler pek fazla uzun sürmedi. Melih Gökçek Keçiören Başkanı iken, kulüp onun tarafından satın alındı, değişmeyeceği, ne dair verilen söze rağmen 1987 yılında yapılan kongre ile kulübün ismi Keçiörengücü olarak değiştirildi. Yapılan itiraz sonrasında mahkeme kararı ile ismi tekrardan Hacettepe Camuzoğlu olarak kaldı. Aynı sene genel kurul da tüm üyelerin oybirliği ile kulüp ismi tekrardan Keçiörengücü olarak değiştirildi. Hacettepe ismi silinmiş renkleri kalmış bir baba yadigarı olarak Ankara’ da mücadelesine artık Keçiörengücü olarak devam edecektir. 1989 – 1990 sezonunda 2.lige çıkmış, ancak 1993 – 1994 sezonunda 3.lige düştü. 1999 yılında 2.lige tekrara çıktı. 2001 yılında 3.lige tekrar düştü. 2005 – 2006 yılında tekrar 2.lige çıkma başarısı göstermiş olmasına rağmen ertesi sezon tekrar 3.lige düştü. 2007-2008 sezonunda 3.ligden 2.lige çıkma şansını bir kez daha yakaladı, ancak oynanan playoff maçında İzmir Altınordu’ ya yenilerek bu şansını kaybetti.

HACETTEPE’ NİN FARKI

Duygu Hatipoğlu ver M.Berkay Aydın’ ın bir kulübün yapısını anlattığı kimilerine göre bir spor tarihi kitabı, kimilerine ve bana göre de bir kentin tarihi, ekonomik ve sosyo-politik yapısını anlattığı kitabı “Bastır Ankaragücü; Kent, Kimlik, Endüstriyel Futbol ve Taraftarlık” isimli kitabından, Hacettepe’ nin neden farklı bir özelliğinin olduğu bakın hangi cümlelerle betimlenmiş: “Küçük bir takımdır, 1966-1967 sezonunda kulübün hiçbir tesisi yoktur. “Ankara Mahalli Ligi”nin ender takımlarındandır Hacettepe. Farklılıklarından biri bellidir zaten, oyuncularının çoğu Hacettepe’ nin namlı kabadayılardır. Bişr diğer farklılığı taraftırdır. Seyirciler arasında oyunculardan çok daha fazla kabadayı vardır, mahallenin genç delikanlıları, orta yaşlıları, küçük çocuklar da çabası. Mahallede hayat nasılsa tribünde de hayat öyledir. Raconu da vardır, takım için her şey yapıolr. Özellikle de milli küme zamanlarında Hacettepe gelen takımlara tam bir “deplasman havası” yaşamaktadır. Kavgası dövüşü eksik olmazmış Hacettepe seyircisinin , “Hele Ankaralı olup da İstanbul takımlarına tezahürat yapmak ve daha önemlisi şehir ve Hacettepe hakkında ahlaka mugayir konuşmak baştan suçtu.” Hacettep’ nin lig macerası pek de parlak geçmez aslında. Zaten onu bu kadar unutulmaz kılan da ligde alınan parlak başarılar değildir. Bir futbol takımı “iyi ve kötü gününde” yanında olanların çokluğuyla büyüyebilir. Hacettepe gibi bir mahalle takımı da şampiyon olmasa da, kupaları almadsa da mahallenin desteği ve sevgisiyle büyür ve çoğalır, çoğaltır.”

HACETTEPE’ NİN YENİDEN DOĞUŞ SÜRECİ Mİ?

Türkiye’ de spor tarihi yazımı konusundaki boşluk birkaç araştırmacının haricinde son derece ilkeldir. İlkel olmasının nedeni üç İstanbul kulübene endeksli bir medyanın ve buna bağlı kitlelerin yoğunluğudur. Sporu özelliklerde futbolu metalaştırırken Anadolu futbolunu nesneden öteye götüremeyen zihniyet, sadece 3 haneli sanal bir özne yaratmışdır. Bunun etkisi ne yazık ki Ulusal Takıma kadar ulaşmış ve bu artık çok olağan sayılmaktadır.

Birinci ligin temsilcilerinden eski adıyla Gençlerbirliği Oftalspor yeni adıyla Hacettepe Spor Kulübü’ nün Keçiörengücü ismini alan 1945 tarihinde kurulmuş eski adı Hacettepe, yeni adı Keçiörengücü ile hiçbir organik bağı yoktur. Bu da bir çok sporseverin aslında “çakma Hacettepe” tepkisi vermesini sağlamıştır. Bir çok sporseverde Hacettepe isminin tekrardan kullanılmasından memnundur.

ASAŞSPOR’ UN HACETTEPE İSMİNİ ALIŞ SÜRECİ

1999 – 2001 yılları arasında 2.ligde mücadele eden mavi-beyaz renkli Asaşspor, 2.ligde 2.sezonunda Doğu takımlarının bulunduğu 5.grupba alınınca ligden çekildi ve 3.lige düştü. Mali krizde bulunan ASAŞspor’ u Gençlerbirliği kulübü satın alarak, takımın ismini Gençlerbirliği ASAŞ olarak değiştirdiği ve kulübün renklerini de kırmızı-siyah’ a çevirdi. Türkiye Süper Ligi’ nin köklü takımlarından Gençlerbirliği’ nin altyapısı haline gelen kulüp 3 sezon içinde 2 lig çıkarak, 3.lig’den Bank Asya 1.lige yükseldi. Kulübün ismi, 2006 yılında Gençlerbirliği OFTAŞ olarak değiştirildi. 2006 – 2007 sezonunda Bank Asya 1.ligi şampiyon olarak tamamlayan Gençlerbirliği Oftaşspor, Süper Lige yükselmeye hak kazandı. Kulüp bu ilk Süper Lig deneyiminde ligi 8. Olarak orta sıralarda tamamladı. 18 Temmuz 2008 ‘ de yapılan kongrede kulüp Hacettepe Spor Kulübü ismini alarak, renklerini de efsanevi Eflatun-Beyaz renklerlini aldı.

Kaynak: Duygu Hatipoğlu - M.Berkay Aydın, Bastır Ankaragücü: Kent, Kimlik, Endüstriyel Futbol ve Taraftarlık, Epos Yayınları, 2007
www.vikipedi.com Hacettepe Spor Kulübü sayfası
www.vikipedi.com Keçiörengücü sayfası

 
Toplam blog
: 8
: 3914
Kayıt tarihi
: 17.04.08
 
 

1967 Gölcük doğumluyum İTÜ Sakarya Mühendislik Fakültesi Düzce Meslek Yüksekokulu' ndan 1988 senesin..