Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

12 Mayıs Cumartesi

12 Mayıs Cumartesi
 

Ankara’da sular durulmadı. Hükümet çalışmalarına devam ederken, meclisten geçen Anayasa değişikliklerinin encamı konusunda farklı yorumlar yapılıyor. Bizim hukuki ve idari yapımızda her şey belirsizlik üzerine kurulu sanki. Öyle de olabilir, böyle de…

Tabii ki bu süreçler kendi akışı içinde tamamlanamıyor. Her taraftan baskı, yönlendirme, hatta tehdide kadar varan geniş bir yelpazede olaya müdahil olanlar var. Sayın Baykal bunlardan biri. 367 meselesinde Anayasa Mahkemesi’nin kararı öncesi “aksi bir sonuç çıkarsa felâket olur” diyen Baykal, yine aynı nakaratı tekrarlıyor.

Her zamanki gibi yalnız da değil. YÖK Başkanı Teziç’ten kendisine destek var. Şimdi gözler cumhurbaşkanı Sezer’de. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi kararının veto edilmesi bekleniyor, bütün heyecanla…

Cumhurbaşkanını halkın seçmesini istememek doğal bir kanaat. Elbette her uygulamanın artıları ve eksileri olabilir. Bu açıdan kiminin doğru bulduğunu kimileri yanlış da bulabilir. Ancak şimdiye kadar cumhurbaşkanını halkın seçmesini de bir alternatif olarak telaffuz edenlerin, şimdi böyle bir sonucun felâket olacağını ilan etmeleri biraz garip değil mi?

BAYKAL VE TEZİÇ’TEN SEZER’E BASKI (Bugün). CHP lideri Baykal ve YÖK Başkanı Teziç, Anayasa değişikliğinin köşkte veto edilmesini istediler.

REJİM KRİZİ ÇIKAR (Cumhuriyet). Anayasa paketinin sonuçlarının ağır olacağını vurgulayan Prof. Teziç hükümeti uyardı.

YENİ DÖNEM BELİRSİZLİĞİ (Milliyet). TBMM cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören değişikliği kabul etti. Ancak adaylık propaganda süreci belirsizlikle dolu.

BAYKAL’IN SENARYOSU (Sabah). Sezen Anayasa paketini veto edecek. AKP’li bazı milletvekilleri oylamaya mazeretle katılmayacak.

BAYKAL CUMHURİYETİ (Star). 367 geçmezse çatışma çıkar diyerek mahkemeye baskı yapan Baykal yine konuştu: Sezer Anayasa paketini iade eder, aksi büyük dert açar.

ÇANKAYA İÇİN VAHİM SÖZLER (Zaman). CHP lideri Deniz Baykal şimdi de Cumhurbaşkanı Sezer’e baskı yapıyor: Kimse ülkeyi allak bullak etmeyi göze alamaz. YÖK Başkanı Teziç de cumhurbaşkanının halkın seçmesinin çok tehlikeli olduğunu ve rejim krizine sebep olacağını iddia etti.

*****

Erken seçimin gündeme gelmesiyle eski siyasetçiler birer ikişer ortaya çıkıp kendilerine bir mecra arıyorlar. Öyle zıt işlemlerden söz ediliyor ki bazen şaşırmamak elde değil. Siyaset adına her kalıba girebilmek, farklı partilere bile yeşil ışık yakmak bizim politikacılara has bir üslup herhalde. Bu arada ünlüler de kuyrukta…

MECLİSTE CÜMBÜŞ (Takvim). Magazin dünyasının ünlüleri vekil olmak için partilerin kapısında kuyruğa girdi.

*****

İngiltere’den gelen haber ise Tony Blair’in görevini durup dururken bırakacağı yönde. Seçimi bile beklemiyor arkadaş. Bizimkilerin kulakları çınlasın.

İŞİNİ İYİ BLAİR (Bugün). İngiltere Başbakanı Tony Blair işçi lidei olarak girdiği siyasetten en zengin işçi olarak ayrılacak. Yılda 311 YTL maaş alacak. Her konuşmasından 633 bin YTL kazanacak.

*****

CHP-DSP birleşmesindeki muamma çözülemedi. Solun samimi olarak bütünleşmesini isteyenler yarınki İzmir mitinginde Sezer’le Baykal’ı elele görmek istiyor. Ama işin içinde başka hesaplar olunca bu o kadar kolay oluvermiyor.

LİDERLER KOLKOLA GELMELİ (Cumhuriyet). Türkan Saylan tüm sol partilerin birleşmeleri gerektiğine dikkat çekere CHP ve DSP aralarına Murat Karayalçın’ı da almalıdırlar dedi.

DSP’NİN DOLU KASASI SOLDA NİKAHI ERTELİYOR. (Güneş). 80 trilyonun yönetimini bırakıp da CHP’den vekil seçilmek DSP’de kimseye cazip gelmiyor.

YARIN CUMHURİYET İÇİN BİRLEŞİYORLAR (Tercüman). Baykal ve Sezer İzmir’deki büyük mitingde kürsüye elele çıkacak. Milyonlarca cumhuriyet sevdalısına biz birleştik, sora sizde pankartı açarak seslenecek.

*****

Son olaylarda şok yaşayan siyasetçilerden biri Abdullah Gül. Aday gösterildiği gün yaptığı konuşmada herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı olacağım demişti. Sonra her şey birdenbire öylesine ters döndü ki, tansiyon hastası olduğu bile söylendi. Akşam gazetesine yaptığı açıklamada ise Abdullah Gül daha farklı bir yöne dikkatimizi çekiyor:

BENDEN ÇOK EŞİM KIRILDI (Akşam). Abdullah Gül köşk adaylığından çekildikten sonra ilk kez Akşam’a konuştu. Sancılı süreçte aile içinde yaşananları açık yüreklilikle anlattı. Siyasetçiyiz ama duygusuz değiliz dedi.

*****

Şok yaşayanlar sadece siyaset camiasında değil. Aşk yaşamında da şoklar çok yaşanır. İşte manşetlik bir haber :

NİKAHTA ŞOK (Posta). Gelin Sibel Çelik nikahının kıyılmasına 20 dakika kala polis memuru olan damat tarafından terk edildi. Damat Sibel’e 40 lira verip bununla taksiye binip evine gidersin, nikah olmayacak, dedikten sonra salondan ayrıldı. Damadın, Sibel'in başka bir erkekle telefonda görüştüğü için evlenmekten vazgeçtiği iddia edildi.

*****

Aşkta şokun her türlüsü var. Bu da bir başka çeşidi:

KATLİAMDAN FİLM GİBİ AŞK DOĞDU (Akşam). İngiliz Graeme Carter 4 yıl önce el-Kaide saldırısında nişanlısını kaybetti. Kendisi feci şekilde yaralandı. Onu hayata Türk hemşire Ayşe bağladı. Şimdi ikisi evliler.

Ne diyelim Allah mutlu etsin.

*****

Diğer manşetler de şöyle:

PO’YA KIYAK (Güneş). Doğan Grubuna ait POAŞ’ın 985, 5 YTL’lik vergi borcu, Maliye Bakanlığı tarafından 275, 3 YTL’ye indirildi.

AKPANKA ŞAİBELİ MÜDÜR (Güneş). Devlet içinde devlet gibi tuhaf bankanın başına bankacılık yasağı olan bir kişi getiriliyor.

TÜRK CAMİSİNE GİT DEMİŞTİM (Hürriyet). ABD’deki bir üsse saldırı planlamak suçundan tutuklanan Serdar Tatar’ın babası Hürriyet’e konuştu: "Oğlum yabancıların camilerine gidiyordu. Türkler’in camilerine git dedim, dinlemedi."

MEMDUH ABİ’NİN BİR BİLDİĞİ VARMIŞ (Radikal). Polis cinayet sonrası Tuncel’i dört defa aradı. Tuncel bir numaradan üç burunden bir kez arandı. İlki Memduh abiden, ikincisi Tuncel’i muhbir yapan Muhittin Z.’den. Görüşmeler dosyada yok.

MAGANDAYA OTOPSİ SÜRPRİZİ (Sabah). Yılbaşı gecesi Taksim’de öldürülen gencin kazayla vurulmadığı otopsi raporuyla ortaya çıktı.

ŞÖHRETTEN ÇIKAN DRAM (Sabah). Boğaziçi Üniversitesi mezunu Özlem Savaş 19 yılda 22 film çevirdi. Bir sürediralkolle savaşan ve işsiz kalan Savaş intihara kalkıştı.

ONLARIN GÜNAHI NE? (Tercüman). POAŞ’a kaçırdığı vergi borcu için % 50 indirim yapan Maliye, krizzede halkı affetmiyor. Çiftçi kafelet borcunu hapislerde ödüyor. Esnaf kredi borcu yüzünden kepenk indiriyor.

ERDOĞAN’DAN SEÇİM STARTI (Türkiye). Erken seçim kararından sonra ilk kez halkın karşısına çıkacak olan başbakan seçmenin nabzını tutacak.

DOKUNULMAZLIĞI HALKA SORUN (Vatan). İktidar cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören Anayasa değişikliğini referanduma götürmek için çırpınıyor. Hazır halka gitmişken dokunulmazlıklar kalksın mı, diye de sorsunlar…

FRANSIZ TUZAĞI (Vatan). Sarkozy Türkiye’nin AB’ye üyeliğini engellemek için icat ettiği Akdeniz Birliği projesini gecikmeden devreye soktu.

3 CHP OYU 1 AKPARTİ OYUNU SİLSİN (Yeni Şafak). Türk demokrasisine yönelen tehditleri zeka ürünü esprilerle eleştiren Genç Siviller CHP için hazırladığı Anayasa'da üç CHP oyunun bir Akparti oyunu silmesini ve seçimlerin CHP kazanıncaya kadar tekrarlanmasını önerdi.

Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..