Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

28 Ocak Pazar

28 Ocak Pazar
 

Bugünkü gazete manşetlerine damgasını vuran haber, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın derin devletle ilgili sözleri... Derin devletin ne olduğu tam olarak tarif etmek zor. Böyle olunca onunla ilgili karar almak veya bu kararı uygulamak da öyle kolay değil.

Başbakan, katıldığı bir televizyon proğramında, kendisine sorulan bir soru üzerine, derin devletin varlığını kabul ederek, "O her zaman olmuş. Tükiye Cumhuriyeti döneminde başlamış bir şey de değil. Taa Osmanlı'dan, gelenekten gelen bir şey. Ama bunu minimize etmek lâzım, mümkünse de yok etmek, bunu başarmak gerek" cevabını vermiş.

Bu cevaptan yola çıkılarak sizce bugünkü gazetelerde yer alan manşetlerin hangisi doğru?

a) Posta, "Derin devlet var." b) Vatan, "Derin devlet var, yok etmek gerekir." c) BirGün, Bugün, Sabah, "Derin devlet yok edilmeli." d)Akşam : "Derin devlete savaş açtı."

Bana göre doğru cevap a şıkkı. Çünkü başbakanın bu konuyla ilgili özel bir gündemi yok. Kendisiyle yapılan genel bir değerlendirme proğramında sorulan her türlü soruyu cevaplandırırken, yukarıda anlattığım gibi bir cevap veriyor. Bu cevaptan ortaya çıkan en net sonuç, "Derin devlet var" tesbitidir.

O kadarını hepimiz tahmin ediyoruz, hatta biliyoruz, hatta görüyoruz, diyorsanız, o da olayın bir başka boyutu. Benim asıl üzerinde durmak istediğim, bu cevaptan, başbakanın derin devlete savaş açtığı sonucunun nasıl çıkartıldığıdır.

Acaba başbakan derin devlete hedef mi gösteriliyor diyeceğim ama, o kadar derinlere dalmanın doğru olmadığını düşünerek vazgeçiyorum.

*****

Türkiye aslında yoğun bir gündemin içinde. AB sorunu, ABD sorunu, Irak sorunu, Kürt sorunu, Kerkük sorunu, Kıbrıs sorunu, komşu devletlerle olan sorunlarımız, içteki dertlerimiz yetmezmiş gibi bizim dış dünyamızı çepeçevre kuşatmış durumdalar. Yeni bir cephe daha açmaya yönelik olduğunu düşündüğüm Hrant cinayeti, hepimize bunları sanki unutturdu. Şimdi yeniden acı gerçeklerle yüzyüzeyiz.

Kerkük meselesi öncelikle karşımızda bir heyûlâ gibi duruyor. Çoğumuz işin mahiyetini de bilmiyoruz, sonucunun bizi nasıl etkileyeceğinden de da haberdar değiliz.

Takvim'in manşetindeki "Kerkük fırçası", başbakanın bu konuda söylediği önemli bilgileri ihtiva ediyor. "Kerkük'te Referandum yapılacak. Türkiye kendi işine baksın" diyen Barzani'ye cevaben Başbakan Erdoğan, "Bizim tarihte neler yaptığımızı Barzani de, Talabani de bilir" dedi.

Yeni Şafak gazetesinde başbakana atfen verilen haber "Referandum Kerkük'ü yakar" manşetiyle yer aldı. Güneş gazetesi ise bunu "Erdoğanın Kerkük korkusu" başlığıyla verdi. Başbakan Türkiye'nin Kerkük'te bir oldu bittiye izin vermeyeceğini söyleyerek böyle bir sonuç bir iç savaş çıkmasına neden olabilir, dedi.

Öte yandan Vatan gazetesinin "Savaş uyarısı" başlığıyla manşete taşıdığı haberde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Davos'ta verdiği "Ortadoğu'nun Geleceği" konulu konferansta, ABD Irak'ı terkedip bölünmesine izin verirse, ülke sonu olmayan bir iç savaşa sürüklenir. Biz dahil bütün komşular da bu savaşın içine çekilir, dediğine dikkat çekildi.

Türkiye'nin hedefi, Irak'ı barış halinde tutmaktır. Eğer Irak bölünürse, ortaya çıkacak devletlerin hiçbirini Türkiye tanımayacaktır, diyen Abdullah Gül, ABD'nin PKK'ya karşı harekete geçmesini istedi ve ya bunu onlar yapacaklar, ya da biz yapacağız dedi.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Terörle Mücadele Koordinatörü Başer, "Gerekiyorsa Kerkük'e girilir" dedi. Bu arada Silopi'de 10 araçlık bir askeri konvoy göründüğü, sınırda hareketlilik sezildiği de gelen haberler arasında....

*****

Milliyet gazetesi bu pazar manşetine taşıdığı "Devlet okulları özelleri ezdi" başlıklı özel haberiyle, ÖSS'de yarışan 7 bin 84 öğretim kurumundan en başarılı ilk 20 lisenin devlet okullarından çıktığını belirterek, özel okulların başarısının % 10'larda kaldığına dikkat çekti.

Hürriyet gazetesi ise, Rusya ve komşu ülkelerinden Türkiye'ye kadın kaçırarak onları fuhşa teşvik eden bir çetenin, jandarmaya karşı tedbir olarak, karakol komutanına kadın temin etmesini anlatan özel bir haberi manşet yapmış.

"Başçavuşuma kadın gönder" manşetiyle yayınlanan haberde, arkadaşı için de kadın isteyen komutana kadın tacirleri "seninki tamam da onun parasını almamız lazım" diyorlar...

Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla..

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..