Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

14 Nisan Cumartesi

14 Nisan Cumartesi
 

NOKTA ATIŞI (Akşam). Orgeneral Büyükanıt’ın andıç ve darbe günlüğü haberlerine sert çıkışının hemen ertesinde polis nokta dergisini bastı. TSV arşivinden çıkmayan belgeler için tüm bilgisayar kayıtlarına el konuldu.

NOKTA DARBE (Birgün). Emekli Oramiral Özden Örnek’e ait günlükleri yayımlayan ve iki darbe planını ortaya çıkaran Nokta, askeri savcılığın talimatı üzerine basıldı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE GÖZALTI (Milliyet). TSK ile ilgili ardı ardına belgeler yayımlayan Nokta dergisini polis bastı. Binadaki tüm bilgisayarlara girildi, bilgiler kopyalandı.

GAZETECİ İÇERİDE; DARBECİ MEYDANDA (Yeni Şafak). Haftalık haber dergisi Nokta, Genelkurmay’la ilgili haberleri nedeniyle askeri mahkemenin isteği üzerine basıldı. Nokta’nın haberinde darbeci olduğu bildirilen emekli general ise bugün miting yapıyor.

Yorum : Geçtiğimiz günlerde Nokta dergisi eski kuvvet komutanlarından birine ait olduğunu iddia ettiği bir günlükten bölümler yayınladı. Bu bilgilere göre 2003 ve 2004 yıllarında, dönemin kuvvet komutanları iki kere darbe yapmaya teşebbüs etmişler, ancak genelkurmay başkanı Hilmi Özkök’ü aşamayarak sonuç alamamışlar. Önceki gün Hilmi Özkök bir açıklama yaparak iddiaları yalanlamamış, zamanı gelince bazı şeyler açıklanır demiş, gerekirse şimdiki Genelkurmay başkanı arşivdeki bilgilere göre soruşturma açabilir diyerek topu başkasına atmıştı. Dün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, sivillerden daha demokrat bir çizgide yaptığı Basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir açıklama yaptı. Görüş ve düşüncelerini söyledi, sonra da karar meclisindir diyerek sözlerini noktaladı. Bugün Ankara’da Bir miting var. Cumhuriyete, dolayısıyla demokrasiye sahip çıkmak isteyenler, cumhurbaşkanlığı konusunda farklı görüşlerini seslendirmek için bir araya geliyorlar. Bunlar demokratikleşme yolunda epeyce mesafe aldığımızı gösteren işaretler. Türkiye artık sivil demokrasiyi rayına oturtma konusunda arzu edilen yerlere doğru yaklaşıyor, intibaı uyanırken, Nokta dergisine yapılan baskın, biraz keyif kaçırdı. Adı geçen kişilere kimse olayın doğru olup olmadığı konusunda bir şey sormazken, hatta darbeci olarak kendisinden bahsedilen bir kişi, bugün demokrasi mitinginin düzenleyicisi olarak kamuoyunun önüne çıkarken, bu haberi yayınlayan dergiye böyle bir baskın düzenlenmesi, hâlâ kendimizden emin şekilde sivilleşmeye adım atamadığımızı düşünmemize sebep oldu.

*****

TEHLİKENİN FARKINDAYIZ (Cumhuriyet). Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bu kadar büyük bir tehlike altında. Yüz binler Cumhuriyetin sahipsiz olmadığını göstermek için Ankara Tandoğan meydanında buluşuyor.

TAHRİKE DİKKAT (Bugün). Tartışması günlerdir süren Cumhuriyet mitingi, Tandoğan meydanında bugün yapılacak. Güvenliği 10 bin polis sağlayacak. Vatandaşlardan kışkırtmalara karşı uyanık olmaları istendi. Yorum : Beklenen gün geldi çattı. Bugün ADD’nin tertiplediği miting Ankara’da yapılıyor. Temennimiz tam demokratik bir olgunluk ve vakar içinde geçmesi.

*****

SEZER PATLADI (Güneş). Büyükanıt’ın açıklamaları ile sarsılan Ankara’yı dün de Sezer depremi salladı. Cumhurbaşkanı rejim görülmemiş bir irtica tehdidi altında dedi.

REJİM HİÇ BU KADAR TEHLİKEDE OLMAMIŞTI (Posta) 18 Mayıs’ta görevi devredecek olan Cumhurbaşkanı Sezer, İstanbul’da Harp Akademileri’nde yaptığı veda niteliğindeki konuşmasında sert mesajlar verdi.

SEZER : REJİM TEHDİT ALTINDA, GÜL: HALK BUNLARA İNANMIYOR (Radikal). Cumhurbaşkanı AKP’yi sert suçladı, yanıt hemen geldi. Sezer, anayasal ilkeleri uygulamak cumhurbaşkanının görevi. Ilımlı İslam irtica demek. Laik rejim hiç bugünkü gibi tehdit altında olmadı. Gül: Tersine özgürlükler pekişiyor.

KIŞLADA VEDA NUTKU (Sabah). Cumhurbaşkanı Sezer görev dönemindeki en sert konuşması için Harp Akademisi’ni seçti. Sezer genç subaylara yaptığı konuşmada muhalif lider gibiydi.

BAŞKOMUTAN VEDASI (Vatan). Sezer, Harp akademilerinde, rejim tehdit altında, ılımlı İslam cumhuriyeti olmamızı istiyorlar, TSK’ya karşı oyun oynanıyor dedi, çok sert mesajlar verdi.

BÜYÜKANIT’A TAKDİR; SEZER’E TEPKİ (Zaman). Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın demokrasi ve hukuku öne çıkaran konuşmasından sonra, Sezer’den tansiyonu yükselten bir açıklama geldi. Demokratikleşme çabalarını bile bir tehdit olarak değerlendiren Sezer, rejimin tehlikede olduğunu ileri sürdü. Ancak somut bir delil ortaya koyamadı.

Yorum : Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet sezer Çok çalkantılı geçen yedi yıllık görev süresini doldurdu. Yen cumhurbaşkanı önümüzdeki günlerde seçilecek. Kendisi şimdi veda turları ve konuşmaları yapıyor. Görevli olduğu süre içinde önce kırmızı ışıkta durarak halkın gönlünde yer eden, sonra Ecevit’in kafasına fırlattığı Anayasa kitapçığı ile Türkiye’yiçok büyük bir ekonomik krize sürükleyen, sonra da başbakan ve meclis başkanı da dahil, kimsenin türbanlı eşini Çankaya’ya davet edip içeri sokmayan Sezer, dün de Harp akademilerinde bir veda konuşması yaptı. Ayrıca televizyondan halka da veda edecek mi bilemiyorum ama, bu bir genel veda konuşması idiyse, neden bunun için Harp akademisi öğrencilerini seçtiği doğrusu merak konusu. Ben sadece başkomutan sıfatıyla bu konuşmayı yaptığını düşünüyorum. Yoksa sivil demokrasinin cumhurbaşkanı, askere şikâyette bulunarak veda etmez diye düşünüyorum.

*****

EŞİNİN ÖRTÜSÜ DEĞİL BAŞININ İÇİ ÖNEMLİ (Hürriyet). CHP lideri Baykal, önemli olan cumhurbaşkanının kafasının içinin açık olmasıdır. Temel ilke cumhuriyete karşı takıyye yapan birinin cumhurbaşkanı olmamasıdır, dedi.

Yorum : Sayın Baykal insanların iç dünyalarını, aklından geçenleri okumaya devam ediyor.

*****

TİNERCİLERE ŞİPŞAK NİKÂH (Hürriyet). Sokakta yaşayan bazısı tiner bağımlısı gençlerin yabancı uyruklu kadınlarla para karşılığında anlaşmalı şekilde evlendirildiği ortaya çıktı.

Yorum : Yabancı kadınların Türkiye’de kalabilmelerine imkân sağlamak üzere menfaat çeteleri tarafından bulunmuş kazançlı bir hile yolu.

*****

ÜLKEMİZ BORÇ BATAĞINDA (Milli Gazete). AKP iktidarı döneminde ekonomisi borç yükünün altında ezilen Türkiye, sıcak paraya fahiş faizler ödemeye devam ederken, ucuz döviz ülke ekonomisini içten çökertiyor, hızla uydulaştırıyor, küçük ve orta işletmeler çöküyor, tarım iyice çözülüyor, şehirlerde 5 milyon işsize her gün yeni işsizler ekleniyor. 2005 yılı sonunda 170, 5 milyar dolar olan dış borç stoku 2006’ya gelindiğinde ise yüzde 21 artışla 206, 5 milyar dolara çıktı. Özel sektör borçları da yüzde 40’a yakın artış gösterirken, toplamdaki payı da yüzde 58 oldu.

Yorum : Daha çok çalışıp daha çok kazanarak borçlarımızı ödemek zorundayız.

*****

SİNİRÖTESİ TAHRİK (Star). Barzani’den sonra Irak meclis başkanı da haddini aştı. İçişlerimize karışanın elini keseriz dedi, sinirleri gerdi. Ankara Irak bataklığına çekilmek isteniyor.

Yorum : Kapımızdaki dış kaynaklı gerçek tehlike sözlü ve eylemli şekilde üstümüze üstümüze gelirken, olası tehlikelere dikkat çekerek gündemi değiştirmeye çalışan ve gerçekleri görmezden gelmeye gayret edenler var. Hep uyanık olmak zorundayız.

*****

LİSELİ TERÖRÜ (Takvim). Bir lise öğrencisi maske takıp market soydu. Polis onu vurarak yakaladı. Bir başka liseli kız arkadaşıyla ilişkisini cebe kaydetti. CD yapıp satışa sundu.

Yorum : Bir zamanlar Üniversite öğrencilerinin siyasal eylemleriyle uğraşan polis, şimdi lise ve hatta ortaokul öğrencilerinin adi suçlarıyla uğraşmaya başladı. Suç işleme yaşı böylece düşme eğilimi gösterirken, bunun özellikle okullarda olması çok acı ve düşündürücü.

*****

DEVLET-MİLLET KAYNAŞTI (Türkiye). Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin yıllardır özlemini çektiği bu rüya nihayet bizim dönemimizde gerçekleşti, dedi.

ÜLKE ÖCÜLERDEN KURTULACAK (Vakit). Başbakan Erdoğan, Türkiye her alanda yasaklarından, korkularından öcülerinden ve zincirlerinden kurtuldukça, ekonomisi de bu oranda atılım gösterecektir, göstermiştir, dedi.

Yorum: Türkiye’nin demokratikleşme çabalarındaki başarısının giderek artmasına dikkat çeken başbakan, bu şekilde devletle milletin birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunun pekiştiğine, bu sayede ekonominin de atılım göstereceğine dikkat çektiği görülüyor. Demokrasi bütün kurumlarıyla işleyip halka mal olmadıkça zaten tam demokrasi olamaz. Çektiğimiz sıkıntıların sebeplerinden biri de budur.

*****

MECLİS İRADESİNE SAYGI DUYUN (Yeni Asya). Tahrik ve kışkırtmalara karşı sağduyu çağrısı yapan sivil toplum kuruluşları, milli iradenin temsil yeri olan meclisin alacağı kararlara saygı duyulmasını istediler.

Yorum : Zaten milli iradeye saygı duyulmayan bir ortamda demokrasiden söz edilemez.

*****

GEÇ GELEN MUTLULUĞU KUYU YUTTU (Yeni Şafak). Samandıra’da üstü kapatılmayan eski su kuyusu, annesinin 10 yıllık tedavisi sonucu dünyaya gelen 8 yaşındaki Furkan’ı yuttu.

Yorum : Tedbirsizliğin kurbanlarından biri daha… O kadar yaşadığımız acılara rağmen bir türlü akıllanmıyoruz.
 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..