Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '14

 
Kategori
Doğal Hayat
 

17 Ağustos 1999 dan sonra neler değişti.

17 Ağustos 1999 dan sonra neler değişti.
 

Bugün 17 Ağustos 2014. Bundan 15 yıl önce Marmara Bölgesi çok büyük bir deprem felaketi yaşadı. Gece saat 3 civarında Bölge 7.8 Richter ölçekli bir depremle sarsıldı. 45 saniye süren bu deprem onbine  yakın canın ölümüne ve bir çok yuvanın yıkımına sebep oldu.

Günlerce, aylarca bu depremin maddi manevi yaralarını sarmaya çalıştık . Ne gidenleri getirebildik, ne yaşanan acı anları unutturabildik. Hepimiz aylarca, hatta yıllarca  birer deprem çantası muhafaza ettik yataklarımızın yanında. Her sarsıntıda sokaklarda geceledik.

Geçti mi. Hayır hala en ufak sarsıntıda irkiliyoruz, hava biraz mevsim normallerinin üstüne çıksa korkuyoruz.

Bugünlerde gene 15 yıl önceki gibi Marmara Denizinde bir Adadayım. Hava gene 15 yıl önceki gibi çok sıcak ve nem oranı çok yüksek. Herkes bir birinin gözünün içine bakıyor korku ile ama kimse kötü bir ihtimalı dile getiremiyor.

Biraz evvel bir haber okudum. Bugünlarda yapılan Depremle ilgili bir toplantıda Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalın Başkanı Prof.Dr. Günay Çiftçi Yapılan araştırmalar neticesinde Marmara Denizinde 150 kiolmetrelik fay hattında metan, hidro karbon ve gaz hidrat çıkışı tesbit edildiğini açıklamış. Prof. Dr Günay Çiftçi 20 kilometer derinliği olan bu fayın ne zaman kırılacağının belli olmadığını da sözlerine ilave etmiş.

Bu haberden sonra bir başka haber daha çarptı gözüme. Olası bir İstanbul depreminde toplanma alanı olarak belirlenen 470 yer birer birer imara açılmış. Bu 470 toplanma yerinin 300 üne Gökdelen ve AVM dikilmiş.

Bu haberin altında bir başka haber. İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube BaşkanıCemal Gökçe İstanbul'daki binaların deprem güvenliği olmadığını. güçlendirme ve onarımda sınıfta kaldığımızı,geldiğimiz noktanın 1999 yılından daha iç açıcı olmadığını söylüyor bu haberde.

Bu haberlerin hepsinden çıkardığım neticeye gore Marmara Bölgesindeki binalar hala depreme karşı güçlü değil. Marmara Denizindeki  fayda metan gazı çıkışı var ve olası bir depremde toplanacak yerimiz bile yok.

Ne diyeyim Allah korusun bizi......

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..