- Kategori
- Bayramlar
19 Mayıs 1919 Bandırma vapuru ile Samsun' a

Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kâfidir demiştir. Atatürk’ü anlamak, yaşadıklarını ve fikirlerini bilmekle mümkündür
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türk Milleti kötüleşen duruma çare ararken bu duruma üzülen ve çareler arayan Mustafa Kemal Atatürk büyük bir lider olarak 19 Mayıs 1919 da Samsuna ayak basarak kurtuluş ateşini yakmıştır.
Samsun Karadeniz den orta Anadolu’ya açılan bir kapı olarak stratejik önemi vardır. Busebeple 9 Mart 1919 da İngilizler buraya asker çıkarmışlardır. Bu olay karşısında Türk Makinalı Biriğinden genç Teğmen Hamdi askerlerini yanına alarak dağa çıkar. Türk halkının silahlandığı konusundaki istihbaratlar neticesinde Samsuna geniş yetkili güvenilir birini göndermek gerektiğine karar verilir. Mustafa Kemal Atatürk’e verilen bu görev Atatürk’ün ülke durumuna üzüldüğü ve bu konuda birşeyler yapmak için Anadoluya geçmek istediği bir durumda bulunmaz bir fırsat olur.
16 Mayıs 1919 eski ama gayet iyi Bandırma adlı vapurla İsmail Kaptan yönetiminde beraberindekilerle yola çıkar. 19 Mayıs 1919 Samsuna ayak basar.
İşte Mustaf Kemal Atatürk Milli Mücadelenin kurtuluş savaşının ilk ateşini burda yakacaktır. Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker değil, sivil olarak hareket edecekti. Ülkenin içindeki vahim durumdan kurtulmak için uykusuz geceler onu beklemekteydi.
Millî Mücadeli’yi başlatmak üzere Samsun’da Anadolu topraklarına bastığı 19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedeniyle de 19 Mayıs’ı Türk gençliğine armağan etti. Onun gençlik kavramı genel anlamda fikirlerdeki yeniliği anlatmaktadır.
O’nun şu sözü çok anlamlıdır: Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.