- Kategori
- Sınavlar
2010 SBS (Seviye Belirleme Sınavı) tercihlerinizi nasıl yapmalısınız?
http://egitim.milliyet.com.tr/sbs-8-sinif-sonuclari/egitimsbs/haberdetay/07.07.2010/1259900/default.
SBS 2011 Tercih ve Yerleştirme işlemleri için tıklayınız http://blog.milliyet.com.tr/SBS_2011__Seviye_Belirleme_Sinavi__Tercihleri_Nasil_Yapilmalidir_/Blog/?BlogNo=315721
2010 SBS sonuçları açıklandı. Artık biliyorsunuz.
OYP’NİZİ (ORTAÖĞRETİM YERLEŞTİRME PUANINIZI) ÖĞRENDİNİZ. ŞİMDİ NE YAPMALISINIZ?
Hala Ortaöğretim Yerleştirme puanınızı bilmiyorsanız http://www.meb.gov.tr/ veya http://sbs2010.meb.gov.tr/ adresine gidip TC Kimlik numaranızı yazarak öğrenebilirsiniz.
Eğer puanınız 196 ve üstündeyse 09-20 Temmuz 2010 tarihleri arasında en fazla 12(on iki) tercih olmak üzere http://www.meb.gov.tr/ , http://oges.meb.gov.tr/ veya http://eokul.meb.gov.tr/ internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre yapmalısınız.
Sonra velinizle birlikte 09-20 Temmuz tarihleri arasında mezun olduğunuz ilköğretim okuluna veya sınav başvurusunu yaptığınız ya da herhangi bir ilköğretim okulu müdürlüğüne gidip elektronik ortamda yaptığınız tercihlerinizi onaylatmalısınız.
Bu; tatildeyseniz herhangibir ilköğretim okuluna gidip başvurunuzu onaylatabilirsiniz anlamına gelmektedir. Bu arada onay işlemi sırasında Okul-Aile Birliğine 5 TL ödemeniz gerekiyor.
TERCİHLERİNİZİ NASIL YAPACAKSINIZ?
Artık puanınız elinizde... Ne olmak, nereye gitmek istediğinizi de biliyorsunuz.
Hiç zaman kaybetmeden https://e-okul.meb.gov.tr/SinavIslemleri/BasvuruIslemleri/OKSTERCIH/SNV08002.ASPX adresine gidin. Okulları inceleyin tercih edeceğiniz 12 okulu bir kenara not edin. Bunu yaparken puanınızı ve özellikle girmek istediğiniz okul geçen yıl en son kaçıncı sıradaki öğrenciyi almış buna dikkat edin...
Tekrar ediyorum girmek istediğiniz okul 2009’da en son aldığı öğrenci kaçıncı sıradadır. 2009 I. Yerleştirme bilgileri tavan ve taban puanlarını http://egitek.meb.gov.tr/sinavlar/Istatistikler/2009/sbs/I_Yerles_Taban_Tavan/TabanTavan.html linkinde bulabilirsiniz. Gerçeğinize uygun tercihler yapabilmeniz için bu listeleri incelemenizi şiddetle öneriyorum. Örneğin Anadolu Liseleri için http://egitek.meb.gov.tr/sinavlar/Istatistikler/2009/sbs/I_Yerles_Taban_Tavan/I_YerlesTaban_Tavan_AnadoluLiseleri.pdf linkini. Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri için http://egitek.meb.gov.tr/sinavlar/Istatistikler/2009/sbs/I_Yerles_Taban_Tavan/I_YerlesTaban_Tavan_FenveSosyalBilimlerLiseleri.pdf linkini incelemelisiniz. 2009 I. Yerleştirme Bilgileri ışığında tercihlerinizi yaptınız. 26 Temmuz 2010 tarihi geldi. Sonuçlar açıklandı.
Gelin görün ki alt tercihlerinden birine yerleştiniz veya hiç yerleşemediniz, ya da 1. Yerleştirme için tercihte bulunmamıştınız, veya 1. Yerleştirme sonucuna göre kayıt yaptırdınız (26 Temmuz–04 Ağustos 2010 Saat: 17.00’ye kadar), ya da kaydınızı geri aldınız hiç farketmez... Ne yapacaksınız? Puanınız 196’nın üstündeyse II. Yerleştirme için tercih yapmalısınız!..
2010 SBS II. YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
4 Ağustos 2010 saat: 19.00’dan itibaren I.Yerleştirme sonuçlarına göre boş kontenjanların İlan edilecek...
“İstediğim bu değildi” diyorsanız 05-11 Ağustos 2010 tarihleri arasında II. Yerleştirme için tercihte bulunmalısınız.
Veya şöyle söyleyeyim 2. Yerleştirme işlemi için mutlaka 6 adet tercih yapmalısınız. Yukarıda bahsettiğim süreci tekrarlayarak... Neden 2. Yerleştirme için tercih yapmalısınız?
Çünkü I. yerleştirme sonucuna göre herhangi bir okula yerleşmiş ve kayıt yaptırmış olan öğrencilerin kayıtları, II. yerleştirmeye başvurmaları durumunda sistem tarafından korunacaktır. Bu öğrencilerin, II. yerleştirme sonucunda tercihlerinden birine yerleşememeleri durumunda I. yerleştirme sonucunda yerleşip kayıt yaptırdıkları okullardaki kayıtları devam edecektir.
Ancak öğrenciler, II. yerleştirme sonucunda tercihlerinden birine yerleşmeleri durumunda I. yerleştirme sonucunda yerleşip kayıt yaptırdıkları okullardaki kayıtları silineceğinden II. yerleştirme sonucuna göre kazandıkları okula kayıt yaptırmaları gerekecektir. Yani 2. yerleştirme işlemi sonucuna göre yerleşemeseniz bile 1. yerleştirme işlemine göre yaptırdığınız kayıt geçerliliğini korumaktadır.
Bu uygulama bir ilk...
Bu nedenle 2. Yerleştirme için mutlaka tercih yapın. II. Yerleştirme için elektronik ortamda onay yaptırdığınız ilköğretim okulunun okul-aile birliğine 5 TL yatırılması gerektiğini de hatırlatalım.
II. Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra, herhangi bir tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştikleri tercihten daha üstteki tercihleri ile herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin tüm tercihleri dikkate alınarak yedek yerleştirme yapılacağını, bu durumda bazı öğrenciler hem asil hem yedek olarak; bazı öğrenciler sadece asil olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabileceğini, bazı öğrencilerin ise hiçbir tercihinde asil ya da yedek olamayabiliceğini de hatırlatalım. II. yerleştirme sonuçları açıklanınca öğrencilerin “Sınav Sonuç Belgelerinde” herhangi bir ortaöğretim kurumuna asil olarak yerleştirildiği okul var ise bu okulun bilgileri, yedek olarak yerleştirildiği okul var ise yedek okula ait bilgiler ve bu okulların kayıt dönemleri hakkında bilgiler bulunacak, ayrıca veliler http://eokul.meb.gov.tr/ sürekli olarak bilgilendirilecektir.
Bu süreçte bu adresi sürekli takip etmelisiniz. II. yerleştirme sonuçları açıklanınca tercihlerinden birini asil olarak kazanan öğrenci, 16-20 Ağustos 2010 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar asil olarak yerleştirildiği okula giderek kaydını yaptırmalıdır. II. Yerleştirme sonuçlarına göre tercihlerinden birini asil olarak kazanan öğrencilerin kayıt dönemi sona erdikten sonra, aynı gün 20 Ağustos 2010 saat 19.00’dan itibaren boş kalan kontenjanlar ilan edilecektir. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilir.
Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara 23-26 Ağustos 2010 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar kayıtlarını yaptırmalıdırlar. Yedek listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 23-26 Ağustos 2010 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar kayıt yaptırmazsanız bu hakınızı kaybedeceğinizi önemle hatırlatmak isterim. Bütün bu süreç geldi-geçti yine de yerleşemediniz.
Yapmanız gereken; 23-26 Ağustos 2010 tarihleri arasındaki kayıt dönemi sona erince aynı gün 26 Ağustos 2010 saat 19.00’dan itibaren ilan edilecekboş kalan kontenjanları takip etmelisiniz.
Her okulun boş kontenjan sayısı kadar yedek listeye göre sıradaki öğrencilere kayıt hakkı verilecektir. Yedek listeden öğrenciler e-okul kayıtlarına göre kazandıkları okullara kayıtlarını, 27 Ağustos31 Ağustos 2010 tarihleri arasındasaat 17.00’a kadar yaptırmalıdırlar.. Yedek listeden kayıt hakkı kazandığınız halde 27 Ağustos-31 Ağustos 2010 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar kayıt yaptırmadınız. Kayıt hakkınızı kaybedersiniz..
27 Ağustos-31 Ağustos 2010 tarihleri arasındaki kayıt dönemi süreci de yaşandı.Hala boş kontenjan var. Boş kontenjanlar aynı gün 31 Ağustos 2010 saat 19.00’dan itibaren ilan edilecek.
Her okulun boş kontenjan sayısı kadar yedek listeye göre sıradaki öğrencilere kayıt hakkı verilecektir. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara kayıtlarını, 01-03 Eylül 2010 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar yaptırmalıdırlar.
Tün bu süreçler yaşandı. Yerleşemediniz.
Dünyanın sonu değil. Lise öğrenimizi sınavsız öğrenci alan bir kurumda sürdürebilirsiniz.
Mutlu ve anlamlı yaşam için; doğru mekan ve doğru insanlarla karşılaşmanız dileği ile...
Musa Özcan
Öğretmen
KAYNAK:
2010 ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ SİSTEMİ TERCİH VE YERLEŞTİRME”VELİ BİLGİLENDİRME NOTU http://oges.meb.gov.tr/document/veli_bilgilendirme_notu.pdf
2010 ORTAÖĞRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ SİSTEMİ TERCİH VE YERLEŞTİRME e-KILAVUZ http://oges.meb.gov.tr/document/2010-SBS_e-TERCİH_ve_%20YERLEŞTİRME_KILAVUZU.pdf