Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '16

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

2016 Uluslararası Baklagiller Yılı ve ICAO

2016 Uluslararası Baklagiller Yılı ve ICAO
 

 Dünya her geçen gün iklim değişikliğinin neden olduğu küresel sorunlarla boğuşurken dünyanın geleceğini düşünen uluslararası kuruluşlar ve bilim dünyası çözüm arayışlarını sürdürmekte, toplumda farkındalık yaratma adına etkinliklere devam etmektedir.

Bu kapsamda Birleşmiş Milletlere bağlı Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) insanlığın geleceği için gıda güvenliğinin sağlanması ve kaynakların verimli kullanılması yönünde çabalarına devam etmektedir. İklim değişikliği ve gıda güvenliği konusunda etkili olacak ürünlerde dünyanın dikkatini çekmek üzere seçilen konuların ön plana alındığı ve çeşitli etkinliklerle farkındalık yaratmaya yönelik günler ve yıllar ilan etmektedir.

Gelecekte muhtemel bir gıda krizi karşısında insanlığın geleceğini kurtaracak ürünlerde dünyayı uyarmakta ve hazırlıklı olmaya davet etmektedir. Bunun için FAO 2004 yılını Uluslararası Pirinç Yılı, 2008 yılını Uluslararası Patates Yılı, 2013 yılını Uluslararası Kinoa Yılı ve 2016 yılını Uluslararası Baklagiller Yılı ilan etmiştir. Üye ülkelerde üretimden tüketime kadar her kesimin bilgilendirilmesini ve bu ürünlerde üretimin öneminin vurgulanmasını hedeflemiştir.

2016 yılı içinde de Uluslararası Baklagiller Yılı faaliyetleri çerçevesinde konu ile ilgili Uluslararası Örgütlerde bu yönde toplantılar yapmakta, insanlığın geleceği için baklagillerin önemini ortaya koyarken üyelerinin konuya önem vermelerini isteyerek, bu yönde çalışmalar yürütmesini önererek FAO’nun çalışmalarına destek olmaktadırlar.

Dünyadaki tarımsal amaçlı kooperatiflerin uluslararası üst örgütü olan Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin (ICA) sektör örgütü olan Uluslararası Tarım Kooperatifleri örgütü (ICAO) 23-25 Mayıs 2016 tarihleri arasında Tayland Kooperatifler Birliği’nin (CLT) ev sahipliğinde Bangkok’ta gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısının ardından 2016 Uluslararası Baklagiller Yılı ve Gıda Güvenliği Semineri gerçekleştirdi.

Seminere örgüte üye tarımsal amaçlı kooperatiflerin temsilciler ile başta FAO olmak üzere uluslararası kuruluşlardan temsilciler katıldılar. Baklagillerin dünya için önemini ortaya koydular. Gelecekte dünyada yaşanacak bir gıda krizinde ve küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle gıda üretimindeki sorunların aşılmasındaki önemine dikkati çektiler. Tarımsal amaçlı kooperatiflerin bu konuda yaptıkları ve yapacakları çalışmaları dile getirdiler. Araştırma ve geliştirme çalışmalarında kooperatiflere düşen sorumlulukları belirttiler. Gerek toprakların korunması gerekse insanlığın ihtiyacı olan gıdanın güven altına alınması için tarım kooperatiflerinin atması gerekli adımlar ortaya kondu. Dünyadaki kooperatiflerin baklagil üretimindeki yeri ve önemi ele alındı. Dengeli beslenme açısından baklagillerin üretiminin artırılmasının gerekliliği tartışıldı. İklim değişikliği karşısında baklagil üretimi ile sorunların nasıl aşılabileceği dile getirildi. 

Seminerde konuşmacılar dünyada kooperatifler arası dayanışma ile yaratılacak çözüm yollarını gösterdiler. ICAO ve FAO arasındaki ilişkilere ve bu ilişkilerin gelecekteki çalışmalardaki önemine değindiler. Her geçen gün aratan yoksulluk ve açlık tehlikesi karşısında kooperatiflerce üstlenilecek rolleri değerlendirdiler. Hükümet politikalarında bu yönde yapılması gereken düzenlemeler ele alındı. Başta Tayland olmak üzere ülkelerde bu yönde yapılan çalışmalar sunuldu. Küresel ısınma sonucu değişen üretim desenleri ve teknikleri dikkate alınarak baklagillerin gelecekte insanlık için ne derece önemli olduğu bir kez daha tartışıldı.

ICAO’nun global sorunlar karşısında geleceğe yönelik politikaları kapsamında baklagillerin üretimden araştırma geliştirme çalışmaları olmak üzere pazarlamanın son halkasına kadar olan duyarlılığı ortaya konuldu. Örgüte bağlı kooperatifler ile işbirliği ve dayanışmanın bu konuda da gösterilmesinin önemi vurgulandı.

Seminerde ülkemiz adına yapılan sunuşta baklagiller konusunda ülkemizde dünden bugüne gelişmeler dile getirildi. Baklagil üretiminin ülkemiz için beslenme, iç ve dış ticaretteki önemine değinildi. Dünyada başlıca üretici ülkeler arasında yer aldığımız konuda bazı ürünlerde neden ithalatçı ülkeler arasında yer aldığımız belirtildi. Üretim potansiyelimizin yüksekliğine rağmen bunu tam anlamıyla değerlendiremediğimiz ifade edildi. Ülkemiz için olduğu kadar dünya içinde önemli olan baklagillerde kooperatiflerin rolünün ne derece önemli olduğu vurgulandı. Özellikle dünyada kooperatifler arası dayanışma ile başta tohum olmak üzere tüm konularda karşılaşılacak sorunların çözümünün kolaylaşacağı açıklandı.

Diğer seminerlerde olduğu gibi dünya tarım kooperatifleri global sorunlar konusundaki duyarlılıklarını bu seminerde ortaya koydular. Uluslararası Tarım Kooperatifleri Örgütü seminerde ortaya konulan öneriler doğrultusunda üyeleri baklagiller konusunda gerekli özeni göstermeye davet etti. Üye kooperatiflerin ülkelerinde uygulanan politikalar doğrultusunda baklagil üretimi konusunda etkin olmalarının gerekliliğini işaret etti.  Dünyada yaklaşan gıda krizi karşısında baklagillere önem vermemizi bir kez daha üyeleri ve dünya ile paylaştı.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..