- Kategori
- Gündelik Yaşam
Bandırma'da Hıdırellez

Hıdırellez dendiğinde baharın gelişini, doğanın uyanışını anlarız. Hıdırellez’i kutladığımız günler ile ilgili her ülkede, dinde ve kültürde uzun tarihi geçmişe dayanan tanımlamalar vardır. Ama hepsinde kışın sona ermesi baharın gelmesi ve doğanın uyanışı teması işlenmektedir. Bu özel günler kutlama şekillerinde farklılıklar görünse de temelde ayni amaçla kutlanmaktadır. Tüm kutlamalarda insanlar yeni üretim yılının insanlara bolluk, bereket, sağlık ve mutluluk getirmesi dileğiyle kutlamalar yaparlar.
Çok tanrılı dinler ile başlayan ve tek tanrılı dinlerde de yer bulan bu gelenekler kutlandığı her çağda insanlara mutluluk ve ümit veren etkinlik olarak kutlanmıştır. Kutlama tarihlerinde bazı kaymalar olmakla birlikte ülkemizde genelde 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece başlayan geleneksel kutlamalar yapılmaktadır. Doğanın uyandığı yeni üretim yılının başladığı dönem için tanrıdan bereket bolluk sağlık talih kısmet şifa uğur ve mutluluk gibi sayısız dileklerde bulunulmaktadır.
Ülkemizin çoğu bölgesinde kimi gül ağaçlarına dilekler asılmakta, kimisi dileklerini yazmakta ve suya salmakta, kimisi de kırlarda, sahillerde taştan ya da bezden malzeme ile dileklerini sembolize ederek doğaya bırakmaktadır. O yıl için dileklerinin kabul edilmesi için dua etmektedir. Akşamları büyük bir ateş yakılmakta ve dilek tutup üstünden atlanmaktadır. Günümüzde büyük şehirlerde unutulmaya yüz tutan adetlerimiz birçok şehrimizde sürdürülmeye çalışılmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde Bandırma’da Belediye’nin organize ettiği 8 Mayıs günü 2. Livatya Hıdırellez Etkinliklerine katıldım. Bandırma’nın en eski ve usta gazetecilerinden Zeki Karadeniz sayesinde tüm etkinlikleri yakından izlemek, insanların coşku ve sevinçlerini yakından görmek nasip oldu. Çocukluğumda şehrin en güzel köşesi olan bir zamanların Belediye Plajının olduğu Livatya sahilinde gerçekleşen etkinlikte binlerce insan Hıdırellez coşkusu ile bir aradaydı.
Bu tablo karşısında gözlerimin önüne çocukluğumda Bandırma’da Çınarlı Mahallesinde kutlanan Hıdırellez kutlamaları geldi. O yıllarda 5-6 Mayıs adeta bahar bayramı havasında geçerdi. İnsanlar dilekleri için erken saatlerde Liyatya’ya deniz kıyısında dilekleri için giderlerdi. Akşamları da Çınarlı Sokaklarında Hıdırellez ateşleri yakılırdı. Hele bir de hafta sonuna denk gelirse Livatya’nın o yıllarda bağ ve bahçelerle dolu alanları insan seline dönerdi. Çınarlı Sokakları sabaha kadar renkli görüntülere sahne olurdu. Seyyar satıcılar kırlarda, cadde ve sokaklarda kazançlı bir gün yaşamanın sevincini yaşarlardı.
Hatta bir keresinde annem ile sabahın erken saatlerinde bizde herkes gibi Livatya’ya gitmiştik. Her yer insanlarla dolu, dilekte bulunan insanlar Hıdırellez sabahında sahili ve kırları kaplamıştı. Bizde sahile yakın bir yerde annem ile birlikte küçük taş parçalarından dilediğimiz bir evi resmetmiştik. Dua edip bir evimiz olmasını istemiştik. Gerçekten de o bölgede bir evimiz olmuştu. Kırlara taşlarla çizdiğimiz o resimdeki plandaki ev dileğimiz gerçekleşmişti.
Geçmiş kadar olmasa da, Bandırma 2. Livatya Hıdırellez Etkinliği bir ölçüde o günleri yaşattı. Binlerce insan eski Livatya Plajının olduğu bölgede asfalt ile kaplanmış alana kurulan sahnenin önünde, Marmara Denizinin hafif serin de olsa üşütmeyen rüzgârında, akşam güneşinin kızıllığı altında hep bir araya toplanmıştı. Çınarlı Mahallesindeki roman kardeşlerimin neredeyse tamamı çoluk çocuk sahile akın etmişti. Büyük bir çoğunluğu Süleyman Şeker ilkokulunda sınıf arkadaşlarımın yetenekli müzisyen çocukları ve torunlarından oluşan kalabalık bir orkestra sahneyi doldurmuşlardı.
Kakava Hıdırellez şenliğini aratmayan bir organizasyon gerçekleştirilmişti. Sunuculuğunu Mega Star Tuncer’in yaptığı gecede Ömer Aşan, Hamiyet, Pop Star Savaş Altınbaş ve Kobra Murat sahne aldı. Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın da katıldığı etkinlikte renkli sahneler yaşandı. Akşamın kızıllığında gökyüzünün renkli örtüsünde başlayan gecede en güzel bahar şarkılarının söylendi. Seyircilerimin neredeyse tamamı şarkılara eşlik ederken, sahnenin önü küçük büyük seyircilerle doldu. Coşku ve bahar sevinci tüm alanı kaplıyordu. Gecenin sessizliğini şarkılar yırtarken, insanlar bir an bile olsa mutlu olmanın hazzını yaşıyorlar.
Kobra Murat’ın samimi ve içten sözleriyle gece biraz duygulandıran, biraz da insanları sevgi, barış ve birlik içinde kucaklayan örnek görüntülere sahne oldu. Kardeşimiz Murat acı, hüzün bir o kadarda karamsarlık yaşadığımız bu günlerde halkımızın duygularına tercüman olarak toplumu birleştirici örnek ve gurur veren sözler söyledi. Renkli ve gözalıcı kostümü içinde kumaştaki ustalığıyla şekillendirdiği ince ve anlamlı sözlerle, renklerle donattığı şarkılarında hepimize ümitler veren, yaşam sevincimizi artıran mesajlar verdi. Önce insan olmanın erdemini şarkıları ile dile getirdi. Bir zamanlar o kilolu halinin içinden yeniden doğan sanatçı kardeşimiz adeta meydanı dolduran tüm insanları bir noktada birleştirmişti.
Aslında Bandırma, Livatya ’da Hıdırellez ikinci defa kutlanırken önemli bir husus göze çarpmıştı. O da tarihin çeşitli dönemlerinde yöreye göçen, farklı geleneklere sahip insanların kardeş gibi yaşadığı Bandırma’da bu etkinliğin geleneksel hale gelmesinin ne kadar önemli olduğu idi. Kutlamalar Kobra Murat’ın dostluk, kardeşlik ve birlik mesajları arasında Belediye Başkanı Dursun Mirza’nın desteği ve katılımı ile daha da anlam kazandı. Bandırma ülkemize ve şehrimize yönelik güzel dilekler arasında özel etkinliklerinden birini de geride bıraktı.