Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '15

 
Kategori
Matematik
 

20yy.’ın matematikçilerini çok uğraştırdı bu soru

20yy.’ın matematikçilerini çok uğraştırdı bu soru
 

matematik


Kataloglar Paradoksu
 
Matbaanın icadıyla sayıları fevkalade artan kitapları, bir zaman sonra tasnif etmek gerekiyordu şüphesiz. Bu tasnifleri yapabilmek için ortaya kitap katalogları çıktı. Bu katalogların da sayılarının artmasıyla katalogların da katalogları çıkmaya başladı.
 
Bu, basım yayım işlerinin içinde olan birinin aklına bir gün şöyle bir fikrin gelmesi kaçınılmazdı nerdeyse; ‘Kendi adını içermeyen tüm katalogların kataloğunu yapmak!’ İlk anda pürüzsüz gibi görünen bu fikir aslında içinde bir çatışkı (paradoks) barındırıyordu! Bu paradoksu göre bilmek için şu soruyu sormalıyız; Acaba, listesinde kendi adını içermeyen katalogların kataloğunu olan bu katalogda, bu kitabın kendi adı olmalı mıydı?
 
Cevap evet ise, bu katalog kendi adını içereceğinden bu listede yer almamalıydı. Cevap hayır ise, o halde kendi adını içermeyen bir katalog olduğu için, kendi adını içermeyen kataloglar listesinde yer almalıydı. İşte tam bir çözümsüzlük hali belirdi. Peki, bu çözümsüzlük nasıl giderilebilir? Veya giderilebilir mi?
 
Kaynak: www.yazarmakale.com
 
Toplam blog
: 9
: 458
Kayıt tarihi
: 17.05.15
 
 

Özyeğin Üniversitesi Ekonomi ve Finasns Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Ekonomi ve Finans konuların..