Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

26 Haziran Salı

26 Haziran Salı
 

Türk konukseverliğine, âdetlerine , gelenek ve göreneklerine, insanlık bilincine, dini inanışlarımıza, hasıl her şeye ters gelen bir ayın haberi var bugünkü gazete manşetlerinde.

İstanbul’da 15. yıl toplantısı yapan Karadeniz Ekonomik İşbirliği zirvesinde, cumhurbaşkanımız Ahmet Necdet Sezer’le başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, birbirleriyle karşılaşmamaya dikkat ederlerken, yaptıkları görüşmelerle ilgili birbirlerini bilgilendirmediler ve daha da önemlisi birbirinin verdikleri yemeklere katılmadılar.

Ev sahibi ülke pozisyonundaki Türkiye’nin üst seviyedeki iki yöneticisi arasındaki bu soğuk hava, elbette konukların gözünden kaçmadı. Yapılan müzakereler çok önemliydi. Belki de göz göre göre bazı fırsatları bu yüzden kaçırdık. Sorumluluğu kim üzerine alacak ve bunun zararını kim üstlenecek? Zavallı halkımız tabii…

BOĞAZDAKİ ZİRVEDE ENERJİ SOĞUK SAVAŞI (Akşam). Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısına Türk Rus çekişmesi damga vurdu. 45 dakika görüşen Erdoğan ve Putin enerji koridorunu tartıştı.

BOĞAZDA KRİTİK ZİRVE (Bugün). Türkiye kurucusu olduğu Karadeniz İşbirliği Teşkilatının 15. yılında küs komşuları Boğaziçi’nde buluşturdu. Zirveye Erdoğan’ın Putin’le enerji pazarlığı damgasını vurdu.

KEİ’YE ENERJİ GÖLGESİ (Cumhuriyet). Rusya’nın Türkiye’yi by-pass edecek anlaşmaları İstanbul’da yapılan doruğa damgasını vurdu.

MİSAFİRLERE AYIP (Hürriyet). KEİ zirvesinde cumhurbaşkanı Sezer ile başbakan Erdoğan diplomatik teamülleri hiçe sayarak misafirler onuruna birbirlerinin verdikleri yemeğe katılmadılar.

SOFRALARI AYIRDILAR (Sabah). Karadeniz zirvesi için İstanbul’a gelen konuk liderlere verdikleri yemeklerde Sezer’le Erdoğan birbirini veto etti.

Başbakan Erdoğan KEİ zirvesi dolayısıyla ülkemize gelen liderlerle bir bir görüştü. Bu arada Yunanistan başbakanı Karamanlis’le de bir araya geldi. Çeşitli konuların ele alınıp tartışıldığı görüşmeler olumlu bir havada geçti.

Aslında bu da gösteriyor ki, uzaktan farklı yorumlar yapmak yerine bire bir görüşüp sorunları konuşmak ve müzakere etmek çözüme daha yatkın sonuçlar doğurabiliyor.

TÜRKİYE’DEKİ TERÖR BİZİ ÇOK KORKUTUYOR (Posta). Yunanistan başbakanı Karamanlis biz de terörden çok çektik. Bunun nasıl bir acı olduğunu iyi bilirim. Komşumuz Türkiye’de terör tehlikesi bizi ciddi olarak kaygılandırıyor. Tedirginiz. Türkiye’deki terörü bitirmek için dünya elele vermeli. Avrupa yolundaki Türkiye terörle başbaşa bırakılamaz.

KIBRIS’TA GERGİN POLİTİKAYA SON (Türkiye). İstanbul’da buluşan Erdoğan ile Karamanlis, birbirlerini üzmeme mutabakatına vardılar.

Geçenlerde Fransa’da cumhurbaşkanı seçilen Sarkozy’nin Türkiye karşıtı olduğu konusunda çok şeyler yazılıp çizilmişti hatırlayacaksınız. Sarkozy Türkiye’nin Avrupa birliği’ni girmesine karşı bir tvaır içinde. Bunun ilk icraatını da yerine getirdi.

Türkiye’nin müzakerelere başlaması gelen fasıllardan biri Sarkozy’nin hışmına uğradı. Ekonomik ve Parasal faslın doğrudan üyeliğe yönelik olduğunu iddia eden Sarkozy, bu aşamada bu konuda müzakere açılmasını önledi.

AB YOLUMUZA MAYIN DÖŞEDİ (Bugün). Avrupa Birliği Nicolas sarkozy’nin baskısına boyun eğdi. Coroper toplantısında Türkiye ile ekonomik ve parasal faslın müzakereye açılması gündemden çıkarıldı.

SARKOZY İLK DARBEYİ VURDU (Milliyet). Türkiye’nin AB müzakerelerinde bugün açılması öngörülen Ekonomik ve Parasal Politika başlığı Sarkozy engeline takıldı.

Dışışleri Bakanı ve AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Elazığ’daki mitingte, kendisinden beklenmeyecek bir söylemde bulunmuştu. Milliyet gazetesi de “Ayıp olmuyor mu Abdullah bey” diye manşet atmıştı. Heyecanı geçen Gül, yaptığını kendisi de doğru bulmadı ve özellikle bayanlardan özür diledi.

KADINLARDAN ÖZÜR DİLİYORUM (Milliyet). Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin tutumunu eleştirirken erkeklik kriteri koyan Gül, kullandığı kavramlar için pişman.

Seçim haberlerinin en dikkat çeken bölümü anketler. Okuyucuyu elde tutmak için gazeteler neredeyse her gün yeni bir anket haberi veriyorlar. Kamuoyunun nabzını ölçen ve bir anlamda okuyucuyu yönlendiren bu anketlerin sonuçları, nedense birbirinden çok farklı.

Normal şartlarda birkaç puanlık yanılma payı olması gerekirken, bazı anketlerde barajı aşamayan parti bir başkasında birinci parti konumunda. Barajın aşılıp aşılmaması önemli bir yer tutan bu seçimlerde, kimi anketlerde barajı aşan parti sayısı ikide kalırken, kimileri altı partili bir meclis olacağından bahsediyor.

Tarafsız olması gereken gazetelerin aşırı bir “taraf” olduğunu ortaya koyan bu anketlerin en kötü yanı, Basın’a karşı güvensizlik oluşturması.

ANKETLERDEKİ UÇURUM GÜVENİ SARSIYOR (Zaman). Seçim anketleri gazeteleri süslerken sonuçlar arasındaki uçurum dikkat çekiyor. Aynı partinin oyu için bir anketle diğeri arasındaki fark neredeyse % 50’leliri buluyor. Kimi anketlerde koalisyon hesapları yapılırken kimileri partilerin baraj endişesini çoktan giderdi.

Yaşadığımız hayatta her gün birbirinden ilginç olaylar meydana geliyor. İşte bunlardan biri. İznik gölünde boğulmak üzere olan bir çocuğu tesadüfen gören bir vatandaş kurtarıyor. Boğulanlar için çok önem arzeden suni teneffüs konusunu bilen vatandaş, küçük yavruyu adeta yeniden hayata döndürüyor.

HAYATA DÖNÜŞ (Posta). Ailesiyle pikniğe giden 2 yaşındaki Kıvanç annesi yemek hazırlarken İznik gölüne düştü. Kıvanç’ı tesadüfen farkeden bir vatandaş göle atlayıp çıkardı. İlk yardım bilen vatandaş nefes alamayan çocuğu suni teneffüsle mutlak ölümden kurtardı.

MUCİZE (Takvim). İznik gölünde kayıp biri aranırken 2 yaşındaki Kıvanç göle düştü. Dakikalarca çırpındı. Bir kahraman gördü Küçük Kıvanç’ı suni teneffüsle hayata döndürdü.

Sıcak havanın bugün yarın yurdumuzu çok fazla etkileyeceğine dair heberler birkaç günden beri basında özel bir yer buluyor. Kavurucu Afrika sıcaklarında halka yapılan tavsiyelerin başında dışarıya çıkılmaması geliyor.

Bu arada Türkiye’de ilk kez aşırı sıcaklar dolayısıyla işyerlerinde bazı vatandaşlara iki gün izin çıktı. Şimdiye kadar kar tatili görmüştük ama, sıcak tatili görmemiştik.

ENGELLİYE SICAK TATİLİ (Bugün). 40-45 dereceyle kavuracak olan ikinci sıcak dalga bugün geliyor. İstanbul, İzmir ve Bursa’da engelliler için tatil kararı alındı.

67 YILIN REKOR SICAĞI (Vatan). 1940’tan beri tutulan verilere göre en sıcak haziranı yaşıyoruz. İstanbul’da hamile ve özürlülere iki gün idari izin verildi.

Bir zamanlar çok ünlüydü Şişli Belediye Başkanı Gülay Aslıtürk. Zarif görünüşlü bir hanımefendi olarak kolayca yükselmiş ve taşradan gelip Şişli’ye Belediye başkanı olmuştu.

Daha sonra adı birçok yolsuzluğa karıştı. Birçokları böyle bir hanımefendinin böyle bir işe kalkışmış olacağına inanamadı. Bir kısmı da bu görüntünün altında bu suçları rahatça işlediğini düşündü.

Zaman çabuk geçti. Yıllar sonra artık neredeyse herkesin onun adını unuttuğu bir anda duyduk ki, Gülay hanım delil yetersizliğinden ve zaman aşımından berat etmiş.

Mesut Yılmaz da zaman aşımından yararlanarak yüce divandan ceza almadan kurtulmuştu. Şimdi de yeniden meclise girebilmek için bağımsız aday. Birkaç hafta önce olsa Gülay hanım da belki kapağı meclise atmak için gerekeni yapardı.

GEÇMİŞ OLSUN GÜLAY HANIM (Star). Eski Şişli Belediye Başkanı Gülay Çokay 5 milyon dolarlık iki zimmet ve bir irtikab davasından yıllarca yargılandı. 9 yıl sonra zaman aşımıyla kurtuldu.

9 YIL KAÇTI KURTULDU (Vatan). Şişli eski belediye başkanı Gülay Aslıtürk’ü delil yetersizliği ve zaman aşımı kurtardı.

Ticaret kolay bir iş değil. Gerçi para kazanmanın başka yolu yok ama, her ticarete atılan da başarı kazanamıyor. Halk tabiriyle birinin başarısı için ona “yürü ya kulum” denmesi gerekiyor.

Kısıtlı maaşıyla geçinmek zorunda kalan işçi ve memur kesiminden kendine güvenen pek çok kişi ticaret hayatına atılır. Kimi batar, kimi zar zor tekrar eski hayatına dönmeye çalışır, kimi de alır başını gider, tut tutabilirsen…

İşte şimdiki haber öğretmenliği bırakıp ticarette başarıyı yakalamış bir vatandaşımızla ilgili…

BAŞARI SIRASI ONDA (Bugün). Öğretmendi, maaşı geçinmeye yetmeyince istifa edip iş hayatına atıldı. Okullara sıra ve tahta üretmeye başladı. İhracata atıldı. Şimdi Irak’a bir milyon sıra gönderecek.

Diğer gazete manşetleri de şöyle:

AF KP’YE YARADI (Cumhuriyet). Vergi düzenlemelerinden 132 il ve ilçe başkanı ile bakan faydalandı.

KANDIRDIN BİZİ (Güneş). AKP’nin seçim beyannamesinde türbanla ilgili tek kelime etmemesi, kesin çözüm bulacağız vaadine inanarak bu partiyi iktidara taşıyanları çileden çıkardı.

ASKER, KUZEY IRAK’A SEYİRCİ KALAMAYIZ (Güneş). Böyle devam ederse değil diplomasi askeri çözüm de imkansız hale gelecek.

ÇOCUĞU OLMAYAN KADINI ÖLDÜREN TÖRENİZ BATSIN (Radikal). Çocuğu olmadığı için yediği dayaktan kaçtı, aşiret ölecek dedi, kocası ilkinde kıyamadı, sonra ölü bulundu. Suçu koca üstlendi. Babası ise katilin aşiret reisi olduğunu söyledi.

KÖŞK KRİZİNİ BEN ÇIKARDIM DER GİBİ (Tercüman). Başbakanın mağduru oynama ve yıpratma stratejisi kulislerin gündemi. Gönül’ü harcadı, CHP’nin Şener’e evetini dinlemedi, Gül’ü de koz yaptı.

HELİKOPTERİN SIRRI (Vatan). Geçen hafta Kuzey Irak’ta bir Türk TIR’ı durdurulmuş içinden helikopter parçaları çıkmıştı. Kimsenin dikkatini çekmeyen bu haberi takip eden Vatan çok ilginç bir iddiaya ulaştı.

DERİN BEŞLİNİN MERSİN HATIRASI (Yeni Şafak). Ölme, öldürme yemini ettirenlerle bomba yığınağından tutuklananlar görüşmüyoruz diyerek kendini kurtarmaya çalıştı. Ancak fotoğraflar ilişkiler ağının kapısını arılıyor.

Yarın yeniden birlikte olabilmek umuduyla…

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..