Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

20 Ekim '10

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

30 Yaşına Kadar mı?

Haftasonunda gazetelerin insan kaynakları eklerinde yer alan iş ilanlanlarına baktıkça içim karardı. Düşünsenize iki üniversite bitiriyorsunuz, uzun yılların vermiş olduğu bir iş tecrübeniz var. Bir süre doğum, işsizlik, şehir değişikliği, hastalık veya buna benzer nedenlerle çalışmıyorsunuz. Hayatınızı tekrar düzene soktuğunuzda, kendinize ve başkalarına faydalı olmak adına çalışmaya karar veriyorsunuz. Ama o da ne? İş ilanlarındaki yaş aralığı en büyük engel. 18-25 yada 25-30 yaş arası. Bu ne demek şimdi? Niteliklerim o işe başvurmama uygun ama durun başvuru yapamam. Neden? Çünkü ben otuz yaşını geçtim.

Bu işe başvurmak için çok geç kaldım. Bu nasıl bir düzen? Eleman aranıyor ama tecrübeli olacak. Elemandan bahsediyoruz, tekniker, teknisyen, şef, müdür yardımcısı yada müdürden bahsetmiyoruz. Peki soruyorum, insanlar nasıl istedikleri mesleğin kendilerine uygun olup olmadığını sınayacak, nasıl kendilerini farklı alanlarda yetiştirecek? Biri aracılığıyla yada mecbur olduğu için zamanında girmiş olduğu iş üzerinde mi çalışma hayatını devam ettirmek zorunda. Neden ofis sekreteri yada teknik bir eleman bankacı olamıyor. Bütün iş kollarında bir eğitim süreci var oysa. Belli bir eğitime ve sınavlara tabi tutulduktan sonra insanlar çok da rahat başka iş kollarında başarılı olabilirler. Önemli olanda bu.

İnsan kaynaklarının bu alanda devreye girmesi gerek. İlle şu ya da bu bölüm değil, gerçekten başarılı olabilecek, yaptığı işin hakkını verebilecek kişileri bulup, gerekli pozisyonlara yerleştirmek. Ha bu arada yalnış anlaşılmasın ben tamamiyle vasıfsız olanlardan bahsetmiyorum. Tabii ki belli bir eğitim düzeyine sahip, ama sadece aldığı eğitim konusunda çalışmak zorunda kalmak istemeyen insanlardan bahsediyorum. Ya düşünebiliyormusunuz, ön muhasebe elamanı ne iş yapar, bir düşünün lütfen. Bunun için mutlaka işletme, iktisat yada buna benzer bölümlerden mi mezun olmanız gerekir. Şimdi her yerde hazır programlar kullanılıyor. Bunları öğrenmek en fazla 10-15 gün alır, almaz. Ama olmaz, işveren illede konusunda en az 1 yada 2 yıl deneyimli arıyor. Benim başka bir konuda 5-10 yıllık tecrübem ve uzmanlığım onun için önemli değil. Ben onun isteği konuda tecrübeli değilim ya o işi yapamam. İşte bunun değişmesi lazım. Herkes her işi yapabilir demiyorum ama azimli, disiplinli, öğrenmeye açık ve hedefleri olan herkes iş hayatında başarılı olabilir diyorum. Bunun ne yaşı, ne tecrübesi, nede eğitimi ilk sırada olmalı. Önemli olan istemek, yürekten istemek...

Arzu ettiğiniz ve sizi mutlu edecek bir çalışma hayatını yakalamanız dileğiyle....

 
Toplam blog
: 19
: 778
Kayıt tarihi
: 14.10.10
 
 

Kitap okumak en büyük zevkim. Fotograf çekmeyi, resim yapmayı ve kültür gezilerini çok severim. S..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara