12 Mart '14
- Kategori
- Hızlı Tüketim
30 yıllık çiftçilere yapılan yanlış
25.10. 1984 Yılında 3065 Sayılı Kanun ile yürürlüğe giren Katma Değer Vergisi (kısaca K.D.V.), Türkiye'de yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergidir." Tarif şekline bakarsanız, sanki Türkiye de yaşayan herkes bu vergiyi ödeyebilir gibi bir intiba yaratılmış. Ama aslında bu vergiyi sadece bir kesim ödüyor, oda tüketici, yani mal ve hizmeti alan en son kişi olarak yorumlansa da unutulan bir istisna daha var. Bu durumu 30 yıl sonra düzenleme getirilmeye çalışılmaktadır.
Unutulan konu KDV’yi sonuç itibari ile tüketici ödemesi gerekirken vergiden muaf olan üretici ve çiftçiler de ödemektedir.
Tarım sektörü, dünyada olduğu gibi ülkemizde de; nüfusun gıda maddeleri ihtiyacını karşılaması, tarıma dayalı sanayinin hammadde kaynağı oluşturması, önemli bir kesime istihdam sağlaması ve dışa bağımlılığın önlenmesi gibi nedenlerle stratejik öneme sahiptir.
Bu gün bütün dünyayı etkisene alan küresel ısınmaya bağlı kuraklık, iklim değişiklikleri ve ekonomik krizler göz önünde alındığında zor şartlar altında yaz kış demeden alın teri döken çiftçilerimizin emeğine ne kadar muhtaç olduğumuz 30 yılın sonunda ortaya konulmuştur. 30 yılın sonun da anlaşılan bütün gıdalar soframıza çiftçimizin alın teri sonucu ulaşmaktadır. Dünyada tarıma dört elle sarılan ülkeler arasına bizim ülkemizde katılmak için sonunda ciddi adımlar atmıştır. Girdi fiyatlarındaki aşırı yükselmeler ve ithalata dayalı politikalar üretim yapmayı imkansız hale getirmiştir. Tarım sektöründe çalışan milyonlarca insanımız, bankalar tarafından kıskaca alınmış, çiftçilerimizin borçları her yıl katlanarak artmıştır. İcraların hızla arttığı tarım kesiminde problemler çığ gibi büyürken, bir çok çiftçi borcunu ödeyebilmek için traktörünü tarlasını satmak zorunda kalmıştır. Bu gün köyler boşalmış olup, köylerde üretici kalmadığı anlaşılmıştır. Türk çiftçisinin dünyanın en pahalı mazotunu ve gübresini kullandığı ve ağır girdi maliyetleri altında ezildiği ve bu nedenle üretim yapamaz duruma geldiği bir gerçektir. Çiftçi ödediği KDV’nin işletmeler gibi indirim konusu yapamamakta, vergi iadesi alamamaktadır. Ödenen KDV olduğu gibi çiftçinin üzerinde kalmaktadır. çiftçi aldığı desteklerden daha çoğunu devlete geri ödemektedir..
Çiftçinin ve üreticinin temel girdilerini ucuz alabilmesi için tarımsal üretimde kullanılan mazot, gübre, elektrik, ilaç , tohum, fide ve yemdeki KDV mutlaka kaldırılması ön görülmektedir.
Yasa teklifi yürürlüğe girerse ülkemizde başarılara atılacak olan imzalar aşikardır.