Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '10

 
Kategori
Fotoğraf
 

5 boyutlu fotoğraf

Fotoğraf fiziksel olarak 2 boyutludur ama biz onu 3 boyutlu olarak algılarız ve bu aslında algısal / zihinsel bir yanılsamadır.

3 boyutluluk, mekansal, renksel ve zamansal olarak farklı biçimlerde elde edilebilir.

Holografik fotoğraf, dar bir bakış açısında görüntüyü 3 boyutlu algılamamızı sağlar.

Aşağı yukarı fotoğrafın icadından beridir kullanılan stereoskop, özel bir gözlükle veya çok yakından bakınca, 3 boyutlu algılanır, çünkü fotoğraflar birbirinden 2 göz kadar uzakta yer alan 2 mercekle çekilmiştir.

3 boyutluluk, yalnızca renk efekti ile de sağlanabilmiştir. Bunun için de, 2 gözü farklı 2 renkte olan 1 gözlük kullanılmıştır.

Bahsedeceğimiz 3 boyutlu fotoğraf biraz daha farklı:

Bir insan düşünün 100 yıl yaşamış olsun.

Bu insanın her yıl fotoğrafı alınırsa 100 karelik, her gün fotoğrafı alınırsa 36.525 karelik bir film olur. Fotoğrafı 2 boyutlu sayarsak, bu 3 boyutlu bir fotoğraf olur.

Çizgifilmlerde izlenmiştir, bir görüntü bir başka görüntüye dönüşür. Bir portreyi de, başka bir portreye dönüştüren, görsel bilgisayar programları elimizde mevcut.

Elimizde 100 tane veya 36.525 tane, aynı yaşta insanın fotoğrafı olsa, bu görsel programlar herhangi birini bir diğerine çevirebilir.

Konuyu genişletelim (kafa karışmasın diye, küçük sayıyı seçtik):

Elimizde 100 x 100 = 10.000 tane kare (yapay / sanal veya doğal olarak çekilmiş) fotoğraf var. Bunlar; (1-1, 1-2, ... 1-100; 2-1, 2-2, ... , 2-100; ... ; 100-1, 100-2, ... 100-100) olarak (matriks değil) matris biçiminde dizilebilir.

Ayrıca bu dizi; (1-1, 2-2, ..., 100-100) biçiminde veya (1-100, 2-99, ... , 100-1) biçiminde çaprazlamalar da alınabilir ve bunların hepsi de yine birer 3’er boyutlu fotoğraflar olacaktır.

Şimdi asıl tek fotoğrafı 3 boyutlu, bir insanın tüm biyografisini 4 boyutlu 1 fotoğraf (veya bir sinema filmi) kabul edersek, tüm bu matrisler 4 boyutlu fotoğraflar kümesinin tümeli (tamamı), 5 boyutlu 1 fotoğraf oluşturacaktır.

Böyle bir şey yapıldı mı?

Parçalar halinde evet ama tümüyle yapıldığını henüz görmedim.

Böyle bir fotoğraf ne işe yarar?

Hepsi biraraya henüz getirilmedi ama en az 100 yıldır Dünya’nın tüm halklarından fotoğraflar alınıyor. (Bunların bir bölümü, o zamanlar daha ucuz bir yeniden-üretim biçimi olan baskı gravür olarak saklanmış ama onlardan örnek gördüğüm için biliyorum, hepsi de fotoğraf denli açıkseçik ayrıntıda görsel bilgi içeriyor.) Bunlardan 5 boyutlu gerçek fotoğraf dizileri veya sanal fotoğraf tasarımları yapılabilir.

Örnekleyelim:

Ben; Tatar, Türkmen (Türkmenistanlı değil, Yörük de değil, Eşmeli Türkmen) ve Afrikalı (Etiyopya-Sudan arasında yaşayan bir halk, onlara benziyorum çünkü) meleziyim. Baba soyumda, 10-20 arasında (2 halamın bazı evlilikleri kayıtlı değil ve bazı yeğenlerimi hiç bilmiyorum) torun var ve bunlarda bu çeşitlemeleri (Anneden gelme Türkmen olanı hariç) görebiliyorum. Örneğin, büyük erkek kardeşimde zencilik tipolojisi hiç yoktur, genetik zar onu ıskalamış. Anne tarafım ise, akraba (kardeş çocuğu) evliliği olduğu için, araya karbon kağıdı konmuşçasına birbirine benzeyen (annem dahil) 5 kızkardeş sözkonusu.

İşet, o fotoğraflardan ve gravürlerden bu tipolojilerin birbirine dönüşüm (transformasyon, yani aslında tam karşılık olarak ‘başkalaşım’ ama geometrik olanı ki ona da ‘dönüşüm’ deniyor) matrisleri oluşturulabilir. Bu matrisler 5 boyutlu fotoğraflar / gravürler olacaktır. Bu sonuçların her biri, antropolojik görsel bir ansiklopedinin yalnızca 1 sayfası / konusu olacaktır.

Bu işlemin canlılara uygulandığını, ‘biyotopoloji’ denilen, biyoloji ve geometri melezi olan çokdisiplininin var olduğunu, evrimle ilgili televizyon dizilerinden onyılardır biliyorum.

Tüm bunlar, tümevarımsal akıl yürütme.

Tümdengelim kullanırsak, o 5 boyutlu nesneyi, gayet somut bir cisim olarak, hiçbir önaçıklama yapmadan, sizlere pat diye sunabilirim. Ondan sonra, anlaması size kalmış olur.

Dipnot: Tüm sözünü ettiğim işlemler için, sizlere internetten birçok bağlantı aktarabilirdim ama bunu yapmayacağım. Sizleri doyurmayı değil, sizlere balık tutmayı öğretmeyi yeğlerim.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..