Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

5 Nisan Perşembe

5 Nisan Perşembe
 

PATRONİÇE YOKLAMADA (Akşam)

Haber : İpsala’dan Yunanistan’a geçmek isterken polisin uyarısıyla geri dönen CNR Fuarcılık’ın patroniçesi Ceyda Erem’e yurtdışına çıkış yasağı getirildi. Erem, bugünden itibaren günde iki kere Kavacık Karakolu’na gidip imza vererek, “Kaçmadım, buradayım” diyecek.

Yorum : Olması gereken de buydu.

HAK YÜRÜYÜŞÜNE REKOR CEZA (Birgün)

Haber : Darbeciler ve darbe plancıları için dava bile açılmazken, demokratik yoldan tepkilerini dile getirmek için Ankara'da biraraya gelen bazı sendika yöneticileri 1 yıl 3 ay hapis cezası ile 407'şer YTL para cezasına çarptırıldılar.

Yorum : Yasaların yorumlanmasında bazen böyle farklılıklar olabiliyor. Ancak burada sözü edilen darbeciler ve darbe plancıları asker olduğu için sivil nahkemeler bu işle ilgilenmiyorlar. İlgilenirlerse de başlarına gelmedik kalmıyor.

DOKUNULMAZ AKP (Cumhuriyet)

Haber : Erdoğan ve altı bakanın da yer aldığı 82 AKP’li milletvekili hakkında 109 dokunulmazlık dosyası bulunuyor.

Yorum : Dokunulmazlık sorunu çözüm beklemeye devam ediyor.

DAR GELİRLİYE KONUT REKORU (Bugün)

Haber : Hükümet, “5 yılda 250 bin konut” hedefini 8 ay öncesinden yakaladı. TOKİ aracılığı ile son 4.5 yılda hiç geliri olmayanlarla, dar ve orta gelirli 193 bin 862 vatandaş ilk kez konut sahibi oldu.

Yorum : Konut meselesi, bir taraftan yerleşim planlaması, bir tarafta gecekonduyu önleme, bir tarafta şehircilik, bir tarafta büyük şehirlere göç, bir tarafta dağlıklı barınma konusu, bir tarafta inşaat sektöründe hareket, bir tarafta işsizliğe çözüm anlamında o kadar komplike bir konu ki, üzerinde çok önemle durulması gerekiyor.

AKP ikinci dönem seçimi kazanıp bu konuya ciddi olarak asılırsa, Türkiye’nin çehresi gerçekten değişir. Bu kadar zor şartlar arsında hedefe 8 ay önce ulaşılması müthiş bir başarı. Hükümet iyi şeyler de yapabiiyo demek ki…

AKP’NİN 2 KÂBUSU (Güneş)

Haber : 78 devlet ve özel üniversite rektörü bugün YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç başkanlığında 'Rektörler Komitesi'nde biraraya gelecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ele alınacağı Komite toplantısından AKP'ye karşı 'Muhtıra gibi' bir açıklama çıkması bekleniyor.

'Köşke ancak cumhuriyetin temel değerlerini hazmetmiş biri oturabilir' görüşündeki sivil toplum örgütlerinin 14 Nisan'da düzenleyeceği mitinge ilgi çığ gibi büyüyor. Erdoğan'a 'Bu iş şirazesinden çıktı' dedirtecek kadar kızdıran mitinge yüzbinlerin katılması bekleniyor.

Yorum : Rektörlerin cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir konuda görüş bildirmesi çok doğal ve de güzel. Ancak bunu siyasi bir şova dönüştürüp karşıt bir tavır takınması doğal değil. Bilim kuruluşlarının davranışı böyle olmamalı. Hele hele öğrencileri mitinge teşvik etmek gibi bir eyleme hiç girişmemeliler. Bizdeki protesto gösterileri maalesef amacını aşan sonuçlar ortaya çıkarabildiği için AKP’nin tedirgin olması doğal. Çünkü burada doğrusan AKP’ye yönelik bir tepki var.

SİİRTLİ BAŞKAN EUROYA GEÇTİ (Hürriyet)

Haber : Aman Yatırım Bankası’ndan 21 milyon euro kredi alan Siirt Belediyesi içme suyu ücretlerinin euro üzerinden ödenmesine karar verdi. Siirtliler euro artınca faturalarımız kabaracak, maaşlar da euro üzerinden olsun deyip tepki gösterdiler.

Yorum : Başkan aldığı krediyi ödeyebilmek için böyle bir yol seçmiş. Yapacağı şey euroya göre gerektiğinde zam yapmak. Yoksa yasal olarak belediyelerin böyle bir yetkisi yok sanıyorum..

UTANMIYOR MUSUNUZ? (Milli Gazete)

Haber : AKP iktidarından din eğitiminin önündeki yasakları kaldırması beklenirken Kur’an kursunu yerle bir ediyor.

Yorum : Dünkü haberin devamından Milli Gazete yine hükümete çatacak bir konu çıkarmış.

KUZEY IRAK’TA TÜRK DAMGASI (Milliyet)

Haber : Türk firmaları Kürt bölgesini yeniden inşa ediyor. Uydu kentlerden üniversitelere, havaalanlarından köprülere, Barzani’nin sarayına kadar her yerde Türk damgası var.

Yorum : Ticaretin dini imanı milliyeti olmadığı bilinir. İşte bu da uygulaması…

ZORLA ÖZÜR (Posta)

Haber : Amsterdam üniversitesinde okuyan Kıvanç Sağır sözde Kürdistan haritası üzerinde ders veren öğretim görevlisine itiraz etti. Okul yönetimi Kıvanca hocadan özür dilemezsen seni okuldan atarız, dedi. Türk Dışişlerinden yardım göremeyen Kıvanç özür dilemek zorunda kaldı. Kıvanç, özür dilemeseydim beni altından kalkamayacağım bir maddi yükümlülük altına sokacaklardı, dedi.

Yorum : Bu harita işini biz hala çözemedik. Bu işi “sözde” diyerek halledemeyiz. Neticede gücü elinde bulunduran kudret, haritayı böyle çizmiş. Eninde sonunda bu olacak. Kıvanç kardeşimiz heyecana kapılmış ama, bu işlerin düzelmesi için heyecan sökmüyor.

KÖŞK İÇİN SİVİL TOPLUM MESAİSİ (Radikal)

Haber : Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ilk olarak bugün Türk-İş Başkanı Kılıç'la görüşecek. Kılıç: "Tüm toplumu kucaklayan, gerginlik yaratmayan, Cumhuriyet'in temel niteliklerine gönülden bağlı birini istiyoruz." Derken diğer kurulaşların görüşleri de şöyle :

MÜSİAD Başkanı Bolat: "Seçim, bölünme-istikrarsızlık kaynağı haline getirilmemeli."
Hak-İş Başkanı Uslu: "İsim tartışılır ama 'Bu Meclis seçemez' görüşü hatalı, rejim sorunu haline getirilmesinden rahatsızız." TÜSİAD Başkanı Yalçındağ: "Aslolan istikrar. Cumhurbaşkanı uzlaştırıcı biri olmalı."
Memur-Sen lideri Aksu: "Erdoğan çıkarsa kabullenilsin."

Yorum : Erdoğan adım adım köşke doğru ilerliyor. Bu onun en doğal hakkı. Olmaması için hiçbir sebep yok. Olması için yasal bir engel de yok. Yine de bu tür görüşmelerde bulunması takdir edilecek bir durum.

KABİL’DEN BURKALI FİRAR (Sabah)

Haber : Pasaportuna el konulduğu için 4 aydır Afganistanda tutsak olan kadın mimar ABDliler’in yardımıyla burka giyerek kaçmayı başardı.

Yorum : En doğrusunu yapmış.

HAKİM ADALETİ AİHMDE BULDU (Star)

Haber : 1992 yılında Hakim Akay’ın aracı polis tarafından durduruldu. Polis alkol muayenesi yapmadan ceza kesti. Hastaneden alkolsuz raporu alan Akay mahkemeye koştu. 7, 5 yıl uğraştı sonuç alamadı. Zaman aşımından dava düştü. O da AİHM’ya başvurdu davayı kazandı tazminatı aldı.

Yorum : Bir hakimin hakkını savunması kadar doğal bir şey olamaz.

EN BÜYÜK ACI (Takvim)

Haber : Er ailesinin tek çocuğu, son umuduydu Muhammed. 'Çok basit' denilen bir geniz eti ameliyatı oldu, komaya girdi. Doktoru, "Cips yediği için öldü" dedi.

Yorum :. Bu kadar çok sayıdaki Tıbbi vakadan bazen böyle olumsuzluklar da yansıyabiliyor. Çok acı bir durum. Doktorların yanlış müdahalesi söz konusuysa mahkemeye verilebiir. Gerçi hiçbir şey o yavruyu geri getirmez ama burada maç herkesin sorumluluğunu bilmesi, görevini layıkıyla yapması, ihmali varsa da cezasını çekmesi ve başka olayların tekrarına engel olunmasıdır. Bir kaza olarak da yorumlanabilir.

KKTC’YE KUVEYT JESTİ (Türkiye)

Haber : Ankara’ya gelen Kuveyt Başbakanı El Sabah ile Başbakan Erdoğan arasında 1 saat 45 dakika süren zirvede KKTC’nin tanınmasına yönelik bir adım daha atıldı. Erdoğan, “Şimdi bir müjdeyi Sayın El Sabah açıklayacak” diyerek sözü Kuveyt Başbakanı’na verdi.

El Sabah da, ilk olarak ülkesinin Kuzey Kıbrıs’ta ticari ofisler açarak resmi ilişki kuracaklarını açıkladı. KKTC ile transit geçişlerin de başlatılacağını ifade eden El Sabah, Kuzey Kıbrıs ürünlerinin ülkesinde satılmaya başlanacağını da müjdeledi.

Yorum : Şimdiye kadar bu konuda benzer gelişmelerin olmasını sağlayamadık. Sadece kendi aramızda bir devletten söz ettik durduk. Bizden başka kimsenin haberi olmadı. Gelişmeyi ancak bu şekilde sağlayabiliriz.

ARKALARINDA CHP VAR (Vakit)

Haber : Kod Adı Sarıkız olan 2003-2004 yılındaki darbe girişiminde adı geçen em.org. Şener Eruygur’un başkanı olduğu ADD’nin düzenlediği cuntacı mitingin asıl organizatörünün CHP olduğu ifade edildi.

Yorum : Doğru olabilir ama bu bir şey değiştirmez. Üstelik keşke böyle olsa. CHP neticede bir siyasi partidir böyle siyasi bir girişim de onun işidir. Üniversitelerin ve Rektörlerin değil.

CİNERİ GÖTÜRE GİZLİ ANLAŞMA (Vatan)

Haber : “Her ne kadar Merkez Şirketleri’nin tamamının sahibi Turgay Ciner’e ait Park Enerji Yatırım Holding Anonim Şirketi ve Park gurubuna mensup Fercan Aykutlu, Veli Ozan, Naci Övünç olarak görülmekte ise de; gerçekte işbu protokolde açıkça belirtildiği üzere söz konusu şirketlerin hisse ve yönetim yapısı Turgay Ciner gurubu ve Dinç Bilgin gurubu arasında %50’şer oranında olmak üzere “eşit hisse, eşit yönetim hakkı” şeklindedir. Bir diğer deyişle söz konusu şirketlerin %50 oranında sahibi Turgay Ciner gurubu, %50 oranında sahibi Dinç Bilgin gurubudur. Dinç Bilgin hakkındaki ihtiyati tedbir kararı ve benzer idari ve yargısal engeller kalktığı takdirde ve/veya Dinç Bilgin’in talebiyle söz konusu şirketlerdeki %50 oranındaki hisseler Turgay Ciner tarafından Dinç Bilgin’e ve/veya Önay Şevket Bilgin’e veya mutabakatın temin edileceği 3 ncü şahıslara devredilecek veya devredilmeleri sağlanacaktır. Bu anlamda işbu sözleşme inanç sözleşmesi hükümlerini haizdir”

Yorum : Bilgin’le Ciner arasındaki muvazaalı anlaşmanın bir maddesi böyle. Vatan gazetesi bu belgeyi yayınlayarak bir gerçeği açığa çıkarmış.

ASIL GÖREV HÜKÜMETTE (Yeni Asya)

Haber : Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş günlük iddialarıyla ilgili olarak savcıların harekete geçmemesini eleştiren başbakanın sözlerini değerlendirirken, bu sözleri şimdi söylemenin hiç anlamı yok. Erdoğan Şemdinli savcısına sahip çıksaydı Türkiye daha farklı noktada olurdu.

Başbakanın dedikleri doğru ama fırsat kaçtı. Adalet Bakanı da böyle zamanlarda ortada yok. dedi.

Yorum : Çok doğru bir değerlendirme.Böyle bir soruşturmayıaçan savcınınbaşına ne geleceği belli olmaz. Başbakan da onları koruyamadığına göre, kimse kendini ateşe atmak istemez.

O KİRLİ LOGOLARLA BERABER YÜRÜMEM (Yeni Şafak)

Haber : Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e atfedilen günlüklerde 2004'de darbe planları yaptığı belirtilen eski Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur'un önderliğindeki Atatürkçü Düşünce Derneği'nin, "ulusalcı" olarak bilinen bazı sivil toplum örgütleri üzerinde 14 Nisan'daki mitinge katılmaları için baskı kurduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta söz konusu mitinge katılmayacağı yönünde bir açıklama yapan Kuvvai Milliye Derneği de baskı ve tehditlerden nasibini aldı. Üyeleri arasında çok sayıda emekli asker bulunan Kuvvai Milliye Derneği Genel Başkanı Bekir Öztürk, mitinge katılmama ve destek vermeme tavrını ne pahasına olursa olsun sürdürdüklerini belirterek, "14 Nisan'daki mitingte yokuz ve bu mitingi desteklemiyoruz. Herkesin kendi logosu ve afişleriyle katılacağı hiçbir organizasyonda, logomuzu kirli olduğundan emin olduğumuz logolarla yan yana getirmeyeceğiz" dedi.

Öztürk, 14 Nisan mitingi tertipçileri arasında Mason ve Lions kuruluşlarıyla dış bağlantılı bazı vakıf ve derneklerin bulunduğunu PKK lideri Abdullah Öcalan'ın fikirlerini benimsemiş bir kuruluşun dahi mitinge gelme yolunun açık tutulduğunu, bu durumun kendileri için kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum : Miting düzenlemek ve düzenlenen mitinge katılmak kadar katılmamak de herkesin doğal hakkı. Bu konuda baskı uygulanması kabul edilebilir bir tavır değildir.

YÖKE GÖRE ÖĞRENCİLERİ MİTİNGE TEŞVİK, MESLEKTEN ATILM A SEBEBİ (Zaman)

Haber : Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun, miting için sınav erteleyen İnönü Üniversitesi'nin suç işlediğini açıkladı. Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 11. maddesi, öğrencileri eyleme teşvik edenlerin devlet memurluğundan atılmasını öngörüyor.

Yorum : Akıl ve mantığın öngördüğü durum budur. Yönetmelik hazırlanırken bunu düşünenler, şimdi kendi yazdıklarına ters düşecek hareketleri yapmaktan çekinmiyorlar. Siyasallaşmanın bu boyutta mantığın önüne geçmesi iyiye işaret değil.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..