Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '12

 
Kategori
Turizm
 

5 yıldızlı oteller niçin batmıyor ve gelişen Rus turizmi

5 yıldızlı oteller niçin batmıyor ve gelişen Rus turizmi
 

Ülkemizde turizm çok gelişti.

Özellikle son yıllarda Rus turist sayısı hızla artmaya devam ediyor.

Vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasından sonra ülkemizden Rusya’ya çoğunlukla erkek vatandaşlarımız turistik ziyaretlerde (!) bulunurken, Rusya’dan da çoğunlukla bayanlar olmak üzere yoğun olarak gidiş ve gelişler oluyor.

Türkiye’den çoğunlukla Rusya, Belarus, Beyaz Rusya ve Ukrayna gibi ülkelere yoğun ve etkili iş (!) seyahatleri, bayi ziyaretleri ve ikili görüşmeler ve görüş alış-verişi (!) yapılırken; Rusya’dan da yoğun bir şekilde ülkemize üniversite mezunu, eğitimli kadınlar turistik ziyaret yapıyorlar.

Rusya’ya iş için giden Türk yiğitleri Asya’nın bozkırlarını poker masasında Rus votkası içerek fethediyorlar.

Rusya’dan gelenler çoğunlukla turist olarak gelip 5 yılı ülke içinde doldurup, Türk bir koca bulup sıcak bir iklimde hayatlarını sürdürmeyi amaçlıyorlar.

Gelelim asıl konuya.

Türkiye’de her yıl binlerce otel yapılıyor ya da binlerce otel el değiştiriyor.

İşte el değiştire ya da batmak üzere olan oteller nasıl karlı duruma getiriliyor.

Sistem son derece basit. Özellikle de Rus turistlerin geldiği otellerde işler daha kolay yürütülüyor.

Sistemde;

1. Otellerde açık büfe sistemi devam ediyor. Bu sistem başlangıçta maliyetli bir sitem gibi gözükse de artık değil. 5 yıldızlı bir otelin aşçısı öyle bir menü hazırlamak zorunda ki bir otele bir ay boyunca gelen müşterilerin yeme ve içme masrafları (yabancı içkiler dahil) toplamını otelde kalan misafir sayısına böldüğünde 3 ya da 5’yu geçememek zorunda. Aksi takdirde otel kardan büyük zarar ediyor. O yüzden ülkemizdeki oteller yerli turist istemiyor, çünkü yerli turist maliyeti yükseltebiliyor ve otelin her aktivitesini kullanmak için zorluyor.

İkinci olarak otelde çalışanlar özel seçiliyor. Otel çalışlarının genelde düşük bir maaşla çalışmaları gerekiyor ve Rusça başta olmak üzere yabancı bir dil bilmeleri gerekiyor. Türkiye’de birçok kişinin Rusça bilgisi 2-3 kelimeyi geçmiyor. Oteller bu duruma pratik bir çözüm bulmuşlar. Tüm dünyada faaliyet gösteren, hatta Türkçe olimpiyatları bile düzenleyen yapı içinden Türkçe öğreten okullardan mezun olan öğrenciler iş hayatlarına bu okullarda devam ediyorlar. Rusya’da bu tip okuldan mezun olmuş, çat pat Türkçe bilen aynı zamanda ana dili Rusça olan insanlar Türkiye’ye ve özellikle Antalya’ya gelip bu tip otellerde karın tokluğuna çalışıyorlar. Böylelikle otelin her yerinde bu tip insanlar çalıştırdığında Rusça bilen rehber derdin yok. Çat pat ya da müşterinin (az sayıdaki gurbetçi Türk’ün derdini) derdini dinleyecek kadar Türkçe biliyorlar ama ana dilleri Rusça olduğu ve gelenler de Rus turist olduğu için sistem muhteşem bir şekilde işliyor. Oteller para basıyor yeni otel alıyor ve diğer ülkelerde yeni şubeler ya da yeni oteller satın alıyorlar. Çünkü o otellerde çalıştırabilecekleri personel dünyanın istenilen bir ülkesinden istenildiği zaman ihtiyaç olan yabancı dili (Arapça, Rusça, Almanca, İngilizce, Fransızca, Çince vb.) ana dili olarak konuşuyor ayrıca Türk okullarında yetiştikleri için Türkçe’yi de konuşuyorlar.

 
Toplam blog
: 537
: 1884
Kayıt tarihi
: 10.06.10
 
 

Gündemi ve olayları yakından takip etmeye çalışıyorum. Sinema, kitaplar, spor, doğa, siyaset, miz..