Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '12

 
Kategori
Kitap
 

60 Yıllık Serüven

60 Yıllık Serüven
 

Ünal Şöhret Dirlik


Yazımızın bu köşesinde Fethiyeli eğitimci yazar ve şair Ünal Şöhrek Dirlik vardır. Ünal Şöhret Dirlk'i tanımayan var mı? Araştırmayı ve yazmayı seven, üretken çalışkan bir öğretmendir Ü.Şöhret Dirlik. Bugüne kadar 26 kitabı yayımlanmıştır. Eserleri  ve kişiliği konusunda Üniversitelerde bitirme tezleri hazırlanmıştır. Ayrıca özellikle araştırma ve fokllor konusunda bir uzman olup bugüne değin birçok değerli ödüller de almıştır.

Sanat ve kültür bakımından emekli olmasına rağmen hala görevini öğretmeye devam ediyor. Geçenlerde hazırladığı iki kitabını Denizli'de sanatçı dostlarına armağan etti. Bunlardan biri Dr.Tahir Kutsi Makal hakkında gazeteci Mithat Makal ile birlikte hazırladığı Dr. Tahit Kutsi Makal ve Eserleri, ikincisi Sanat ve edebiyatta bugüne kadar hakkında yazılanlardı  "SANAT'TA 60.YIL "Dost Şiirleri ) adı altında yine Denizli'de Oğuz Ofset Matbaasında basıvermiştir. 

Bu da şairlere karşı bir vefa borcu idi. 16.Haziran 2012 de Denizli Dr. Tahir  Kutsi Makal'ın anma töreninde bu kitapları törene katılanlara imzalı olarak armağan etti. 2012'de Denizli'de basımı yapılan 44 sayfalık kitapta şu şairler Ünal Şöhret DİRLİK için şiirler yazmışlardır: Bunlardan bazılarını hemen yazıyorum: 

Feyzi Halıcı,Mustafa Enhoş, Ali Ziya Erzincanlı,Süleyman Oktay,  Abdülkadir Güler, Taysel Mazen, İsmail Kara , Yücel İpek, Ali Abdülkerimoğlu, Mustafa Demirci,  Oğuz Mumcu, İsa Kayacan, Muhsin Durucan, Birdal CanTüfekçi, Ümmü Gülsüm Çelik, Recai Şahin, Celal  Yargıcı, Hüseylin Tamer, Mithat Makal, Mustafa Aydın, Adem Güngör, Ali Gözütok, Sadık Dağdeviren, Kazım Poyraz, Cengizhan Aksoy, Ali Fuat Ulutürk, Nurettin Göztepe, Mustafa Kaşıkçı ve Ali Erdemli  gibi şairler  Ünal Şöhret Dirlik'e şiirler yazıp armağan etmişlerdir. O da sağolsun bir vefa borcu olarak bunları bir köşeye atmamıştır ve bir kitapçık halinde yayınlayıp onu unutmayan  doslarına armağan etmiştir.

Şimdi eserleriyle uzun yıllar kültür dünyamızda önemli bir yer tutan Fethiyeli araştırmacı yazar şair Ünal Şöhret Dirlik'in kendini anlatan sanat ve kültür evrenindeki 60 yıllık sevrüvenini yazıp bana göndermişlerdir. Ben de bunu sizlerle burada paylaşmak istiyor ve sevgili Ünal Şöhret Dirlik'e daha nice başarı ve sağlık dolu yıllar diliyorum. Şimdi sözü Eğitimci yazar Ünal Şöhret Dirlik'e bırakıyorum:  

60 YILLIK SERÜVENİ

 Yıl 1952. Aksu Köy Enstitüsü ikinci sınıftayım. Okulumuzun  “Duvar Gazetesi”ne yazdığım bazı şiirlerim arasından Kore ile ilgili şiirimle anama yazdığım bir şiirimi seçtim. Çizgili dosya kâğıdına özenle yazdım. Cumartesi öğleden sonra izinli olarak Antalya’ya gittim. Doğruca Şelâle Gazetesi’ne vardım. Orada masanın başında şişmanca, ama güleç yüzlü birisi oturuyordu. (Sadri Tunca) Kapıdan selamladım, gir işareti yaptı. Girdim ve şiirlerimi uzattım, dikkatle okuduktan sonra ön taraftaki boş sandalyeyi göstererek oturmamı işaret etti. Oturduktan sonra bana:

“Şiirlerini yayınlayacağım. Ancak ben senin hikayeler yazmanı istiyorum” dedi. Ayrıca nereli olduğumu, ders kitaplarının dışında kitap okuyup okumadığımı sordu. Sonra ayrıldım. Ama matbaaya girerken duyduğum sıkıntı ve heyecan yerini güzel duygulara bırakmıştı. Sadri Tunca’nın güler yüzünü hiç unutmadım. Allah rahmet eylesin.

Pazartesi günü,  yüksek sınıflarda (*) Eskişehir’li bir ağabey vardı, güzel şiirler yazardı. Okulun duvar gazetesinde de beraber yazılar yazardık.. O Antalya’ya gitmiş, akşam mütalaasından önce sınıfımıza gelerek “o günün Şelale gazetesini bırakmış benim için. Gazete elden ele her sırayı dolaştı, son mütalaada da beni buldu. Kimi tebrik etti, kimi “yağmur yağdı…”diye şaka yaptı. Ama çoğu sevindi, benim şiirimin bir gazetede yayınlanmasına. Ondan sonra adım şaire çıktı.

Daha sonra birkaç şiirim daha yayınlandı Şelale’de. İşte benim kültür sanat yaşamım, o gün; rahmetle andığım Sadri Bey’in odasındaki çalışma masasının önünde, Sadri Bey’in güler yüzüyle başladı. Sonra gazeteler, dergiler, kitaplar derken yazdığım kitap sayısı 25’i buluverdi. Ödüllerim her yıl biraz daha çoğaldı.

Bu arada şair dostlarımın benim için yazdıkları şiirlerin ve küçük şiirlerin de (mani) sayısı hayli çoğalmıştı. 2012’den 1952 çıkardığımız zaman 60’ı buluyoruz. İşte 2012 benim 60. Sanat yılım. Ne de çabuk geldi. FETAV’ın öncülüğünde 50. Sanat Yılımı ne güzel kutlamıştık. Bu yıllar bir şeyler alıp alıp gidiyor, en azından yaşımızı yükseltiyor. İşte arkadaşlarımın şiirleri imdada yetişti, 60.Yıl şiir kitabı oldu. O güzel dizeleri yazıp bana bulduran tüm dostlarıma teşekkür ediyorum, sevgilerimi ve selamlarımı gönderiyorum. Ölenlere Allah rahmet eylesin.

 (*): 16 Haziran günü Denizli’de Oğuz Ofset Tesislerinde; Anılarda Tahir Kutsi Makal ve 60. Yılda Benim İçin Yazılmış Şiirler” kitaplarım tanıtılacak. Benim İçin Yazılmış Şiirler, 44 sayfa, I. Hamur, karton kapak. Anılarda Tahir Kutsi Makal isimli kitabım da,198 sayfa. O gün Denizli’de her iki kitabın tanıtımı yapılacak. Kitapta yazıları bulunan dostlar gelecek. Tahir Kutsi Makal’la anılar dile getirilecek.

Sanatta 60.Yıl /  Ünal Şöhret Dirlik.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..