Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '12

 
Kategori
Kitap
 

Konuk yazar: Hayrettin İvgin Yazıyor

Konuk yazar: Hayrettin İvgin Yazıyor
 

Hayatı ve Eserleriyle Umurlu'dan M.Kemal Yılmaz 2.baskı 2012.


ABDÜLKADİR GÜLER VE İKİ ESER

Hayrettin İVGİN

Şair dostum emekli eğitimci Abdülkadir Güler’den iki kitap geldi. Birini kendisi kaleme almış, diğeri ise onunla ilgili yapılan yayımlanmış bir tez.

Bu iki kitap ile ilgili düşüncelerimi kısaca belirtmek istiyorum.

A) Hayatı ve Eserleriyle Umurlu’dan M. Kemal Yılmaz

Abdülkadir Güler’in hazırladığı bu kitap 2 baskı yapmış. Benim yaşımda bulunan bir eğitimci, M. Kemal Yılmaz’ı çok iyi tanır. Çünkü sayın Yılmaz, MEB’de Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Talim ve Terbiye Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuş, Aydın ilinden iki dönem milletvekili seçilmiş, Avrupa Ekonomik Topluluğu Türkiye Karma Parlamento Komisyonu üyeliği yapmış bir eğitimci ve Türk aydınıdır. MEB’nın bir öğretmen olarak her kademesinde ve her dereceli okullarda öğretmenlik, idarecilik yapmıştır. Fransızca öğretmenliğinin yanında çok iyi İngilizce bilen M. Kemal Yılmaz, MEB’nın yurt dışı görevlerinde, müfettişliklerde de bulunmuştur. 1950 yılından itibaren aktif olarak öğretmen örgütlerinin içinde yer almıştır. İyi bir şairdir, iyi bir eğitim yazarı, iyi bir araştırmacıdır. Pek çok kültür ve sanat dergilerinde yüzlerce şiiri ve yazıları yayımlanmıştır. Yayımlanmış şiir kitapları ve anılarını içeren araştırma kitapları bulunmaktadır.

İşte böyle değerli bir büyüğümüzle ilgili anı kitabını Abdülkadir Güler derlemiş, toparlamıştır. Kitapta, sayın Yılmaz gibi değerli eğitimci ağabeyimiz Mehmet Aydın’ın bir Ön Söz’ü bulunuyor. Mustafa Kemal Yılmaz büyüğümüzü, benimle, Şair-Yazar Mehmet Aydın ağabeyimiz tanıştırmıştı. Yıllar önce Mehmet Aydın ağabeyimizin davetiyle memleketi Afyonkarahisar’ın Bayat ilçesinde yapılan bir sempozyuma katılmıştık. Benim Bayat ile ilgili bir tebliğim vardı. Sayın M. Kemal Yılmaz büyüğümüz de aynı sempozyuma davetli idi. İşte bu etkinlik içerisinde birbirimizi tanıdık ve sevdik. Yani Mehmet Aydın ağabeyimiz, tanışmamıza vesile oldu.

Bu anı kitabı, 8 bölümden oluşmaktadır. M. Kemal Yılmaz’ın bazı şiirleri, onun şiir konusundaki düşünceleri, ona yazılan mektuplar, eserlerinin toplu halde kısa kısa konu açıklamaları, hakkında yazılan kimi yazılar, onun için yazılan şiirler, öğretmenlik ve milletvekilliği anıları, biyografisi, fotoğrafları, bazı belgeler bu kitapta yer alıyor.

1921 yılında Aydın ili Koçarlı’nın Çinçin köyünde doğan ve bugün 91 yaşında aksakal bir büyüğümüz olan M. Kemal Yılmaz’a uzun ve sağlıklı bir ömür diliyoruz. 400 sayfalık13,5 x 19,5 ebadındaki kitabı derleyerek, düzenleyerek yayımlayan değerli eğitimci kardeşim Abdülkadir Güler’i tebrik ediyorum.

 
B) Abdülkadir Güler’in Eserlerinde Halk Bilimi Unsurları
 

Bu adla yayımlanan kitap, Merve Nur Usluer tarafından hazırlanmış olup 16 x 24 cm ebadında ve 120 sayfadır, 2010 yılında Söke’de basılmıştır.

Kitap; Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde Doç. Dr. Bayram Durbilmez’in tez danışmanlığında hazırlanmış ve mezuniyet tezi olarak kabul edilmiştir.

Abdülkadir Güler MEB’nın çeşitli okullarında öğretmenlik, idarecilik yapmış, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı ve Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur.

Kitap haline getirilmiş olan bu tez, üç bölümdür. Birinci bölümde Abdülkadir Güler’in hayatı, görevleri, aldığı ödüller, katıldığı bilimsel toplantılar, hakkında yazılan yazılar, eserleri, yazılarının yer aldığı yayın organları yer almaktadır.

İkinci bölümde Abdülkadir Güler’in eserlerinde halk bilimi unsurları konusuyla ilgili giriş yer almaktadır. Bu bölümde, şair olarak nasıl mahlas aldığı da açıklanıyor. Mahlası Âşık Geylanî’dir.

Üçüncü bölümde eserlerinde bulunan; doğum, evlenme, ölüm, kurban, adak, falcılık ve kehanet, cansız varlıklarla ilgili inançlar, förmülistik sayılar, atalar kültü, ağaç kültü, renk kültü ile ilgili unsurlardan söz edilmektedir. Yine eserlerindeki; halk şairleri, destan, mani, tekerleme, bilmece, efsane, masal, halk hikâyesi, atasözü unsurları irdeleniyor.

Folklorun; halk müziği ve müzik araçları, halk oyunları, çocuk oyunları, bayram ve törenler, halk mutfağı, halk giyimi, yöresel sözler konularında da eserlerinde yer alan halkbilimsel unsurlardan söz ediliyor.

Kitapta; Abdülkadir Güler’in kitaplarının adları, fotoğrafları, bazı belgeler, şiirleri, gazete haberleri de yer alıyor.

Abdülkadir Güler; eğitimcidir, idarecidir, şairdir ama her şeyden önce halk bilimcidir. Bu güzel çalışma için Merve Nur Usluer kızımızı kutluyorum.

Abdülkadir Güler’e sağlıklı, huzurlu, verimli bir ömür diliyorum. Daha kendisi çok güzel çalışmalara imza atacaktır, buna inanıyorum.  24 Ağustos 2012- Ankara

 

***

Duyan, anlayan ve beni düşünen vefalı dost ( Prof Dr.) Hayrettin İVGİN'e  teşekkürler. A.Güler.

 

    

 

 
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..