Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Fethiye Gözde Yaşam Dergisi

Fethiye Gözde Yaşam Dergisi
 

Gözde Yaşam Dergisi Sayı: 40- Ağustos 2012.- Fethiye.


Anadolu’muzda sanatı ve kültürümüze devam eden dergiler vardır. Bunların bir kısmı bir iki yayın hayatı devam ettikten sonra kapanıp giderler. Bir kısmı da çeyrek asır veya yarım yüz yıldan fazla devam eden dergiler vardır. Halen yurdumuzda yayımına devam eden uzun soluklu dergilerden birkaçını yazmak isterim. İstanbul’da Varlık, Türk Edebiyatı, Ankara’da Türk Dili, Çağrı,Gülpınar, Kahramanmaraş’ta Alkış, bizim Söke’de Beşparmak, Sarızeybek, Zonguldak / Devrek’te Şehir Dergisi, Salihli’de Bizim ECE, Bartın’da Tay Dergilerini yazabilirim. Bunlar da güç şartlar altında yayımına devam ediyorlar. Aslında dergi çıkarmak başlı başına bir çiledir.

Muğla ilçesi Fethiye İlçesinde hala yayımına 3 yıldır devam eden ve 40. sayısına ulaşan ( ( Ağustos 2012 ) tarihli Gözde YAŞAM Dergisinden söz etmek istiyorum. Fethiye Batı Anadolu’da zengin bir kültür merkezidir. Fethiye şairler, yazarlar ve özellikle Fethiye belediyesi sanatımıza ve kültürümüze çok duyarlıdır. Bir zamanlar yanılmıyorsak 1965–1970 yılları arasında Fethiye’de Mendos dergisi çıkıyordu. 2003-2005’lerde FETAV tarafından çıkarılan FETHİYE dergisi çıkıyordu.

Onun eski yöneticilerden eğitimci, yazar araştırmacı şair Ünal Şöhret Dirlik hala aramızda çok şükür dipdiri yaşıyor. Fethiye’nin sesini de kalemiyle ve kültürüyle Anadolu’ya taşıyor. Onun adına bir halk kütüphanesi açılan halkımız tarafından sevilen, sayılan değerli bir öğretmedir. Ayrıca bu Fethiye’de çalışkan, üretken, sanatımıza, kültürümüze değer veren bir belediye başkanı vardır. Behçet Saatçi, eğitimci yazarlardan Recai Şahin, Folklorcu  Ramazan Kıvrak, Celal Yargıcı,  Birdalcan Tüfekçi tanıdığım kişilerdendir.

Sözüm şu ki, öteden beri adı duyulan Fethiye bir sanat ve kültür merkezidir.Şu anda masamın üzerinde tertemiz bir baskı ve albenisi olan bir kapakla hazırlanan birinci  kroma has kâğıda basılan Gözde YAŞAM Dergisinde şu isimleri görüyorum: Gözde Haber Merkezinden: Selçuk Topçu, Selma Aybek, Arzu Şencan, Emru Ataman, Birsel Bektaş, Zekiye Gizem Yıldıztürk, yazarlardan da Ünal Şöhret Dirlik, Yasemen Oral, Işık Taban, Celal Bozkurt, Semiha Sevgili, Gökhan Ayyıldız, Sevim Bayer, Melda Sahlepçiler‘i  görüyorum.

Gözde YAŞAM Dergisi ebat olarak 24 x 33 boyundadır. Yani büyük ebatlı ve tertemiz bir baskıyla hazırlanan bir magazin ve kültür dergisi çapındadır. Editör Leyla Metin’in giriş yazısından sonra yine Leyla Taşkın’ın röportajları vardır. Daha sonra Fethiyeli tanınmış eğitimci, yazar ve şair Ünal Şöhret DİRLİK’in benimle ilgili uzun soluklu tanıtıcı bir makalesi ve fotoğraf ve daha önce yazdığım toprak dostu, “Türkiye Çöl olmasın” diyen Sayın Hayrettin Karaca’ya armağan ettiğim  “ ORMAN GÜZELLEMESİ” adını taşıyan bir şiirime özel olarak dergide yer vermişlerdir. Daha önce bazı sanatçı dostlarıma söylemiştim. 1962’den beri sanat, kültü ve edebiyat coğrafyasında at koşturuyorum. Kısmet olursa bu yıl Eylül veya Ekim ayları içinde Sanatımın 50. YILINI Söke’de Sade bir törenle kutlamak istiyorum.

Söke Şairler ve yazarlar Derneği başkanı Tülay Sarayköylü ve yönetim kurulu üyeleri bu konuyla yakından ilgileniyorlar. Sarızeybek Dergisi’nde benim için Özel bir sayı hazırlıyorlar.  Kısmet olursa ben de bu değerlendirmeleri, yazılanların sonucunda yazılanları özet halinde küçük bir kitapta toplamak istiyorum. Cümle şair ve yazar dostlarıma böylesi güzel günler diliyorum sırası gelmişken emeği geçenlere teşekkürler ediyorum.

Gözde YAŞAM dergisinde Editör Leyla METİN ‘den başka Kenan Olgün, Elif Dursun, Babakan Olcaytu, Adını her zaman saygıyla anılan Kahraman Türk kadınlarından bazıları: Nene Hatun, Halide Onbaşı (H. Edip  Adıvar, Nezahat  Adıvar, Şerife Balcı, Leman Bozkurt Altınçelik, İlk Hava Pilotumuz Sabiha Ğökçen, Semiha Berksoy ve 1932 yılında Türkiye Dünya güzeli kadınlarımızdan Keriman Halis Ece Kamer Tamer gibi, her zaman gururla ve rahmetle andığımız kahraman Türk  kadınlarımıza ait bilgilerle, kısa özgeçmişleri ve fotoğraflarıyla birlikte özel bir yer ayırmışlardır.

Bu özverili çalışmalarından dolayı tüm emeği geçenleri gönülden tebrik ve kutluyor Fethiye’de yayımına devam eden Gözde YAŞAM Dergisine uzun ömürler ve sürekli başarılar  diliyorum.

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..