Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '12

 
Kategori
Özel Günler
 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü
 

İzmir'de Kadın dosları bir arada


Dünyada hiçbir milletin kadını, ben Anadolu Kadınından daha  fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte, Anadolu kadını kadar emek verdim diyemez. Erkeklerden kurduğumuz ordumuzun hayat kaynaklarını kadınlarımız işlemiştir. Çift süren, tarlayı eken, kağnısını ve kucağındaki yavrusu ile yağmur demeyip, kış ortasında cephenin ihtiyaçlarını taşıyan hep onlar, hep o yüce, o fedakâr, o ilahi Anadolu kadını olmuştur. Bundan ötürü hepimiz bu büyük ruhlu ve büyük duygulu kadınlarımızı, şükranla ve minnetle sonsuza kadar aziz ve kutsal bilelim…

30 Mart 1923. Vakit Gazetesi.

 Gazi M. Kemal ATATÜRK

Kısa bir tarihçe: 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, çalışan kadınlara baskı yapılması ve hemen arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. Kadın işçilerin böylesine haksızca ölmeleri ABD ülkesinde geniş tepkiler aldı. Hazırlanan cenaze törenine 10.000 den fazla kişi katıldı.

 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı ) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" ( International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü ) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle ülkemizde de özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü coşkuyla kutlanıyor. Basında yazılı ve görsel medyada bu konuya  geniş yer veriliyor. 8 Mart Dünya Emekçi  Kadınlar Günü anlamına uygun olarak ilçemizde de canlı bir şekilde tutuluyor. Şu anda masamın üzerinde bulunan SÖKE KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİNİN hazırladığı ve Söke Belediyesinin yayımladığı  “Dünya Emekçi Kadınlar Günü Özel Sayısı “ bulunuyor. Bu 12 sayfalık özel sayıda Söke Kent Konseyi Meclisinde yer alan kadınlarımızın ve genç kızlarımızın araştırmaya dayalı yazıları, denemeleri ve şiirleri yer alıyor. Derginin Sahibi Söke Belediyesi adına Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi ve Gene Yayın Yönetmeni Belediye Başkan yardımcısı Levent Tuna’dır. Yazı İşleri Sorumlusu meslektaşım Şennur Çoban Parıldar, Fotoğraflar, Emel Duymaz tarafından hazırlanmıştır.  

Çalışma grubu: Güntuğ Sökeli, Emel Duymaz, Özen Tijen Şimşek, Hanife Salkım, İlknur Kökoğlu, Hatice Sarınç, Gülsen Yaslı, Şennur Çoban Parıldar ve Zeliha Metin’dir. Derginin Dizgi ve mizanpajı gazeteci arkadaşımız Levent Tuncer tarafından itina ile hazırlanmıştır. Bültenin arka kapağında Belediye başkanımız Sayın Necdet Özekmekçi’nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” Münasebetiyle bir mesajı yer alıyor.

Söke’de hazırlanan program şöylece ilk kapakta bilgi verilmişti:

8 Mart 2012 Perşembe günü, Hükümet konağı önünde saat 12.15’te basın açıklaması ve topluca yürüyüş, saat 13.30 ile 14,30 arası El Sanatları Sergisi, Hacı Halil Paşa Halk Kütüphanesi Resim ve fotoğraf sergisi, Bedesten sanat Galerisi, 9 Mart 2012 Cuma akşamı saat 20.00 de Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda Şiir Dinletisi, 10 Mart 2012 Cumartesi günü Bisiklet Şenliği, 11 Mart 2012 de Pazar günü Doğa Yürüyüşü, Toplanma yeri Hükümet Meydanı, 12 Mart 2012 Pazartesi  / Tiyatro –İzmir Devlet Tiyatroları- İzmir’e hareket noktası:  Hükümet Meydanı. Saat: 17.00’de.

Görülüyor ki Dünya Emekçi Kadınlar Günü Münasebetiyle Söke’mizde de kadınlarımıza layık ve takdire değer programlar hazırlanıyor. Öncelikle tüm emeği geçenlere verdikleri emeklerden dolayı ben şahsen bir vatandaş olarak gururlandım ve de tümünü candan kutluyorum. İnsan olarak ve millet olarak kadınlarımıza değer vermeliyiz, saygı göstermeliyiz…

Bu vatanın kurtarılmasında kağnı başında kar, yağmur demeden Milli Mücadele tarihimizde ordumuzun yanında yer alan, silah, mermi, cephane taşıyan, emeği geçen tüm vefat eden kadınlarımızı rahmetle ve saygıyla anıyorum. Yaşayanlara da sağlık ve başarılar diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyor, saygılarımı sunuyorum.

Sözün özü.  Kadın hakları bağlamında, her türlü şiddetten uzak kalmalıyız. Haksızlığa, eşitsizliğe ve ayrımcılığa meydan vermemeliğiz. Özellikle emekçi ve çalışan kadınlarımızın hakları konusunda daha duyarlı olmalıyız. Çağdaş olmanın gereği de bu değil midir?

GÜNÜN SÖZÜ:

Kadın erkeğin gerdanlığıdır, taktığın gerdanlığa dikkat  et !. Jane Aust

Aşk, duygu, tahammül ve özveri tadının hayatını oluşturur. Honore De Balzac. 

Hemşirelerin kadın olmasının nedeni, kadınların acıya daha duyarlı ve sabırlı olmalarından ileri geliyor. Honore de Balzac.

Akıllı kadın evini mutlu, akılsız kadın evini mutsuz eder. Tristan Bernard.

Bir toplumun gelişmesini görmek için, önce o toplumdaki kadınlara bakınız. Napoleon Bonodpard.

Cennet anaların ayakları altındadır. Hz. Muhammed ( a.s.)

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..