Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Nisan '18

 
Kategori
Seçim
 

Seçime Hazırlanma Takvimi

Sayın okurlar alınan erken seçim kararının ardından özellikle muhalefet partilerinin bu kadar kısa sürede nasıl hazırlanacağı konuşuluyor. Tabi bende yine ruhsal sorunlarımla yüzleşiyorum ve neden ben hiç bir şeyi anlayamıyorum diye acılara gark oluyorum.

Siyasi partiler ticari firma değillerdir ki kısa sürede bir hazırlık sorunları olsun. Ör: Bir çikolata fabrikasıysanız ve bayram geliyor ise gerek ham madde ve gerekse mamul stoklarınıza dikkat edip hazırlıklarınızı daha farklı boyutlarda tamamlamalısınız. Çünkü dönemsel olarak satışların artmasını, doğal olarak satacağınız malların hammaddelerinin daha fazla tüketileceğini düşünüyorsunuz ve hatta bayram gelmeden vardiya artırım / personel izin programları yapıyorsunuz. Yapmak istiyorsunuz.

Ama siyasi partiler dönemsel olarak değişkenlik gösterebilecek bir ürünü satmıyorlar ki. Tam tersine kalıcı, onların varlık nedeni olan bir düşünceleri var (ne olduğu önemli değil, kavram önemli), bu düşüncenin doğru olduğuna inanıyorlar ve bu düşünce sistematiğinde neyi (enerji, eğitim, ulaşım, dış ilişkiler vb gerçekten her ne ise) ne zaman, nasıl yapmaları gerektiğini zaten biliyorlar. (Ya da ben öyle sanıyorum.) Doğal olarak var oldukları her gün bunu her ortamda seçimden iktidar olarak da, muhalefet olarak da çıksalar anlatmak zorundalar. Muhalefet partisi demek iktidarın her yaptığına hayır demek değildir. Zaten hayır demeyecek olsa aynı partide olurdu. Tam tersine hayır demek yerine olması gerekeni hep anlatmaktır muhalefet. (Biz anlarız anlamayız o başka.) Siz inandığınız doğruları anlatın. Muhalefet olmanız kesinleştiği gün kurun gölge kabinenizi ve diyin ki iktidara geldiğim günkü bakanlar kurulum bu kişiler, icracı bürokratlar bu insanlar ve her yere gidin kendi doğrularınızı anlatın. Bu son 15 gün mitinglerde yapılmaz ki. Kişiler son dakika seçilmez ki. Siz fikirleriniz ile her zaman zaten varsınızdır. Bu nedenle takvim açıklanınca sadece teknik detayları yerine getirirsiniz. Aday listeleri vb. Önemli olan fikirlerdir. (Ya da ben öyle sanıyorum.)

Bakın erken seçim oldu diye ben ne yapacağım diyor muyum? Fikirlerim belli. Okuyanım yok ama yazıyorum. Ör: Ben üniversite açmam olanı kapatırım diyorum. Neye hazırlanacağım. 10 yıl öncede bu fikirdeydim, şimdi de bu fikirdeyim.

Sadece Türkiye değil her ülke hangi nitelik ve nicelikte nasıl bir yapılanma içinde olması gerektiğine karar vermek zorundadır. Sonra bu karara uygun politikalar belirlenir. Sadece 50 metre çap içinde 3 tane devasa AVM yapmaya izin verdikten sonra trafik, enerji vb konuşmanın anlamı nedir? Önce nitelik ve nicelik olarak kentleşme politikasına ihtiyaç yok mu ve bu sabah akşam değişir mi? Varsa çıkar her gün her yerde anlatırsınız. Bunu yapmak için erken veya zamanında seçime gerek var mıdır?

Bir siyasi parti de teorik olarak kendi yapacağı icrayı da anlatacak (gölge kabine, bürokrat vb), iktidar yanlış yapıyor diyecek güncel olaylara odaklı analistler de zaten vardır. (Ya da ben öyle sanıyorum.)

Sonuçta ne hazırlığı anlayamıyorum. Yineliyorum ben neyi anladım ki zaten.

 

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..