Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '08

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Oyun odası

Oyun odası
 

Oyun, çocukların kişisel gelişimini sağlayarak kendilerini ifade etme yeteneklerini ve güven duygusunu kuvvetlendirir. Oyun çocukların duyu organlarını geliştirerek, öğrenmelerine yardımcı olur.Oyun oynayarak büyüyen çocuk, paylaşmayı öğrendiği için çevre ile iletişim kurması, diğer çocuklara oranla daha çabuk olur. Çocuklarımız üzerinde bu kadar önemli etkileri olan oyunun gelişmesine ve çocuklar açısından daha anlaşılır hale gelmesine yardımcı olan oyuncakları da unutmamak gerek.

Oyuncak, çocukların motor becerilerini ve duygusal zekasının gelişimini sağlar. Oyuncaklar, çocukların el ve göz koordinasyonunu sağlamalı, sebep-sonuç ilişkisi kurarak, zekalarını geliştirmelidir. Oyuncak alınırken özellikle çocukların hareket etmesini sağlayan, özellikle de canlı ve çekici renkli oyuncaklar almaya özen gösterilmelidir.Çünkü renkler, çocukların piskolojik gelişimi açıcından çok önemlidir.

Oyuncaklar zamanla çocukların kahramanları haline gelebilirler, bu da onların hayal dünyasını geliştirerek hayata bakış açıları kuvvetlendirir. Hiç tahmin bile edemiyeceğiz bir el çırpışı, bazen küçük bir kağıt parçası, ufak bir ip veya sıradan bir anahtarlık bile onlar için vazgeçilmez bir oyuncak haline gelebilir.Bu yüzden, çocuğumuza çok pahalı oyuncaklar alacağız diye uğraşılmamalıdır. Çünkü çocuklar için en eğlenceli oyuncaklar mutfak gereçleridir.Yeni emeklemeye veya yürümeye başlayan çocuklar, önce evdeki mutfak dolaplarını karıştırılar. Çocuğunuza dolap içinden vereceğiniz plastik tabak veya tahta kaşıklarla ilk ortestrasını rahatlıkla kurabilecektir.

Çocuklarınız, oyuncaklarıyla oynarken vakit buldukca mutlaka onun oyununun bir parçası olun. Çocuğunuza kendiniz oyun yaratın. Ebeveyn, tarafından oynadığı oyun veya oyuncak hakkında bilgi verilmesi, oyuncağın sadece bir araba, bir bebek veya bir yapboz'dan ibaret olmadığı, aslında hepsinin kendine ait bir hikayesi olduğunu hatta bazen evinizin bir parçası, çocuğun bir arkadaşı olduğunu hissettirilmesi önemlidir. Çocuğumuzun yaratıcılığının gelişmesi ve hayatı daha çabuk öğrenmesi açısından bu durum çok önemlidir.Bunu yaparken de çocuğun keşif duygusu, yaratıcılığı kısıtlamadan, sadece eğitici bilgiler vererek yapılmalıdır. Ayrıca, bu bilgilerin sadece başlangıçta verilerek çocuğun oyunu sık sık kesilmeden yapılmalıdır. Eğer çocuk yardım isterse yardım edilmeli ve sormuş olduğu sorulara mutlaka cevep verilmesi gereklidir.

Ben oğlum’a aldığım her oyuncak hakkında bilgi veririm.Oyuncak üzerine seneryolar yazıp onu da bu oyunun, başrol oyuncusu yaparak oyunun eğlenceli hale gelmesini sağlarım ki o oyuncaktan sıkılmasın ve eşyasının kıymetini öğrensin.Böylelikle çocuk oyuncağa zarar vermeden oynamayı da öğrenebilecektir.

Çocuğunuz için evinizin bir odasını veya köşesini, oyun ve oyuncak odası haline getirin .Bu oda, onların rahatlıkla ve özgürce vakit geçirecekleri mekan haline gelecek ve kendilerine ait bir yerin olması onlara sahiplenme ve sorumluluk duygusu verecektir.

Oyuncak alırken çocuklarımızın da seçimine önem vermeliyiz. Mümkün olduğunca onlarla beraber oyuncak almalı ve alınan oyuncağın ona sağlıyacağı, yararlardan mutlaka bahsetmeliyiz. Ayrıca çocuğunuzun almış olduğu oyuncağa saygı gösterilmelidir.Çünkü bu çocuğunuzun kişisel gelişimi ve benlik duygusunu geliştirecektir.

Benim çocukken çok fazla oyuncağa sahip olduğum söylenir. Fakat her nedense ben sadece uyuyan bebeğimi hatırlarım.Çünkü o bebeği Annem ve Babam ile birlikte almıştık. O günü unutmam mümkün değil.


Çocuklarınızla beraber, oyun dolu günler geçirmeniz dileğimle...

 
Toplam blog
: 164
: 4548
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..