Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Necip Köni - Adana / TR

http://blog.milliyet.com.tr/necipkoni

14 Temmuz '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Trolleybus *Boynuzlu otobüs*

Trolleybus *Boynuzlu otobüs*
 

TROLEYBÜSÜN TARİHİ GELİŞİMİ


Sevgili (MB) Milliyet Blog ve Antidepresan T.A.Ş Arkadaşlarım... Merhabalar!

Sizlere bu yazımda da, biraz nostaljik ve hafif tarih kokan bir belgesel konuyu ele aldım. Beğeneceğinizi ümit
ediyorum. Zira bu konuyu 1985 tarihinden sonra doğan arkadaşlarımız haklı olarak bilemiyebilir. Ancak bu tarihden
önce doğan ve hatırlıyanlar içinde güzel bir anı (hatıra) olarak hafızalarında kalacaktır diye düşünerek yazıma müsaadelerinizle başlıyorum.

Trolleybus-Troleybüs (Boynuzlu otobüs) 1985 öncesi "ANKARA-EGO'da", "İSTANBUL-İETT'de" ve "İZMİR-ESHOT'ta" gibi, (3) üç bu büyük şehirimizin sembolük şehir içi belediye ulaşım araçlarıydı...

1965-1970 yıllarında ise "ADANA", "KONYA" ve "BURSA" belediyeleri de kendi şehirlerine bu sistemi kurmak için bir takım ön çalışmalar yaptıysalarda, bu trolleybus (Boynuzlu otobüs) sistemini şehirlerine malesef kuramadılar...

1965-1967 yıllarında FRANSA / LYON belediyesi tarafından 100-Adet Troleybüs hibe bedava (Bunların 50-Adeti ADANA Belediyesine 50-Adeti de KONYA Belediyesine yardım) olarak TÜRKİYE'ye verilecekti..
ADANA ve KONYA'daki güzergah şebekesi ise gene Fransızlar tarafından çok düşük faizli cazip bir kredi ile maliyetine satılacaktı... Ancak o zamanın sisyasi düşünceleri Fransızların hurda malı Türkiye'ye vermesine karşı çıktılar.. (Hibe edilmiş, bedava, hediye olan 100-Adet Troleybüs) yüzünden ADANA ve KONYA belediyeleri bu fırsatlardan malesefki yararlanamadılar!...

Troleybüs, gücünü genellikle yol boyunca asılı olan bir elektrik hattındaki iki kablodan alan elektrikli otobüs. İki kablo kullanılmasının sebebi tramvayların aksine lastik tekerlekler kullanılması sebebiyle tek kabloyla devrenin tamamlanmasının olanaksız olmasıdır.

TROLEYBÜS « Ulaşım (ANSİKLOPEDİK BİLGİ)
Şehirlerde elektrikle işleyen otobüslere verilen ad. Troleybüs, şişirme lâstik tekerlekli arabaların havada bir hattan verilen elektrik telinden elektrik akımı almak suretiyle işletilmesinden meydana gelmiştir. Gittiği yerler, ancak elektrik akımı veren tellerin gittiği yerlere kadar olur.

Bu konu ile ilgili daha geniş bilgi ve bol resimleri ihtiva eden bir web sayfam mevcut, burada size bunu kaynak olarak göstererk, aşağıdaki web linkini veriyorum.Bakmanızı tavsiye ederim.

*KAYNAK* http://necipkoni.tr.gg/Trolleybus%2ABoynuzlu-otob.ue.s.htm


Sizlere bol bol sevgiler ve saygılar sunarım, efendim....

NECİP KÖNİ - ADANA / TR

RESİM *

 
Toplam blog
: 298
: 8548
Kayıt tarihi
: 07.06.07
 
 

Necip KÖNİ - İnşaat Mühendisi olup, güzel sanatlar onun bir hobisidir. Resim yapmak (karakalem çalış..