Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '08

 
Kategori
İzmir
 

Boşaltın bu okulları!

Boşaltın bu okulları!
 

İzmir’de yeni eğitim yılı, 6’sı hakkında üç yıl önce kesin yıkım raporu verilen tam 110 çürük binada başladı. Bu durum “ölümcül hata” diye yorumlandı. Milli Eğitim ise, “Gereken çalışmalar yapılıyor” dedi.

TESPİTİ DEVLET YAPTI
İZMİR’DE üç yıl önce seri depremlerin ardından okul binaları tartışma konusu oldu. Bayındırlık Müdürlüğü, toplam 3 bin 589 binayı incelemeden ve testten geçirdi. Okullardan 110’unun “çürük”, 49’unun “çok çürük” olduğu tespit edildi. Dokuz Eylül Üniversitesi de 6’sı için yıkım raporu verdi.

BİRİ BİLE BİTMEDİ
MİLLİ Eğitim Müdürlüğü, “çok çürük” 49 binadan 16’sında, 5 milyon YTL harcanarak güçlendirme işleminin devam ettiğini ve yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilmeye çalışıldığını açıkladı. Geriye kalan 33 binadan 22’sinin ise ihale hazırlıklarının sürdüğü ve 4 milyon YTL ödenek ayrıldığı kaydedildi.

“GÜVENLİ YERE TAŞIYIN” İL Genel Meclisi Üyesi Ercan Tatı, yıkım kararı bulunan binalarda eğitime devam etmenin ölümcül hata olduğunu söyledi. Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Orhan Yüce, çocukların daha güvenli binalara taşınmasını istedi. Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Coşkun Ergin de, “Bu okullar boşaltılmalı” dedi.

Öğrenciler çürük okul binalarında dersbaşı yapacak
İzmir’de 3 yıl önce yaşanan seri depremlerin ardından gündeme gelen “çürük okulların” birkaçı dışında, çoğuna el sürülmedi. Bayındırlık Müdürlüğü uzmanlarının laboratuvar testleri ve fizibilite incelemesinden geçen 3 bin 589 binadan 243’ü, Mart 2007’de “riskli” bulundu. Bunlardan 116’sının “çürük”, 49’unun “çok çürük” olduğu tespit edildi. 6’sının ise Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği’nce verilen raporda, yıkılması istendi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, çok çürük 49 binadan 16’sında, 5 milyon YTL harcanacak güçlendirmenin devam ettiğini ve 8 Eylül’de başlayacak yeni eğitim-öğretim yılına yetiştirilmeye çalışıldığını açıkladı. Geriye kalan 33 binadan 22’si için ihale hazırlıklarının sürdüğü ve 4 milyon YTL ödenek ayrıldığı kaydedildi.

Yanına bile yaklaşılmamalı
İşin peşini bırakmayıp İl Genel Meclisi’nde takipçisi olan CHP’li üye Ercan Tatı, yıkım kararı verilen okullarda eğitim-öğretime devam edilmesinin ölümcül hata olduğunu söyledi. Tatı, şöyle konuştu:
“Deprem bizim güçlendirme çalışmalarımızı bekler mi? Bırakın bu binaların eğitim-öğretime açılmasını, içine bile girilemez. İki dönemdir İl Genel Meclisi toplantılarında bunun kavgasını veriyorum. Deprem bu, başka birşey değil. İhmale gelecek bir konu değil. Her an deprem olabilir. Olduğu zaman ’ah vah’ diyerek oturup ağlayacağız. Bu kadercilikten kurtulmalıyız. Oysa bu okullara kayıt yapıldı, bazıları boyandı. Yanıt bekleyen üç soru var: Bu binaları kimler inşa etti ve ne gibi yaptırımlar uygulandı? Şimdiye kadar niye güçlendirme yapılmadı? Bu binalarda nasıl eğitim yapılacak? Söz konusu okullar boşaltılmalı, yanına bile kimse yaklaştırılmamalı. Çocuklar daha güvenli binalarda eğitime başlamalı.”

Sorumluluğu kim üstlenecek?
Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Orhan Yüce de yaşananların aymazlık olduğunu savundu. Yüce, “Bunun sorumluluğu kim üstlenecek? Bu tedirginlikle eğitim-öğretim nasıl yapılacak? Yetkililer acil çözüm için çaba harcamalı. Ellerini çabuk tutmalı. Riskli okullardaki çocuklar, yakında bulunan daha güvenli binalarda eğitim-öğretime geçici olarak başlayabilir” dedi.

Faciaya davet çıkarılmasın
Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Coşkun Ergin de özellikle yıkım kararı bulunan okullarda eğitimin çok sakıncalı olduğunu vurguladı. Ergin, şunları ifade etti: “Buralarda dersbaşı yapılmaması lazım. Bu okullar boşaltılmalı. Depremin ne zaman olacağını kimse bilmiyor. Olası bir depremde binlerce çocuk ölebilir, yaralanabilir. Geçici olarak başka okullarda taşımalı eğitim yapılabilir.” (Kaynak:Milliyet)

* 3 yıl önce 6 sı hakkında KESİN YIKIM raporu verilen tam 110 çürük binada eğitime başlanılıyor. Bu duruma Milli Eğitim’in verdiği cevap “Gereken çalışmalar yapılıyor” oldu...Bu “Gereken” her neyse bugün mü gerek görüldü? Kesin yıkım tarihinin üstünden 3 yıl geçti! Okulların açılma tarihi belli değil miydi, ani bir kararla mı okullar açılıyor! Geçen bu üç yıl içinde NEDEN yıkım kararı verilen 6 okul yıkılmadı ve NEDEN çürük binalardaki öğrenciler başka okullara yerleştirilmiyor?

Olası bir depremde çocuklar telef olsun diye mi bütün bu çaba! Bir çocuğun kılına bile zarar gelse bir sorumluluğu kim üstlenecek?

İzmir’de deprem beklenilen bir olay ve bu da yeni birşey değil. Tıpkı okulların açılma tarihinin yeni belirlenmediği gibi...

Velilere iş düşüyor “Bu şartlar altında çocuğumu okula göndermiyorum!” diyecekler ve çocuklarını toplu olarak okullardan alacaklar. Aksi halde büyük acılar yaşanabilir. Ve inanın bana bu sürpriz olmaz...

Yetkilerin olası durumlardaki aymazlıkları yüzünden çocuklar ölecekler yaralanacaklar belki de sakat kalacaklar...

Eğitim mi çocuğun hayatı mı diye tercih yapmak gerekse...Ben çocuğumun A’yı B’yi bile öğrenemeyeceğini bilsem yine de o okullara göndermezdim.

Bu çok ciddi bir konu...SAKIN atlamayın derim! Sonra çok üzülürüz...

 
Toplam blog
: 1929
: 661
Kayıt tarihi
: 11.11.06
 
 

  Hayatı ciddiye almam, emeği çok ciddiye alırım. Dünyanın en vazgeçilmez üçlüsü; çocuklar, çiçek..