Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Kasım '06

 
Kategori
Bayramlar
 

Ha kedi köpek kesmişiz ha koyun inek

Ha kedi köpek kesmişiz ha koyun inek
 

Kurban bayramına bir ay kaldı ve ben buradan etkileyebildiğim kadarınızı etkilemek varsa koyun inek kesecek düşüncesini değiştirmek istiyorum. Eskiden güzelmiş herşey. Kurban bayramları bile güzeldi. Evet eskiden kesilen hayvanlar bu kadar tepki almaz, insanlar ortalara çıkıp bu katliam demezdi. Biz bile heyecanla beklerdik çocukken. Alınan koyunu beslerdik, sonra kesilmesi gerektiğini bilir üzülsek de kavurmayı da afiyetle yerdik. Bayramın sevincini yaşar, büyükleri ziyarete gider harçlık toplardık. Şimdi ne oldu? Bayramlarda insanlar tatil yapar oldu. Çocuklar hayvan sevgisini bırakın kesileceği anı izlemek ve kanının akışını görmek için sabırsızlanır oldu. Eskiden ustalar keserken şu an önüne gelen kesmeye başladı. Bayram öncesi televizyonlar kesilmeyi beklerken eziyet gören, kaçan hayvanları gösterir oldu. İşin güzelliği kaçtı anlıyacağınız. Küçüklüğümde o duyduğum heyecan söndü gitti artık.

Nüfus çoğaldıkça, bilinçsiz, cahil müslümanlık artınca ortaya bayramlarda dahil olmak üzere kötü görüntüler çıkmaya başladı. İbadet bile rezil bir şekilde yapılmaya başlandı. Din kavramının teknoloji gibi zamana ayak uydurmasını kabul etmiyorum ben. Kredi kartıyla kurbanlık alımı başlatıldı. Kurban kesmek için hiç borcunun olmaması, yok efendim asıl malının dışında 85 gram altın kadar mal varlığı olması şartı yok mu? Borçla harçla alınan kurbanlıktan ne hayır bekliyorsunuz? Sırf kesmiş olmak için kurban kesenlerden olmayın. İnsanlar kestikleri kurbanın kendilerini sırat köprüsünden geçerken taşıyacaklarına inanıyor. Ya kestiğiniz inekte deli dana hastalığı varsa? Dikkat edinde delirmiş inek sizi köprüden geçerken aşağıya atmasın ya da koyun sizi taşırken zorlanıp, köprüden aşağıya düşürmesin. Birinin sizi köprüden geçirmesini istiyorsanız böyle bir şeye inanıyorsanız, alın bir hayvan besleyin bakın ona kimbilir belki de uçarak geçirir sizi o köprüden.

Bir de insanlarda evcil hayvanlara ilgi sevgi arttı. Evinde güzel bir köpek besleyen bir kişi, köpeğiyle oyun oynayıp onu öpüp aşağıya iniyor kurbanlık için aldığı koyunu kesime götürüyor? Ne bu? Hayvan sevgisi mi? Kedi köpek yenir mi ki demeyin. Onu da yiyen ülkeler, halklar var. İnek'e karşı selam duran ona tapınan halk da var. Vejeteryan olun demiyorum kimseye. Gıda olarak tabii tüketilecek bu kırmızı et. Ama işin ehli olan kasaplar kesecek, gıda sektörünün içinde kurallara uygun olarak bize sunulacak. Biz kendi kendimize ne oluyoruz da bir hayvanı fii tarihinde bir peygambere oğlu oldu diye oğlunu kurban etmek isterken yok sen en iyisi koyun kes demişler de ondan dolayı senenin 3 günü yakaladığımız koyunu ineği kesiyoruz? Din de çocuğunuzu kesin deseler kesecekti demek ki bu insanlar.

Biraz mantık. Bayramın güzelliğini yaşayalım. Kurban kesmekse ibadet etmekse amaç, gerçekten paramız varsa keselim ve bir ihtiyacı olana verelim. Ki bu dediğimi kurban bayramı adı altında değil başka zamanlarda da yapabilmek önemli. Esas ibadet odur bence. Şu an paran yoksa olunca kestirir bir çocuk yetiştirme yurduna gider etini verirsin. Ya da kurban için ayırdığın parayı götür dağıt. Seyrettiğimiz onca rezil manzaraya bir katkınız olmamış olsun.

Boşu boşuna kıymayın bu canlılara. Katliam yapmayın. Hele evde evcil hayvanı olanlar ne olur bari siz yapmayın. Çok lazımsa bir hayvan evinizdekini kesin de görelim. Şİmdiden iyi bayramlar..

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..